Ministerul Energiei va finanța o nouă schemă de sprijin pentru stocarea în baterii

Ministerul Energiei va finanța o nouă schemă de sprijin pentru stocarea în baterii
scris 28 aug 2024

Ministerul Energiei va finanța o nouă schemă de sprijin pentru stocarea în baterii, care vor ajuta la echilibrarea sistemului energetic național și vor permite să beneficiem de energia regenerabilă și atunci când nu bat vântul sau soarele, a anunțat ministrul de resort, Sebastian Burduja.

VEZI AICI ȘI Casa Verde Fotovoltaice se schimbă: Crește finanțarea, devine obligatorie instalarea bateriilor de stocare

Ministrul Energiei a prezentat, în cadrul ședintei de guvern, lista propunerilor de investiții prioritare, finanțate prin Fondul pentru modernizare (FM), care va transmisă către Banca Europeană de Investiții în vederea finanțării, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
OMV Petrom preia 3 producători de energie electrică din surse regenerabile CITEȘTE ȘI OMV Petrom preia 3 producători de energie electrică din surse regenerabile
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În vederea obținerii finanțării prin Fondul pentru modernizare, Ministerul Energiei a inițiat 3 propuneri de investiții prioritare, la care se adaugă alte 3 propuneri venite din partea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI) și o propunere de investiții din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

"Fondul pentru modernizare reprezintă o oportunitate uriașă pentru România. De la începutul mandatului meu, prin acest fond, am reușit să atragem miliarde de euro pentru tranziția energetică către o energie mai sigură, mai ieftină și mai verde pentru toți românii", a declarat Ministrul Energiei, în comunicat.

El a subliniat că aceste fonduri europene nerambursabile merg direct în economia românească, iar principalii beneficiari sunt firmele românești, entitățile publice și comunitățile locale.

Plasticul reciclat, mai scump, va înlocui petrolul în piesele Lego CITEȘTE ȘI Plasticul reciclat, mai scump, va înlocui petrolul în piesele Lego

"Suntem mândri în mod special de apelul pentru finanțarea capacităților de producție în cogenerare, inclusiv CET-urile din București fiind eligibile pentru a fi modernizate după 60-70 de ani de la punerea în funcțiune. La fel de important, ne respectăm promisiunea și vom finanța o nouă schemă de sprijin pentru stocarea în baterii, care vor ajuta la echilibrarea sistemului energetic național și ne vor permite să beneficiem de energia regenerabilă și atunci când nu bat vântul sau soarele. Nu în ultimul rând, solicităm creșterea finanțării pentru producția de energie verde, pentru a acoperi toate cele peste 1400 de proiecte eligibile deja depuse de primării, universități etc., depășind suma de 650 de milioane euro pentru acești beneficiari.", a declarat Ministrul Energiei, în comunicat.

Potrivit acestuia, toate aceste proiecte vor face România mai sigură în sectorul energetic, dar vor conduce și la prețuri mai bune la facturile românilor.

"Dincolo de evoluția de pe piețele spot, facturile sunt plafonate până la 1 aprilie 2025. Dar este important ca până atunci să punem în funcțiune cât mai multe capacități noi sau modernizate și să finalizăm proiectele începute. Investițiile înseamnă mii de noi locuri de muncă și șansa de a renaște industria românească pentru sectorul energetic. Pentru toate aceste motive, ne-am propus să stabilim un nou record pentru evaluarea și contractarea proiectelor în timpul cel mai scurt, astfel încât să semnăm toate contractele aferente acestor investiții până la finalul acestui an", a subliniat Sebastian-Ioan Burduja.

Hyundai vrea să își crească vânzările cu 30% până în 2030, prin dublarea gamei de modele hibride CITEȘTE ȘI Hyundai vrea să își crească vânzările cu 30% până în 2030, prin dublarea gamei de modele hibride

În ceea ce privește propunerile de investiții prioritare ale României pentru sesiunea de toamnă a Comitetului pentru Investiții al FM, pe listă se află: Schema de ajutor de stat privind sprijinirea dezvoltării de capacități de producție pe gaz, flexibile, pentru producerea de energie electrică și termică în cogenerare de înaltă eficiență (CHP) în sectorul încălzirii centralizate, inițiată de Ministerul Energiei și pentru care se solicită în această sesiune plata integrală, în cuantum de 361,950 milioane euro.

Conform sursei citate, pe lista de propuneri de investiții se mai află Schema de ajutor de stat privind sprijinirea investițiilor în dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice (baterii) cu finanțare din Fondul pentru modernizare, inițiată de Ministerul Energiei și pentru care se solicită în această sesiune plata integrală, în cuantum de 150 milioane euro.

Lista continuă cu Sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum pentru solicitanții din sectorul public, inițiată de Ministerul Energiei și pentru care se solicită în această sesiune plata primei tranșe în valoare de 160 milioane euro (din totalul finanțării solicitate de 200 milioane euro).

FOTO Tentativă de fraudă în numele Companiei de Transport Public din Arad CITEȘTE ȘI FOTO Tentativă de fraudă în numele Companiei de Transport Public din Arad

Potrivit Ministerului Energiei, o prioritate este și Schema de ajutor de stat privind sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produse din surse regenerabile pentru autoconsumul aerodromurilor, inclusiv sisteme de stocare a energiei, inițiată de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și pentru care se solicită în această sesiune plata primei tranșe în valoare de 70 milioane euro (din totalul finanțării solicitate de 200 milioane euro).

Totodată, ministerul menționează Schema de ajutor de stat privind sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare, inițiată de MADR și pentru care se solicită în această sesiune plata celei de-a doua tranșe în valoare de 50 milioane euro (din totalul finanțării FM de 500 milioane euro).

O altă prioritate este reprezentată de achiziția de material rulant M4 (12 trenuri de metrou și sistem de siguranță și automatizare), inițiată de MTI pentru care se solicită în această sesiune plata primei tranșe în valoare de 51,63 milioane euro (din totalul finanțării solicitate de 165,15 milioane euro).

Pe listă pe lista de propuneri de investiții se mai află Electrificarea liniilor de cale ferată (Constanța - Mangalia, Rădulești - Giurgiu Nord și Chiajna - Jilava), inițiată de MTI pentru care se solicită în această sesiune plata primei tranșe în valoare de 39,82 milioane euro (din totalul finanțării solicitate de 89,26 milioane euro).

FOTO Nicușor Dan: Peste 2.300 de locuri noi de parcare au fost marcate în zona Cotroceni CITEȘTE ȘI FOTO Nicușor Dan: Peste 2.300 de locuri noi de parcare au fost marcate în zona Cotroceni

Finanțarea din Fondul pentru modernizare se face pe baza propunerilor de investiții pe care statele beneficiare le transmit BEI pentru evaluare, urmând ca, în urma analizei și recomandărilor, Comitetul pentru investiții al FM să aprobe finanțarea acestora. Comitetul pentru investiții se reunește de două ori pe an, iar, în acest moment, România pregătește portofoliul de proiecte ce urmează a fi transmise în sesiunea de toamnă, care va avea loc în data de 22 octombrie 2024. 

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, anunța recent că vrea ca Guvernul să finanțeze baterii pentru stocarea energiei electrice produsă de prosumatori.

„Eu îmi propun să finanțăm și baterii. O soluție utilă este finanțarea stocării. Ea nu va rezolva în totalitate problema decuplării automate a unui prosumator atunci când rețeaua este supraîncărcată. Însă, cu siguranță va ajuta acel prosumator să fie mai eficient din punct de vedere energetic și să poată folosi noaptea ceea ce produce ziua, lucru care astăzi nu se poate întâmpla în lipsa unor unități de stocare.

ULTIMA ORĂ Ciucă afirmă că va discuta cu ministrul Finanțelor despre o eventuală schimbare CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ciucă afirmă că va discuta cu ministrul Finanțelor despre o eventuală schimbare

Din discuțiile pe care le-am avut cu ceilalți colegi miniștri și, în general, cu specialiștii, și s-a identificat și această nevoie de a finanța și acumulatori. Săptămâna viitoare vom definitiva acest ghid și vă voi oferi toate informațiile cel mai probabil în ziua de marți sau de miercuri. Încă nu am luat această decizie”, a afirmat Mircea Fechet, la Digi 24.

viewscnt
Afla mai multe despre
prosumatori
baterii