Ministerul Energiei nu a aprobat prelungirea duratei de viață a reactorului 1 de la Cernavodă, solicitând clarificări

Ministerul Energiei nu a aprobat prelungirea duratei de viață a reactorului 1 de la Cernavodă, solicitând clarificări
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 iul 2017

Reprezentanții Ministerului Energiei, acționarul majoritar al Nuclearelectrica (simbl bursier SNN), nu au aprobat în ședința de marți prelungirea duratei de viață a reactorului 1 de la Cernavodă, proiect estimat la 1,2-1,5 miliarde euro, solicitând clarificări pe marginea acestui proiect.

”Acționarul majoritar, Ministerul Energiei, a solicitat SNN o serie de clarificări, adițional notei și anexelor publicate pe site-ul SNN (...), clarificări oferite de SNN acționarului majoritar și publicate pe site-ul SNN, la secțiunea AGA 11 iulie 2017, cu respectarea prevederilor legale care conferă acționarilor dreptul de a avea acces egal la informare”, arată un comunicat transmis Bursei de Valori București (BVB).

Urmărește-ne și pe Google News

În adunarea generală a acționarilor de marți, 11 iulie, acționarul majoritar, Ministerul Energiei, s-a abținut de la votul aferent punctului 2 de pe ordinea a zi a AGEA, menționând, în conformitate cu voturile exprimate, ”că pentru punctul 2 de pe ordinea de zi, și anume aprobarea strategiei și planului de acțiuni actualizate pentru proiectul de retehnologizare a Unității 1 CNE Cernavodă, nu s-a întrunit numărul de voturi necesar luării unei hotărâri”.

Evenimente

8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Administrator special Oltchim: În cel mult două luni am putea avea o decizie privind câștigătorul licitației CITEȘTE ȘI Administrator special Oltchim: În cel mult două luni am putea avea o decizie privind câștigătorul licitației

În ședința acționarilor, reprezentantul Ministerului Energiei a cerut conducerii companiei ”completarea strategiei/planului de acțiuni cu informații suplimentare privind acțiunile întreprinse până în prezent conform planului aprobat în anul 2013, situația condiționărilor în începerea lucrărilor privind extinderea numărului de ore de funcționare a unității 1, realizarea instalației de detritiere și retehnologizarea unității 1, cu prelungirea duratei de operare cu încă 30 de ani, rezultatele inspecțiilor preliminare realizate de SNN care au condus la oportunitatea extinderii numărului de ore de operare a unității 1 și o evaluare cel puțin preliminară a structurii organizatorice și contractuale în care se va realiza proiectul de retehnologizare, cu impact asupra costurilor”.

Nuclearelectrica solicitase aprobarea acționarilor pentru strategia și planul de acțiuni actualizate pentru proiectul de retehnologizare a reactorului 1, propunând o serie de măsuri de eficientizare tehnico-financiară a acestui program.

”Aceste măsuri vizează extinderea în condiții optime de securitate nucleară a numărului de ore de operare (de la 210.000 ore, conform proiectului inițial) a Unității 1 CNE Cernavodă, în așa fel încât Unitatea 1 să opereze pe perioadă de 30 de ani, ținând cont de faptul că operarea a 210.000 de ore la un factor de capacitate peste 80% ar determina reducerea duratei de viață inițiala a unității 1 sub 30 de ani”, se menționează în comunicat.

Extinderea numărului de ore de operare în condiții optime de securitate nucleară ar permite Nuclearelectrica ca, în perioada prelungită de exploatare a aceleiași instalații, să acumuleze fonduri interne suplimentare.

Mai mult, actualizarea planului de acțiuni aprobat de acționarii companiei în 2013 nu contravine măsurilor aprobate la acel moment de către acționari, mai spun ei.

În plus, acționarii au aprobat și propunerea consiliului de administrație de a nu distribui dividende suplimentare din rezerve și rezultatul reportat, pe motiv că sumele respective sunt necesare companiei pentru realizarea investitiilor majore, mai ales pentru programul de retehnologizare a unității 1.

Acționarii au aprobat marți și revocarea lui Florin-Constantin Tătar din postul de membru provizoriu în Consiliul de Administrație al SNN.

În locul acestuia a fost numită Elena Popescu, pe perioada de mandat rămasă din mandatul administratorului revocat, adică până la 26 august.

Cele două unități de la Cernavodă asigură aproape 20% din producția totală de electricitate a țării. Nuclearelectrica a înregistrat în primele trei luni ale acestui an un profit net de 84,05 milioane lei (18,7 milioane euro), în creștere cu 26% față de perioada similară a anului trecut. Producția de energie a companiei a scăzut în primul trimestru cu 1,3%, la 2.766 GWh, de la 2.803 GWh în primele trei luni ale anului trecut.

Acționarul majoritar al companiei este Ministerul Energiei, care are o participație de 82,49%. Nuclearelectrica este listată la Bursa de Valori București și are o valoare de piață de 2,03 miliarde lei (451 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul energiei
reactorul 1