Ministerul Energiei ia în calcul construirea mai multor hidrocentrale mici în locul proiectului Tarnița-Lăpuștești

Ministerul Energiei ia în calcul construirea mai multor hidrocentrale mici în locul proiectului Tarnița-Lăpuștești
scris 7 sep 2016

Ministerul Energiei ia în calcul construcția mai multor hidrocentrale de mai mici dimensiuni cu acumulare prin pompaj în locul Tarnița-Lăpuștești, proiect estimat acum câțiva ani la peste 1 miliard de euro.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat miercuri că s-au cheltuit până în prezent 3 milioane de euro cu acest proiect, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

„În prezent, noi studiem posibilitatea să alocăm bani din fonduri europene sau norvegiene pentru ca România să clarifice dacă, unde și cât ar putea să instaleze acest tip de centrale. Trebuie să avem alternative pentru o centrală de 1 miliard de euro, să fie câteva centrale finanțate separat", a spus  Grigorescu, în cadrul unei dezbateri organizate de Comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților.

Oficialul a precizat că nu s-au făcut încă studii în acest sens, ci doar evaluări.

O soluție ar putea veni după lansarea Strategiei Energetice, care va arăta și necesarul privind producția și consumul de energie electrică.

EXCLUSIV Proiectul de Cod fiscal le impune angajatorilor, cu amenințarea amenzii, să majoreze salariile brute. Finanțele anticipează că vor scădea salariile nete CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Proiectul de Cod fiscal le impune angajatorilor, cu amenințarea amenzii, să majoreze salariile brute. Finanțele anticipează că vor scădea salariile nete

În vara anului trecut, autoritățile au anunțat că trei consorții din China au rămas în cursă pentru proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnița-Lăpuștești, în urma încheierii etapei de precalificare.

Compania de proiect Hidro Tarnița preciza, în august 2015, că cele trei consorții de firme sunt Gezhouba Group Company Limited/Wu Lingpower Corporation, China Huadian Engineering/Guizhou Wujiang Hydropower și Huaneng Lancang River Hydropower/Hydrolancang International Energy.

Hidocentrala de la Tarnița, de pe Someș, urma să aibă o capacitate instalată de 1.000 MW și să fie realizată în sistem de parteneriat public-privat, cu finanțare din partea investitorului care urmează să-și recupereze investiția din vânzarea energiei electrice pe piață.

Proiectul hidrocentralei a fost conceput cu rolul de a echilibra sistemul energetic național, mai ales după intrarea potențială în funcțiune a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

Însă unii specialiști în energie susțin că prioiectul este unul ineficient, care nu va putea fi amortizat niciodată în condiții de piață.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul energiei
hidrocentrale mici