Ministerul Energiei a lansat două scheme de finanțare de peste 800 de milioane de euro din Fondul de Modernizare, pentru realizarea capacităților de producție de electricitate din surse eoliene, solare și hidro, potrivit unui comunicat al instituției.
Primul apel, cu un buget de 415 milioane de euro, prevede realizarea centralelor de producere a energiei regenerabile pentru autoconsum, cu baterii de stocare, scrie Hotnews.ro.
„Valoarea totală a investițiilor va depăși 2 miliarde de euro, ceea ce va genera dezvoltare locală, locuri de muncă mai bine plătite și prețuri mai mici la facturi pentru români și companii. Anticipăm că vom finanța 1.700-2.000 MW în capacități noi de producție, plus încă pe atât pentru autoconsum, minim 70% energie pentru consum local. Sunt proiecte care se vor finaliza în următorii doi ani de zile.
Prin aceste apeluri, Ministerul Energiei continuă efortul de atingere a obiectivelor de tranziție către energia verde și își reafirmă susținerea pentru dezvoltarea de noi capacități de producție din surse regenerabile și ne menținem deviza: investiții, investiții, investiții”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Activități finanțabile în cadrul acestui apel de proiecte vizează:
- Realizarea capacităților noi de producere energie electrică din surse eoliene
- Realizarea capacităților noi de producere energie electrică din surse solare (sub 5 MW inclusiv)
- Realizarea capacităților noi de producere energie electrică din surse solare (peste 5 MW)
- Realizarea capacităților noi de producere de energie electrică din surse hidro
Al doilea apel vizează sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru proiecte privind societăți și regii autonome.
Bugetul total estimat este echivalentul în lei a sumei de 400 de milioane de euro și reprezintă sume nerambursabile din Fondul pentru modernizare.
În cadrul acestei proceduri de ofertare concurentială pot fi finanțate nerambursabil proiecte care au ca obiectiv implementarea uneia dintre acțiunile menționate mai jos:
- Realizarea capacităților noi de producere energie electrică din surse eoliene
- Realizarea capacităților noi de producere energie electrică din surse solare
- Realizarea capacităților noi de producere de energie electrică din surse hidro.
Apelul de proiecte sunt competitive cu procedură de ofertare concurențială, bazată pe 2 criterii de selecție. Proiectele trebuie depuse în platforma electronică dedicată Fondului de Modernizare, MySMIS2021, până la 23 iulie 2024, ora 17:00.
Documentele finale aferente apelurilor de proiecte, respectiv Schema de ajutor de stat și Ghidul solicitantului, pot fi accesate pe site-ul ministerului.