Metroul bucureștean a cumpărat energie de urgență pe 3 luni, mai scumpă de 4 ori

Metroul bucureștean a cumpărat energie de urgență pe 3 luni, mai scumpă de 4 ori
scris 3 feb 2022

Metrorex, operatorul metroului bucureștean, companie de stat controlată de Ministerul Transporturilor, a încheiat de urgență un contract de furnizare de energie electrică pe 3 luni, printr-o negociere directă fără publicarea prealabilă a unui anunț, la un preț de circa 1.731 lei/MWh cu tot cu TVA, de aproape 4 ori mai mare decât cel din contractul anterior, perfectat în 2020 (457 lei/MWh), însă va beneficia până la 31 martie 2022 de plafonarea prețului pentru toți consumatorii noncasnici, la 1.000 lei/MWh, cu 42% sub cel din contractul recent semnat, relevă date Profit.ro.

Compania se aștepta la o astfel de scumpire, după cum a relatat Profit.ro, însă intenționase inițial să cumpere curent electric pe un an întreg, demers care a eșuat, nici un ofertant neprezentându-se la licitația organizată de Metrorex.

Urmărește-ne și pe Google News
LISTA De azi, după modelul ING, aproape toată rețeaua de unități a Raiffeisen Bank va opera fără casierii și în relația cu persoanele fizice CITEȘTE ȘI LISTA De azi, după modelul ING, aproape toată rețeaua de unități a Raiffeisen Bank va opera fără casierii și în relația cu persoanele fizice
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Contractul pe 3 luni, pentru o cantitate estimată de 48.000 MWh, a fost încheiat pe 26 ianuarie la valoarea de 83,1 milioane lei, cu TVA inclusă. Furnizorul cu care s-a negociat cu succes este Getica 95 Com, firmă intrată în insolvență în vara anului trecut și care a asigurat și până acum furnizarea de energie pentru Metrorex.

"În scopul asigurării necesarului de energie electrică începând cu data de 01.02.2022, dată la care expiră contractul de furnizare aflat în derulare, se consideră necesară achiziția în regim de urgență a cantității de energie electrică necesară pentru asigurarea serviciului de transport public de călători cu metroul", este explicația Metrorex.

Mega Image retrage cârnați CITEȘTE ȘI Mega Image retrage cârnați

Potrivit sursei citate, în 2021, compania a fost nevoită să anuleze 5 proceduri de achiziție de curent electric (3 licitații deschise și 2 proceduri de negociere fără anunț prealabil), pentru 4 dintre acestea motivul de anulare fiind nedepunerea de oferte din partea furnizorilor.

"Metrorex SA  a reluat în regim de urgență o procedură de licitație deschisă pentru angajarea furnizării energiei electrice pe o perioadă de 12 luni, documentația fiind încărcată în SEAP în data de 22.12.2021 și publicată în data de 08.01.2022, cu data limită pentru depunerea ofertelor stabilită în 16.02.2022. Actualul contract de furnizare a energiei electrice expiră la data de 31 ianuarie 2021. Pentru angajarea furnizării energiei electrice începând cu data de 01.02.2022, soluția propusă și aprobată a avut în vedere cu precădere necesitatea imperativă de asigurare a energiei electrice pentru îndeplinirea obiectului de activitate al Metrorex SA la un preț cât mai scăzut, precum și implicațiile de natură financiară de natură să destabilizeze semnificativ situația financiară a companiei, implicații ce pot fi asimilate ca motive de extremă urgență, în sensul necesității imperative de angajare în regim de extremă urgență a furnizării energiei electrice, pentru diminuarea efectelor negative asupra bugetului companiei. Nu în ultimul rând, apreciem că situațiile înregistrate pe piața de profil în cursul anului 2021, care au determinat la nivelul Metrorex SA anularea unui număr de 5 proceduri, pot fi considerate, prin prisma reglementărilor aplicabile pentru fundamentarea bugetului, ca evenimente imprevizibile și care nu se datorează sub nicio formă unei acțiuni sau inacțiuni a entității contractante. Ținând seama de implicațiile de natură financiară, în situația în care se întârzie angajarea furnizării de energie electrică prin atribuirea unui contract sectorial, s-a promovat procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unei invitații la o procedură concurențială, prevăzută la art. 117, alin. (1), lit. d) din Legea 99/2016, în vederea atribuirii contractului având ca obiect furnizarea energiei electrice pe o perioadă de 3 luni", explică compania.

Guvernul a împrumutat 2,5 miliarde de euro de pe piețele internaționale, după ce tot luna aceasta a împrumutat prin obligațiuni și o sumă de peste 2 miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Guvernul a împrumutat 2,5 miliarde de euro de pe piețele internaționale, după ce tot luna aceasta a împrumutat prin obligațiuni și o sumă de peste 2 miliarde de dolari

Până la 31 martie 2022, Metrorex va beneficia însă, alături de aproape toți consumatorii noncasnici, de plafonarea prețului final la energie electrică la 1.000 lei/MWh (1 leu/kWh).

Datele OPCOM arată că, în decembrie 2021, pe piața pentru ziua următoare (PZU), prețul mediu de închidere a pieței a fost de 1.139,30 lei/MWh (doar al energiei-marfă), de 4 ori mai mare decât în decembrie 2020 (284,32 lei/MWh).

viewscnt
Afla mai multe despre
metrorex furnizre energie
metrorex scumpire energie
plafonare pret energie