Măsuri de austeritate fără precedent. Țara care scumpește benzina de peste 5 ori de la 1 februarie

Măsuri de austeritate fără precedent. Țara care scumpește benzina de peste 5 ori de la 1 februarie
scris 10 ian 2024

În încercarea de a contracara cea mai gravă criză de la căderea Blocului sovietic încoace, guvernul unui stat a decis să majoreze de peste cinci ori prețul benzinei începând cu data de 1 februarie.

Prețul benzinei în Cuba urmează să crească cu peste 500% - începând de la 1 februarie -, anunță Guvernul, în cadrul unei serii de măsuri economice menite să reducă deficitul bugetar, scriu France 24 și RFI.

Urmărește-ne și pe Google News
Taxa de reziliență climatică, adoptată de Grecia, din vara lui 2024. Cât vor plăti în plus turiștii CITEȘTE ȘI Taxa de reziliență climatică, adoptată de Grecia, din vara lui 2024. Cât vor plăti în plus turiștii
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Potrivit surselor citate, litrul de benzină obișnuită se va scumpi de la 28 de peso cubanezi (20 cenți) la 132 de peso (+528%), iar prețul benzinei super urmează să crească de la 30 la 156 de peso (+520%), scrie Adevărul.

De altfel, ministrul Finanțelor și Prețurilor Vladimir Regueiro, a declarat la televiziunea de stat că autoritățile au anunțat deja turiștii că urmeză să plătească benzina în devize.

Guvernul, care a subvenționat aproape toate bunurile și serviciile de primă necesitate, anunța la sfârșitul lui decembrie o serie de măsuri în vederea unei reduceri a deficitului bugetar, în contextul în care Cuba este afectată de o criză economică dură.

Potrivit unor estimări oficiale, economia cubaneză a scăzut cu 2% în 2023, iar inflația a tins 30%.

La sfârșitul lui decembrie, ministrul Economiei Alejandro Gil a recunoscut că Guvernul nu poate continua să vândă carburant la prețuri ”subvenționate”, în contextul în care Cuba - vizată de un vechi embargo impus de Statele Unite - are nevoie aprigă de devize.

”Țara nu poate menține prețurile carburantului, care este cel mai ieftin din lume, dacă-l comparăm cu prețurile practicate în alte țări”, declara el.

Cuba a decis în decembrie să renunțe la sistemul de „raționalizare”

Situația economică nesustenabilă a Insulei a determinat Guvernul să stabilească un plan de șoc începând cu începutul anului 2024, potrivit unui articol publicat în 22 decembrie de Havana Times. Printre principalele măsuri anunțate de premierul Manuel Marrero sunt creșterile de preț la produse și servicii și încetarea subvenției universale pentru alimentele de bază limitate vândute prin sistemul de raționalizare.

Microsoft a semnat un acord gigant, pe 8 ani, pentru panouri solare CITEȘTE ȘI Microsoft a semnat un acord gigant, pe 8 ani, pentru panouri solare

În ceea ce privește „piața rațională”, Marrero a susținut că obiectivul este trecerea la „subvenționarea oamenilor și nu a produselor” pentru a realiza „o schemă mai echitabilă și mai eficientă”, recunoscând în mod tacit creșterea inegalităților sociale și economice.

„Nu este corect ca cei care au mult să primească la fel ca cei care au foarte puțin. Astăzi subvenționăm la fel un pensionar în vârstă ca și proprietarului unor mari afaceri private care are mulți bani”, a argumentat el.

Astfel, a continuat el, Ministerul Muncii și Securității Sociale trebuie să identifice oamenii după gradul lor de „vulnerabilitate”, pentru a „nu lăsa pe nimeni neajutorat”. Acest din urmă grup va putea continua să achiziționeze produse de bază foarte subvenționate cu carnetul de rație.

Marrero a subliniat că această clasificare va fi realizată în „săptămânile și lunile următoare”, fără alte detalii.

Eliminarea subvențiilor la apă, electricitate, gaz lichefiat...

Șeful Guvernului cubanez a mai dat asigurări că, dată fiind situația, statul nu poate continua cu „risipa” în anumite subvenții, precum apă, electricitate, gaz lichefiat, transport și benzină.

Conducerea Boeing recunoaște greșeala companiei în incidentul privind explozia ușii unui avion CITEȘTE ȘI Conducerea Boeing recunoaște greșeala companiei în incidentul privind explozia ușii unui avion

Printre aceste creșteri sunt proeminente creșterea cu 25% a tarifului la energie electrică pentru cei 6% din sectorul rezidențial care consumă cel mai mult și trecerea de a cere turiștilor să plătească combustibilul în valută. Costul alimentării cu apă se va tripla pentru cei care nu au serviciul programat, iar prețul unei butelii cu gaz lichefiat va crește cu 25%.

Marrero a mai anunțat că „vor fi aplicate noi tarife” serviciilor de transport de pasageri, dar fără a detalia care vor fi acele tarife.

O altă prognoză încă neprecizată anunțată de premier este încetarea scutirii de taxe vamale pentru importul de alimente și medicamente care, deocamdată, a precizat el, va fi prelungită.

Guvernul va modifica cursul pesos-dolar

Marrero a mai anunțat că în 2024 Guvernul va modifica cursul oficial al pesos față de dolar, pentru care a fost creat un grup de lucru cu Banca Centrală a Cubei.

Din 2021, cursul de schimb oficial rămâne la 24 de pesos per dolar pentru persoanele juridice și 120 CUP pentru persoanele fizice. Între timp, pe piața informală, dolarul a crescut vertiginos la 273 de pesos.

Temperaturile au crescut cu 50 de grade Celsius în doar câteva zile în Suedia CITEȘTE ȘI Temperaturile au crescut cu 50 de grade Celsius în doar câteva zile în Suedia

Prețul benzinei în moneda națională va crește în funcție de cursul de schimb.

Un alt produs care își va crește costurile este tutunul, care, potrivit premierului, „în multe cazuri este cumpărat pentru revânzare”.

De asemenea, premierul a lăsat ușa deschisă unei „revizuiri” a numărului de persoane aflate în prezent pe statul de plată a statului, în referire la posibile reduceri pentru reducerea masei salariale.

În acest sens, el a subliniat că autoritățile trebuie „să revizuiască structurile și modelele de stat” pentru a garanta „un management eficient” și a anunțat că „există un grup care studiază o lege privind organizarea administrației centrale a statului”.

viewscnt
Afla mai multe despre
cuba
benzina