Lukoil aduce administrator nou la Petrotel Ploiești, de la o rafinărie rusă din Munții Urali

Lukoil aduce administrator nou la Petrotel Ploiești, de la o rafinărie rusă din Munții Urali
scris 7 mar 2017

Vadim Vorobiev, președintele Consiliului de Supraveghere al Petrotel Ploiești, companie controlată de grupul rus Lukoil, și-a dat recent demisia și urmează să fie înlocuit în funcție de directorul general al unei rafinării a Lukoil din Republica Komi din Munții Urali, parte a Federației Ruse.

Vorobiev a fost avansat anul acesta în cadrul top-managementului grupului Lukoil, de la poziția de vicepreședinte responsabil cu rafinarea, procesarea gazelor și petrochimie la cea de vicepreședinte senior însărcinat cu vânzările și aprovizionarea. El deținea funcția de președinte al Consiliului de Supraveghere al Petrotel Lukoil din mai anul trecut.

Urmărește-ne și pe Google News

Vorobiev va fi înlocuit în funcția de administrator al rafinăriei Petrotel Ploiești de către Rustem Gimaletdinov, în vârstă de 39 de ani. Noul administrator va primi, în cursul acestui an, o remunerație netă de 1.500 de dolari pe lună.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Britanicii de la Alison Hayes, care produc în România haine pentru retaileri internaționali, închid fabrica din Urziceni din cauza costurilor CITEȘTE ȘI Britanicii de la Alison Hayes, care produc în România haine pentru retaileri internaționali, închid fabrica din Urziceni din cauza costurilor

Gimaletdinov îl va înlocui pe Vorobiev și în poziția de vicepreședinte responsabil cu rafinarea, procesarea gazelor și petrochimie din cadrul companiei-mamă Lukoil. Mișcarea face parte din procedura uzuală de rotație între managerii Lukoil, a precizat grupul rus. 

Rustem Gimaletdinov este din 2014 manager general al rafinăriei rusești Ukhta, situată în Republica Komi din Munții Urali, parte a Federației Ruse. Anterior, el a condus departamentul de excelență tehnică, activități globale de rafinare și petrochimie al grupului Lukoil.

Noul administrator al rafinăriei Petrotel Ploiești este membru și în Consiliul de Supraveghere al rafinăriei deținute de Lukoil în Bulgaria la Marea Neagră, Neftochim Burgas, cea mai mare din sud-estul Europei.

În vara anului trecut, președintele Lukoil, Vagit Alekperov, declara că al doilea mare producător de petrol din Rusia analizează vânzarea celor patru rafinării europene ale sale, din Italia, România, Bulgaria și Olanda. "Acestea nu sunt active strategice pentru noi. În ultimii ani ne-am concentrat în principal pe explorarea și dezvoltarea de zăcăminte de petrol și gaze. Acest lucru ne-ar putea determina să luăm decizii cruciale cu privire la viitorul activelor din sectorul downstream amplasate în Europa. Am putea să le punem într-o singură companie europeană, care să fie cotată la bursă, sau chiar, pe termen mediu, vândută parțial sau integral", arăta Alekperov.

Europa cu mai multe viteze prinde contur la mini-summitul de la Versailles CITEȘTE ȘI Europa cu mai multe viteze prinde contur la mini-summitul de la Versailles

Tot atunci, Guvernul de la București își exprima, într-un document intern, temeri cu privire la viitorul rafinăriei Petrotel, în condițiile în care Neftochim din Bulgaria are un potențial de producție egal cu întreaga capacitate de rafinare a României, iar rușilor le este mai ușor să aducă materie primă în portul Burgas decât la Ploiești. Potrivit datelor INS, producția internă de țiței a României a scăzut anul trecut cu 4,3%, la 3,57 milioane tone, iar importurile au avansat cu 13,2%, la 7,46 milioane tone.

"Compania Lukoil România importă deja petrol din Iran pentru a-l procesa în rafinăria de la Ploiești. Se pune problema dacă în viitor rafinăria Burgas, pe care Lukoil o deține în Bulgaria și a cărei capacitate de rafinare este aproape egală cu întreaga capacitate de rafinare a României, nu va deveni mai atractivă pentru prelucrarea țițeiului din Iran decât capacitățile autohtone. Întrebarea care se pune este legată chiar de viitorul rafinăriei Petrotel: va continua Lukoil să aducă țiței până în centrul României și să-l prelucreze într-o rafinărie relativ mică sau se va axa mai degrabă pe unitatea din portul bulgăresc Burgas?", se arăta în documentul citat.

Potrivit ultimelor informații disponibile, Petrotel Lukoil a raportat pe 2015 un profit net de 15,13 milioane lei, la o cifră de afaceri de peste 4,3 miliarde lei, după ce, de-a lungul anilor, a acumulat pierderi totale de peste 3,4 miliarde lei și a ajuns subiectul unui dosar penal aflat pe rolul Tribunalului Ploiești, cu acuzații de evaziune fiscală, spălare de bani și folosire cu rea-credință a creditului companiei, prejudiciul fiind estimat la peste 1,7 miliarde euro. Procesul este în continuare pe rol, după ce instanța a restituit de două ori rechizitoriul procurorilor de la Parchetul Ploiești, pentru diverse neregularități.

Grupul rus Lukoil controlează Petrotel prin intermediul companiei Lukoil Europe Holdings, înregistrată în Olanda, care deține peste 99% din acțiunile rafinăriei din Ploiești. Restul capitalului se află în posesia fondului de investiții Broadhurst Investments. 

viewscnt
Afla mai multe despre
lukoil
petrotel
petrotel ploiesti
rafinaria petrotel
petrotel lukoil
importuri titei
productie titei
dosarul petrotel lukoil diicot