Liderul sindicatului Apa Nova a demisionat din CA-ul companiei și a fost înlocuit cu șeful francez al Veolia pe România și Bulgaria

Liderul sindicatului Apa Nova a demisionat din CA-ul companiei și a fost înlocuit cu șeful francez al Veolia pe România și Bulgaria
scris 16 nov 2016

Nicolae Turcuman, liderul sindicatului salariaților din cadrul Apa Nova București, concesionarul serviciului public de apă și canalizare din Capitală, a demisionat din funcția de membru al Consiliului de Administrație al companiei și a fost înlocuit, în ultima parte a lunii trecute, cu francezul Frederic Faroche, country manager al companiei-mamă Veolia pe Bulgaria și director general al Veolia Energie România SA, operatorul rețelelor centralizate de termoficare din Iași și Ploiești, precum și al celor de termoficare și apă-canal din Otopeni.

Frederic Faroche va avea un mandat de 4 ani ca administrator al Apa Nova București, potrivit deciziei acționarilor companiei. Francezul, country manager pe Bulgaria al Veolia din 2013, a fost numit în vara anului trecut și director general al Veolia Energie România SA. 

Urmărește-ne și pe Google News

Acționarii au mai decis luna trecută mutarea sediului Apa Nova în clădirea de birouri cu 9 etaje Ștefan cel Mare de la intersecția bulevardului omonim cu strada Tunari a dezvoltatorului imobiliar Forte Partners, care mai are în portofoliu proiectul de birouri The Bridge din zona Pasajului Basarab. În Ștefan cel Mare, Apa Nova va ocupa etajele 6-9. Decizia a fost luată din cauza faptului că clădirea fostului sediu al companiei, din strada Aristide Demetriade nr. 2, a fost declarată, în urma unei expertize de specialitate, ca prezentând risc seismic ridicat.

EXCLUSIV Radu Coșarcă a plecat de la șefia comunicării Enel CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Radu Coșarcă a plecat de la șefia comunicării Enel

Prin demisia lui Turcuman și înlocuirea lui cu Faroche, salariații Apa Nova rămân fără reprezentant în CA-ul companiei. Liderul de sindicat conducea și Asociația Salariaților din Apa Nova ESOP, care deține 10% din acțiunile operatorului de apă-canal din Capitală. Ceilalți acționari sunt Veolia Eau-Compagne Générale Des Eaux, cu 73,69% din capital, și Municipiul București (16,31%).

Turcuman apare și în dosarul de corupție Apa Nova instrumentat de DNA, el nefiind pus sub acuzare. Într-o ordonanță de extindere a urmării penale în dosar, procurorii anticorupție afirmă că Turcuman era un apropiat al fostului director general adjunct Giovana Soare și că, prin intermediul celor doi, Ovidiu Semenescu exercita controlul asupra politicii de resurse umane a companiei.

"SOARE GIOVANA-MARIA și TURCUMAN NICOLAE sunt implicați, posibil ca formă de recompensare, inclusiv în activitățile derulate de unele asociații/fundații înființate de reprezentanți ai SC APA NOVA BUCUREȘTI SA, care le oferă posibilitatea obținerii de venituri suplimentare (Asociația Clubul Sportiv Șah Apa Nova și Asociația Salariaților din Apa Nova ESOP, la aceasta din urmă Turcuman figurând ca unic salariat – n.r.). (...) SC APA NOVA SA are încheiat contract de prestări servicii cu cabinetul stomatologic aparținând soției lui Berevoianu Costin. În baza acestui contract SC APA NOVA SA decontează sumele reprezentând contravaloare servicii stomatologice acordate angajaților, aprobate în prealabil de TURCUMAN NICOLAE – liderul sindicatului angajaților APA NOVA București. Acesta din urmă obține câștiguri foarte mari în cadrul SC APA NOVA, în schimbul cărora asigură conivența la luarea hotărârilor de către conducerea APA NOVA deși, practic, ar trebui să susțină interesele salariaților", se menționează în ordonanța procurorilor DNA.

Aplicație de mobil pregătită în interiorul Guvernului pentru evitarea cozilor de la ghișeele statului CITEȘTE ȘI Aplicație de mobil pregătită în interiorul Guvernului pentru evitarea cozilor de la ghișeele statului

Recent, Apa Nova, a câștigat în primă instanță, la Tribunalul București, procesul în care a solicitat rezilierea contractului cu firma de investigații Confidential Investigations Team SRL, fostă SIS Strategy SRL, deținută de omul de afaceri Teodor Sterian, firmă care, potrivit procurorilor DNA, îi fila și intercepta ilegal pe angajații Apa Nova, prin montarea de sisteme de supraveghere în birouri, astfel încât aceștia să nu divulge "activitățile nelegale" ale Apa Nova.

Astfel, instanța a aprobat rezilierea contractului semnat în 2011 între Apa Nova și SIS Strategy SRL, actualmente Confidential Investigations Team SRL, și a obligat firma de investigații să plătească Apa Nova 1,03 milioane lei daune interese. Decizia nu este definitivă.

Apa Nova a solicitat în instanță rezilierea contractului la începutul lunii martie. "Apa Nova București a stopat toate contractele controversate și s-a delimitat de persoanele asupra cărora planează suspiciuni, pentru că eventualul prejudiciu afectează în primul rând compania, urmând ca pentru recuperarea acestor pagube să ne îndreptăm împotriva vinovaților. Dosarul este în curs de soluționare, motiv pentru care nu putem dezvălui informații suplimentare la această dată. Colaboram cu autoritățile pentru clarificarea situației", declarau atunci, pentru Profit.ro, reprezentanții operatorului de apă și canal din Capitală.

Blocul 1 de la Turceni, scos definitiv din uz pentru încălcarea normelor UE. La inaugurarea din 1978 nu le respecta nici pe cele ceaușiste CITEȘTE ȘI Blocul 1 de la Turceni, scos definitiv din uz pentru încălcarea normelor UE. La inaugurarea din 1978 nu le respecta nici pe cele ceaușiste

DNA nu a mai comunicat nimic despre evoluția dosarului Apa Nova de mai bine de un an, din 30 octombrie 2015. Potrivit informațiilor publice de pe portalul instanțelor de judecată, persoanele cercetate în acest dosar, respectiv Vlad Moisescu, Costin Berevoianu, Bruno Roche, Laurent Lalague, Lavinia Săniuță, Teodor Sterian, Ovidiu-Traian Semenescu și Giovana Soare se află în continuare sub control judiciar. În cazul ultimilor trei (Teodor Sterian, Ovidiu-Traian Semenescu și Giovana Soare), instanța a dispus înlăturarea obligației de a nu părăsi țara fără încuviințarea prealabilă a procurorilor.

În vară, Primăria Capitalei a pierdut la Tribunalul București procesul prin care a cerut companiei Apa Nova, la care municipalitatea deține 16,31% din acțiuni, dobânzi penalizatoare pentru plata cu întârziere a dividendelor cuvenite Primăriei din profitul obținut în anul fiscal 2012

Apa Nova a obținut anul trecut un profit circa 30 milioane euro, în ușoară scădere față de cel de aproape 32 milioane euro din 2014. Cifra de afaceri a operatorului s-a redus și ea, de la 169 la 166 milioane euro, astfel încât Apa Nova și-a conservat marja de profit la peste 18%. Contractul de concesiune a serviciului public de apă și canalizare din București a fost semnat în anul 2000 și este valabil până în 2025, Apa Nova având calitatea de concesionar, iar CGMB pe cea de concedent.

Tabloul The Bridge de Ghenie, vândut cu 4 milioane dolari, alături de lucrare a lui de Kooning licitată la preț record de 66 milioane dolari CITEȘTE ȘI Tabloul The Bridge de Ghenie, vândut cu 4 milioane dolari, alături de lucrare a lui de Kooning licitată la preț record de 66 milioane dolari

În septembrie, Primăria Capitalei a aprobat o hotărâre privind contractarea de credite în valoare de până la 105 milioane euro, pe o perioadă de maximum 30 de ani și cu o perioadă de grație de cel mult 5 ani, pentru a-și asigura banii necesari de cofinanțare a finalizării de către Apa Nova a stației de epurare Glina, a reabilitării principalelor colectoare de canalizare ale Bucureștiului și a canalului colector Dâmbovița.

Este vorba despre a doua fază a acestui proiect. Stația de epurare a apelor uzate Glina modernizată, faza I, a fost dată în exploatare în 2011, în urma unei investiții de 108 milioane euro, finanțată în proporție de 65% din fonduri UE contractate de Primăria Capitalei (PMB). În aprilie, directorul general al Apa Nova, Mădălin Mihailovici, declara că de PMB, care este beneficiar al finanțării europene, depinde și finalizarea fazei a II-a a proiectului de la Glina.

Pentru finalizarea lucrărilor este nevoie de o finanțare totală de 388,2 milioane de euro, din care 62,63% vor proveni din fonduri UE, 7,7% de la bugetul de stat și 0,71% de la bugetul local al Capitalei, iar restul de 28,96% trebuie asigurat din finanțări rambursabile, potrivit documentației pregătite de primărie.

viewscnt
Afla mai multe despre
apa nova
veolia
dosar dna apa nova
sindicatul apa nova
asociatia salariatilor apa nova
serviciu apa-canal
canalizare bucuresti
tarife apa-canal bucuresti