KMG International (fostul Grup Rompetrol), grup controlat de compania kazahă de stat KazMunayGas, a realizat anul trecut un profit net generat din activitățile operaționale de 88 milioane dolari, de peste 19 ori mai mare decât cel din 2015, de 4,6 milioane dolari, pe fondul creșterii afacerilor din România, a anunțat joi grupul.
Grupul a obținut un profit operațional neauditat de 239 milioane dolari, în creștere de la 162 milioane dolari în 2015. Evoluția a fost generată de majorarea cu 9% a materiilor prime procesate în 2016 și cu 13% a produselor comercializate în România, principala piață pentru grupul kazak, arată news.ro.
Rafinăriile grupului din România au înregistrat anul trecut o majorare cu 9% a cantităților totale de materii prime procesate, de la 5,45 milioane tone în 2015 la 5,95 milioane în 2016.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel, rafinăria Petromidia din Năvodari, cea mai mare din România, a procesat anul trecut peste 5,4 milioane tone (15.750 tone/zi).
Rafinăria Vega Ploiești, cea mai veche unitate din România în funcțiune, și-a majorat cu 8% cantitatea de materii prime procesată, până la 354.000 de tone, atingând un gradul de utilizare a capacității de 107%.
Divizia de petrochimie, unicul producător de polimeri din România, a prelucrat anul trecut 189.000 de tone de materii prime (propilenă, etilenă), cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, în creștere cu peste 8% față de volumele obținute în 2015. Din produsele obținute, circa 57% au fost livrate la export.
Segmentul de retail al grupului a înregistrat anul trecut un volum record pentru vânzările de carburanți (benzină, motorină, gaz petrolier lichefiat) în România, Moldova, Bulgaria și Georgia, până la un nivel de 2,9 milioane tone, cu 15% mai mult decât în 2015.
În România, vânzările totale de produse petroliere au depășit peste 2,6 milioane tone (+13%), din care 1,76 milioane tone de carburanti (+8%) au fost livrate pe plan local prin Rompetrol Downstream, divizia de retail a grupului.
KMG International NV are circa 6.000 de angajați în 11 de țări, este deținut de compania națională de petrol și gaze din Kazakstan, KazMunayGas.
Rețeaua de distribuție de carburant a grupului numără peste 1.000 de puncte de vânzare în România, Moldova, Georgia și Bulgaria, dar si în Franța și Spania prin intermediul companiei Dyneff, care este deținută în parteneriat cu CEFC China Energy Company Limited în proporție de 51%/49% din acțiuni.
KMG International (KMGI), fostul Grup Rompetrol, prin care grupul kazah de stat KazMunayGas controlează rafinăria Petromidia, a anunțat în decembrie că negocierile dintre KazMunayGas și compania chineză China Energy Company Limited (CEFC) pentru vânzarea pachetului de 51% din acțiunile KMG International NV au ajuns în etapa finală.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Condițiile de liberalizare a prețului la gaze vor fi modificate. Engie și E.On au avertizat că liberalizarea poate falimenta CET-urile și majora cu până la 45% prețul
KazMunayGas și KMG International au transmis autorităților române, în 22 iulie 2016, o notificare formulată în baza tratatelor privind protejarea investițiilor (Notice of Investment Dispute), având ca temei prevederile Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Kazahstan, ale Acordului între Guvernul Regatului Țărilor de Jos și Guvernul României și ale Tratatului Cartei Energiei.
Această notificare reprezintă primul pas procedural care ar putea conduce la o dispută de arbitraj între investitor și statul român.
Disputa între grupul KazMunayGas și statul român în fața unui tribunal international de arbitraj ar putea face referire la investițiile KazMunayGas în trei companii care au aparțiut anterior statului: Rompetrol SA (în prezent Oilfield Exploration Business Solutions -OEBS), Vega SA și Rompetrol Rafinare SA (RRC).
Grupul kazah care controlează Petromidia, preluată în 2007 de la omul de afaceri Dinu Patriciu, a încheiat în primăvara anului trecut un acord cu o companie chineză pentru cedarea controlului afacerilor din România.
În 29 aprilie 2016, KazMunayGas și CEFC au semnat un acord prin care chinezii preiau controlul, printr-o companie mixtă în care CEFC are o participație majoritară, asupra afacerii din România a kazahilor, care include în principal două rafinării, Petromidia și Vega, și o rețea de distribuție.
Până în prezent nu este clar dacă problemele cu justiția românească ale grupului kazah ar putea pune piedici tranzacției cu grupul chinez.