O companie energetică controlată 100% de stat și care mai are în portofoliu o unitate de producție funcțională a rămas la finalul lunii trecute fără furnizor de energie din piața liberă, după ce contractul semnat în acest sens în vara anului trecut a expirat la 31 ianuarie 2019 și nu a mai fost reînnoit și nici nu a fost găsit deocamdată un alt furnizor de pe segmentul concurențial.
Este vorba despre compania Electrocentrale Grup, desprinsă din colosul falimentar Termoelectrica, care are în patrimoniu, printre altele, centrala fotovoltaică Chișcani din județul Brăila, aflată în funcțiune, fosta CET Titan din București, precum și amplasamentul fostei CTE Fântânele din comuna omonimă din județul Mureș.
În consecință, locurile de consum din Brăila și București ale companiei au fost preluate, ca furnizori de ultimă instanță obligați, de către Electrica Furnizare, respectiv Enel Energie Muntenia, în conformitate cu legislația în vigoare.
CITEȘTE ȘI Acord semnat: OTP cumpără o nouă subsidiară a Societe Generale"(...) în scopul asigurării continuității în alimentarea cu energie electrică, prin adresa nr. 8800/01.02.2019, ANRE a notificat furnizorii de ultimă instanță obligați Electrica Furnizare SA și Enel Energie Muntenia SA și operatorii de distribuție din zonele de rețea preluarea, începând cu data de 01.02.2019, a locurilor de consum aparținând Electrocentrale Grup SA pentru care nu era asigurată furnizarea energiei electrice din nicio altă sursă (numite în continuare locuri de consum preluate), în baza prevederilor Legii nr. 123/2012 și în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (2), art. 5 alin. (1) și (2) lit. e) și art. 6 alin.(1) din Regulamentul de preluare de către furnizorii de ultimă instanță a locurilor de consum ale clienților finali care nu au asigurată furnizarea energiei electrice din nicio altă sursă, aprobat prin Ordinul președintelui ANRE nr. 12/2017", se arată într-un anunț al Autorității.
Printre locurile de consum din Capitală ale Electrocentrale Grup se află și sediul acționarului său unic, Ministerul Energiei, precum și cel al operatorului pieței centralizate de energie și gaze OPCOM.
În aceeași situație se află o cotă parte din imobilul din Bulevardul Hristo Botev nr. 16-18, sector 3, închiriat de OPCOM de la Electrocentrale Grup.
Printre activele Electrocentrale Grup se mai numără și o cotă parte din clădirea din Bulevardul Lacul Tei, unde funcționează sediul executiv al companiei, precum și o zonă hidrotehnică și un terminal portuar din Chișcani, Brăila, care au aparținut fostei CET Brăila.
După cum a relatat Profit.ro, în urma adoptării OUG 114 și a publicării proiectului de ordin al ANRE de aplicare a acesteia, prin care prețul la energia electrică furnizată consumatorilor casnici este “înghețat”, niciuna dintre ofertele furnizorilor concurențiali pentru consumatorii casnici din București nu mai este inferioară prețului oferit de furnizorul de ultimă instanță (FUI) obligat, în acest caz Enel Energie Muntenia. Ofertele făcute de furnizorii concurențiali sunt mai mari cu un procent cuprins între 7,36 și 48,2%.
CITEȘTE ȘI GRAFICE Dobânzile la depozite și la credite au scăzut, pe fondul excesului de lichiditate. Depozitele populației sunt în continuare mai slab remunerate decât cele ale firmelorÎn plus, printr-un comunicat emis marți, ANRE a invitat practic consumatorii casnici de gaze și energie să revină pe piața reglementată.
Astfel, un efect posibil al OUG 114 și al legislației secundare de aplicare a sa ar putea fi acela ca pe piețele centralizate să se înregistreze o creștere a prețurilor care, dacă ar fi transferată integral în noile oferte făcute clienților casnici și noncasnici de pe piața concurențială, ar putea face ca prețurile de pe această piață să fie mai mari decât cele reglementate.
În ultima vreme, pe site-ul ANRE s-au înmulțit anunțurile de preluări de către furnizori de ultimă instanță a unor locuri de consum ale unor clienți rămași fără contracte concurențiale, printre aceștia numărându-se atât consumatori casnici, cât și societăți comerciale și chiar unități militare.