Iranul cere OPEC să reducă producția de petrol, dar nu se așteaptă la un răspuns favorabil

Iranul cere OPEC să reducă producția de petrol, dar nu se așteaptă la un răspuns favorabil
scris 19 oct 2015

Ministrul iranian al Petrolului, Bijan Namdar Zanganeh, este sceptic în privința modificării strategiei Organizației Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) referitoare la producția de petrol, în pofida îndemnului adresat de Teheran membrilor organizației de a reduce producția lunară pentru a permite redresarea prețurilor pe piețe până la un nivel de 70-80 dolari/baril, scrie Bloomberg.

“Nu e nimeni fericit (cu nivelul actual al prețurilor). OPEC ar trebui să reducă nivelul producției, însă se pare că atmosfera actuală nu favorizează o schimbare pe piețe“, a spus Zanganeh luni la o conferință pe teme industriale în Teheran. 

Urmărește-ne și pe Google News

Pe de altă parte, Zanganeh a precizat că Iranul, unul dintre membrii fondatori ai OPEC, va majora producția de petrol imediat ce Uniunea Europeană și SUA vor ridica sancțiunile economice impuse statului din cauza programului nuclear, indiferent de decizia OPEC cu privire la ținta pentru producția globală de petrol.

La ultima reuniune a membrilor OPEC, în luna iunie, organizația a decis să păstreze ținta de producție la 30 milioane de barili pe zi, în ciuda unui declin accentuat al cotațiilor petrolului. Următoarea ședință pe tema plafonului pentru producția de petrol va avea loc pe 4 decembrie.

Producția de petrol a OPEC s-a menținut peste ținta oficială în ultimele 16 luni, în condițiile în care membrii organizației încearcă să compenseze scăderea prețurilor prin creșterea vânzărilor. OPEC furnizează aproximativ 40% din necesarul de petrol la nivel mondial.

Potrivit lui Zanganeh, Iranul vrea să atragă investiții de 100 miliarde dolari până în martie 2021 pentru a majora producția națională de petrol și gaze naturale, iar prima licitație pentru investitorii din domeniul petrolier va avea loc în noiembrie.

Printre investitorii interesați de perimetrele din Iran se numără și grupul austriac OMV, acționarul majoritar al OMV Petrom.

“Iranul are costuri de producție foarte scăzute și cred că va fi o competiție intensă“, a spus directorul general al OMV, Rainer Seele.

Prezent la conferință, Seele a precizat că OMV este interesată să dezvolte două perimetre în Iran, anume Mehr și Cheshmeh Khosh, însă numai dacă termenii incluși în contractele de investiție vor fi flexibili.

Iranul intenționează să crească producția de petrol la 4,7 milioane barili/zi până în martie 2021, de la un nivel de 2,8 milioane barili/zi înregistrat în septembrie. De asemenea, autoritățile iraniene vizează atingerea unei producții de condensat de 1 milion barili/zi până la data menționată.

viewscnt
Afla mai multe despre
iran
opec
petrol
productie
pret
omv
investitii