Președintele Klaus Iohannis a transmis că salută anunțul făcut de liderul american Joe Biden, la Summitul G7. privind cooperarea energetică dintre România și SUA, cu 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare în țara noastră.
„Asigurarea securității energetice este un obiectiv comun al Parteneriatului Strategic între România și SUA”, a mai scris Klaus Iohannis, duminică pe Twitter.
Și premierul Nicolae Ciucă a afirmat că decizia SUA de a finanța cu 14 milioane de dolari etapa preliminară a studiilor de inginerie și proiectare pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici (SMR) din România este componentă esențială a dezvoltării programului nuclear civil național.
„Alături de construirea reactoarelor 3 și 4 de la Centrala Cernavodă, utilizarea noului tip de tehnologiei SMR va contribui la întărirea profilului energetic al României, în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului și cu țintele de decarbonizare asumate. Mai mult, dezvoltarea programului nuclear va impulsiona creșterea economică, atât prin revitalizarea lanțului de furnizori, cât și prin poziționarea României ca lider regional al acestei industrii”, a declarat Ciucă.
CITEȘTE ȘI Franța propune G7 o plafonare a prețului petrolului la producători și nu la consumatori, cum vor SUAEl a mai spus că tehnologia reactoarelor modulare mici, dezvoltată de compania americană NuScale respectă cele mai înalte standarde de siguranța nucleară. „Acest factor este vital în contextul în care energia nucleară este pilon fundamental prin care putem obține energie curată, la costuri accesibile pentru cetățenii români și pentru economia națională. Producerea energiei nepoluante, ieftine și stabile reprezintă viitorul, iar prin tehnologia SMR, viitorul, este acum și în România. Guvernul va continua să susțină proiectele dezvoltate de Nuclearelectrica, de companiile energetice strategice Transgaz și Romgaz, care, alături de cele implementate de mediul privat vor transforma România într-un stat independent energetic, furnizor de securitate energetică la nivel regional”, a conchis premierul.
În luna noiembrie a anului trecut, președintele Joe Biden și președintele Klaus Iohannis au anunțat planul de a construi o centrală mică de reactoare modulare (SMR), prima de acest fel în România, în parteneriat cu US NuScale Power. Prin acest proiect este adusă cea mai recentă tehnologie nucleară civilă într-o parte critică a Europei, potrivit unui comunicat oficial al Casei Albe.
În ianuarie anul acesta, Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare Cernavodă, a anunțat că a primit un grant nerambursabil de circa 1,27 milioane dolari de la Agenția SUA pentru Comerț și Dezvoltare (USTDA) pentru finanțarea asistenței tehnice necesare identificării unor potențiale amplasamente nucleare compatibile cu tehnologiile SMR (reactoare modulare mici) în România, SNN fiind interesată de evaluarea dezvoltării acestor tehnologii ca o soluție pe termen lung, pe lângă construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Compania românească de stat este asistată în acest demers de către firma americană de consultanță, proiectare, inginerie și management de proiect în energie Sargent & Lundy.
CITEȘTE ȘI Previn sau mă tratez doar când am nevoie? Abonamentele medicale înclină și mai mult balanța spre prevenție în calculul de costuri, efort și beneficii"Parteneriatul va aduce tehnologia SMR în România, poziționând tehnologia americană ca lider în cursa globală pentru dezvoltarea de reactoare SMR", preciza atunci Casa Albă.
Potrivit sursei citate, este vorba de un acord comercial pentru o centrală NuScale cu 12 module, care va crea inițial peste 6.000 de locuri de muncă în SUA și România și cu potențialul de a duce la dezvoltarea altor 30.000, pe măsură ce proiectul se va dezvolta.
Tehnologia SMR a NuScale a fost certificată de către Comisia Nucleară de Reglementare (NRC) din Statele Unite, evaluarea fiind finalizată în septembrie 2020. Cu toate acestea, potrivit science.org, în stadiul de dezvoltare de la acea dată, tehnologia prezenta unele probleme de siguranță.
În 2019, Nuclearelectrica a semnat un memorandum de înțelegere cu compania americană NuScale, controlată de gigantul industrial texan Fluor Corporation, ce viza schimbul de informații tehnice și de business în legătură cu tehnologi nucleară a NuScale, aflată atunci încă în teste.
CITEȘTE ȘI Construirea unui site web - trei pași pentru un start bunAstfel, scopul înțelegerii era evaluarea dezvoltării, autorizării și construcției reactoarelor modulare mici (SMR) ca o potențială soluție pe termen lung pentru România, acordul fiind prezentat atunci ca reprezentând "un semnal al interesului României pentru tehnologiile nucleare inovatoare, de nouă generație, care într-un viitor vor completa și ulterior înlocui actualele generații de reactoare nucleare".
CEO-ul NuScale a făcut parte în 2019 dintr-o delegație de executivi de cel mai înalt rang ai industriei energetice nucleare americane care s-a întâlnit cu președintele de atunci al SUA, Donald Trump, pentru a-l convinge să le sprijine companiile să câștige contracte în străinătate. O altă solicitare a fost aceea ca statul american să le acorde asistență financiară pentru ca industria nucleară a SUA să devină mai competitivă pe plan mondial și să poată concura cu alte state care vor să construiască centrale nucleare peste hotarele proprii, cum ar fi China, Rusia sau Iranul.
Reprezentantul special al președintelui SUA pe probleme climatice, John Kerry, și președintele României, Klaus Iohannis, au anunțat, la Conferința COP-26 de la Glasgow, intenția României de a construi primul reactor modular de mici dimensiuni american de acest fel, pentru a contracara criza climatică, transmite Departamentul de Stat de la Washington.
Anterior, Casa Albă emisese un anunț succint pe aceeași temă.
CITEȘTE ȘI Cum atragi clienți prin intermediul platformelor de socializareUlterior, într-o serie de comunicate detaliate, Departamentul de Stat a avansat ca principal argument "de marketing" ideea că mini-reactoarele nucleare dezvoltate de compania NuScale pot înlocui termocentralele pe cărbune, la care România s-a angajat să renunțe treptat.
"Acest pas inițial, vizionar, al României va da un impuls semnificativ reducerii emisiilor de carbon în Europa. Luând în considerare cele 30 de termocentrale pe cărbune din regiune, dintre care șapte pe teritoriul României, reactoarele SMR sunt ideale pentru a înlocui aceste unități de producție a energiei de bază și pentru a crea locuri de muncă pentru aceiași angajați. Ne bucură acest parteneriat cu România, prin care promovăm tehnologiile curate emergente", spune Departamentul de Stat.
CITEȘTE ȘI Previn sau mă tratez doar când am nevoie? Abonamentele medicale înclină și mai mult balanța spre prevenție în calculul de costuri, efort și beneficiiPotrivit sursei citate, reactoarele SMR sunt ideale pentru a înlocui termocentralele pe cărbuni. Acestea pot reține forța de muncă angajată, în centralele nucleare, având în vedere că multe dintre locurile de muncă sunt direct transferabile din sectorul minier în cel nuclear, cu o calificare interdisciplinară minimă și un impact economic mai mare.
"Fiecare unitate NuScale completă ar necesita o forță de muncă de 270 de angajați, care să lucreze cu normă întreagă, pe posturi de calitate, bine remunerate. Ar putea să faciliteze și retenția de forță de muncă din termocentralele pe cărbune, dat fiind că multe posturi din termocentralele pe cărbune sunt transferabile direct în sectorul nuclear, necesită calificare interdisciplinară minimă și au un impact economic mai mare. Lanțul intern de aprovizionare pentru producția a trei unități NuScale pe an ar putea genera aproximativ 13.500 de locuri de muncă", se arăta în comunicate.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO&FOTO După cora și Auchan intră pe listă Mega Image - Protecția Consumatorilor vrea să închidă magazineAcolo se argumentează că o centrală de reactoare de mici dimensiuni SMR NuScale, cu 12 module poate fi construită pe locul unei termocentrale pe cărbune deja existente, cu o amprentă mică la sol de circa 12 hectare. Proporțional, centralele NuScale de dimensiuni mai mici, cu 4 și cu 6 module au o amprentă la sol mai mică. În plus, anumitor părți din infrastructura unei termocentrale pe cărbuni li se poate schimba destinația și pot fi reutilizate, exemple posibile fiind sistemele de distribuire a apei de răcire, apa demineralizată, apa potabilă, elementele de protecție în caz de incendiu de la fața locului, stația de conexiuni și clădirile administrative, de instruire și de depozitare.
Americanii mai afirmă că utilizarea reactoarelor modulare de mici dimensiuni evită etapa intermediară, costisitoare, pe gaze naturale, care implică trecerea termocentralelor pe gaze naturale și obligația ulterioară de a dezafecta centrala un deceniu mai târziu. În plus, centralele SMR oferă mai multe locuri de muncă decât centralele pe gaze naturale, prin urmare reprezintă o opțiune mai bună pentru reținerea tuturor lucrătorilor din termocentralele pe cărbune.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT ANAF a pregătit procedura pentru instrumentul de eșalonare simplificată"Dat fiind că a obținut certificarea de proiectare din partea NRC în luna septembrie 2020, tehnologia SMR a companiei NuScale este pregătită pentru amplasare în viitorul apropiat, fiind capabilă să livreze modulele cel mai devreme în 2028. Fluor Corporation, investitorul majoritar al NuScale, după ce a efectuat analize legate de schimbarea destinației termocentralelor pe cărbune, este pregătit să analizeze situri specifice unde se află termocentrale pe cărbune, în vederea implementării reactoarelor SMR NuScale, axându-se pe: configurarea centralei în ceea ce privește dimensiunea, nivelul de adecvare și funcția, reutilizarea rentabilă a infrastructurii unității, inclusiv bilanțul activelor termocentralei și confirmarea că localizarea centralei este potrivită pentru scopul în care se intenționează să fie utilizată energia produsă (de exemplu, centralele care furnizează energie pentru termoficarea districtelor și energie termică folosită în procese industriale trebuie să se afle în proximitatea utilizatorilor finali)", precizează sursa citată.
Departamentul de Stat mai transmite că soluțiile centralelor SMR scalabile ale NuScale pot satisface o gamă largă de nevoi de energie curată, pot fi optimizate pentru a se adapta unor necesități variate de înlocuire a unei termocentrale pe cărbune și pot fi amplasate în diverse zone geografice.
CITEȘTE ȘI Roma, sufocată de gunoaie, introduce un plan de 40 milioane euro"Operațiunile flexibile, capacitatea de a-și regla cantitatea de energie furnizată în funcție de cerere și factorul de capacitate >95% ale NuScale oferă energie curată, disponibilă oricând și facilitează integrarea rețelei cu surse regenerabile de energie. Modelul flexibil de implementare al tehnologiei NuScale și portofoliul de produse (configurații cu câte 4 – NPM (module), 6 -NPM, 12- NPM) pot oferi unei regiuni capacitatea de a utiliza un model de administrare de flotă pentru implementările de centrale de mari dimensiuni, precum și înlocuiri de termocentrale pe cărbuni de diferite mărimi (de exemplu, o tehnologie identică poate fi implementată pentru o gamă largă de nevoi energetice). Înlocuirea unei termocentrale pe cărbune cu o unitate similară instalată de centrală SMR NuScale va necesita foarte puține modificări, sau chiar deloc, la nivelul sistemului de transmisie", mai afirmă Washingtonul.
Costul investițional al reactoarelor modulare de mici dimensiuni pe care Statele Unite vor să le vândă României se poate ridica la 3,5 miliarde dolari pe GW, adică 3,5 milioane dolari pe MW, mai spune Departamentul de Stat.
CITEȘTE ȘI Lanțul de magazine Cellini, printre cei mai importanți comercianți locali de ceasuri și bijuterii, a venit la bursă. Plan de extindere în mai multe orașe cu magazine proprii și creșterea vânzărilor online"În prezent, la nivel mondial se dezvoltă zeci de reactoare SMR, însă nu s-a construit unul și nici nu a fost acordată o licență în acest sens. NuScale este singurul reactor SMR care a primit certificarea de proiectare de la Comisia de Reglementare în domeniul Energiei Nucleare din Statele Unite (U.S. Nuclear Regulatory Commission). Prin această inițiativă, este de așteptat ca primul modul NuScale să fie construit până în 2027, iar prima unitate completă cu 6 module să fie finalizată până în 2028. Acest lucru înseamnă cu doi ani înainte ca reactorul să fie utilizat în Statele Unite, conform planificării", preciza un comunicat al instituției.
Inițial, Casa Albă transmisese că președinții Biden și Iohannis urmează să anunțe un acord comercial pentru o centrală NuScale cu 12 module, care va crea inițial peste 6.000 de locuri de muncă în SUA și România și cu potențialul de a duce la dezvoltarea altor 30.000, pe măsură ce proiectul se va dezvolta.
CITEȘTE ȘI Rivian, cu Amazon acționar, pregătește listarea la o evaluare de 60 miliarde dolari"Guvernul Statelor Unite a investit peste 450 de milioane de dolari în dezvoltarea și acordarea de licență pentru NuScale. S-a stabilit că România va primi peste 2 milioane de dolari sub formă de asistență tehnică din partea Statelor Unite, pentru a progresa cu obiectivele sale de a deveni un centru regional de educație și formare pe teme care țin de reactorul SMR. Asistența acoperă cooperarea pentru a înființa un simulator SMR la una dintre universitățile de top și sprijinul aferent studiului cu privire la amplasarea reactoarelor SMR, un transfer de bune practici cu deplasare în SUA (de tip „reverse trade mission”) și o serie de seminare pe teme de reglementări aplicabile reactoarelor SMR. Banca de Import-Export a Statelor Unite (EXIM) a semnat un memorandum de înțelegere cu România, prin care s-a stabilit că se vor explora și identifica opțiuni pentru a face posibilă finanțarea prin EXIM de până la 7 miliarde de dolari", se mai menționează în comunicat.
Acolo se mai afirmă că "Statele Unite pot să își asigure partenerii, în orice moment, că tehnologiile americane sunt proiectate, dezvoltate, construite și utilizate cu respectarea celor mai înalte standarde în materie de siguranță, securitate și neproliferare. Aceste standarde fac posibilă colaborarea internațională fără a ridica problema riscurilor asociate securității sau proliferării".