Fiscul și distribuitorul de gaze Distrigaz Sud Rețele, creditori ai Electrocentrale București (ELCEN), companie aflată în insolvență, au contestat în instanță măsura luată de administratorul judiciar al ELCEN, KPMG Restructuring, de autorizare a ipotecării CET Grozăvești în favoarea Romgaz, operațiune solicitată de producătorul de gaze pentru a nu mai cere ELCEN să plătească în avans gazele necesare pentru încălzirea Bucureștiului, așa cum prevede contractul de furnizare în vigoare dintre cele două companii controlate de Ministerul Energiei.
Astfel, Distrigaz și ANAF, care sunt printre cei mai mari creditori ai furnizorului de agent termic al RADET, au depus la Tribunalul București contestații față de măsurile luate de administratorul judiciar al ELCEN, KPMG Restructuring. Contestațiile au fost înregistrate la instanță pe 29 noiembrie, respectiv 2 decembrie.
ELCEN datorează statului circa 800 milioane lei, iar distribuitorului de gaze Distrigaz Sud Rețele – 155 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Donald Trump amenință că va impune o taxă vamală de 35% companiilor americane care își mută operațiunile peste hotareÎn aprilie anul trecut, ANAF a anunțat că a început executarea silită a ELCEN pentru datoriile bugetare neplătite, inclusiv prin sechestrarea unor bunuri. În raportul companiei pe 2015 se precizează că, între timp, bunurile supuse sechestrului au fost reevaluate, rezultând o valoare totală a acestora de 1,15 miliarde lei, din care 766,5 milioane lei reprezintă active din cadrul CET Vest, iar restul – bunuri ale CET Sud, respectiv terenuri de 270,2 milioane lei, 2 cazane de abur de 44,11 milioane lei, 2 turbogeneratoare de 29,39 milioane lei, plus sala mașinilor și sala cazanelor, valorând cumulat 50,64 milioane lei.
La începutul lunii octombrie 2016, Distrigaz a limitat debitul de gaze naturale către ELCEN, din cauza neachitării serviciului de distribuție, și a poprit conturile producătorului de energie termică pentru suma de 11,67 milioane lei, reprezentând dobânzi de întârziere la plată a serviciilor de distribuție a gazelor naturale.
Ulterior, cele două companii au ajuns la o înțelegere pentru plata eșalonată a datoriilor, poprirea a fost ridicată și situația a revenit la normal. Ministerul Energiei, care controlează ELCEN, deține o participație semnificativă, de 37%, și la compania-mamă a Distrigaz Sud Rețele, Engie România.
La finalul lunii trecute, ANRE a publicat un proiect de ordin potrivit căruia sumele nerecuperate de monopolurile zonale de distribuție a gazelor naturale de la clienții persoane juridice intrați în faliment, reprezentând creanțe care provin din obligația legală a operatorilor de a nu întrerupe serviciul de distribuție a gazelor către acești clienți în perioada în care aceștia se află în insolvență, ar putea fi fi luate în calcul la ajustarea tarifelor reglementate de distribuție practicate de către companiile de profil. Asta înseamnă că pagubele înregistrate de operatorii de distribuție din cauza neîncasării sumelor datorate de către clienții falimentari ar putea fi suportate pe facturi de toți clienții buni platnici.
CITEȘTE ȘI Cioloș, despre proiectul de buget pe 2017: Mergem pe o creștere economică realistă de peste 4% și un deficit de sub 3%ELCEN și Romgaz au semnat pe 28 noiembrie un contract de constituire a unei garanții sub forma unei ipoteci de rang I, în favoarea producătorului de gaze, asupra activului "teren imobil industrial CET Grozăvești", pentru ca Romgaz să nu mai ceară plata în avans a gazelor și să accepte achitarea facturilor la 45 de zile. Administratorul judiciar KPMG Restructuring a autorizat această măsură "pentru prevenirea unui pericol iminent privind întreruperea serviciului de încălzire centralizată a populației", potrivit unui document al administratorului judiciar, consultat de Profit.ro.
La finalul lunii trecute, Primăria Capitalei, RADET, ELCEN și Romgaz semnaseră o convenție care prevede că PMB va plăti direct în conturile Romgaz suma totală de 417,005 milioane lei, reprezentând contravaloarea cantității de gaze estimată ca necesară ELCEN pentru a livra agent termic către RADET iarna aceasta, în perioada octombrie 2016 – martie 2017 inclusiv. În baza convenției, Primăria București a plătit pe 10 noiembrie 90,5 milioane lei către Romgaz, sumă aferentă consumului de gaze al ELCEN pentru lunile octombrie și noiembrie, în condițiile în care data scadentă a plății era 12 noiembrie.
Problema este însă că plățile efectuate de Primărie direct în contul Romgaz acopereau doar circa 50% din necesarul de gaze al ELCEN, potrivit documentului citat. Cealaltă jumătate trebuia achitată în avans de către ELCEN, în condițiile în care producătorul de energie își încasează facturile pentru agentul termic livrat RADET la 60 de zile. Din același motiv, ELCEN se confruntă cu dificultăți și în respectarea termenelor de plată din contractele cu transportatorul Transgaz și distribuitorul Distrigaz Sud Rețele, toate acestea afectând grav fluxurile de numerar ale companiei.
O vreme, Romgaz a acceptat să livreze gaze către ELCEN fără plata în avans și fără garanții suplimentare, însă doar până pe 28 noiembrie. În octombrie, imediat după intrarea în insolvență a ELCEN, cele două companii controlate de Ministerul Energiei semnaseră trei contracte de ipotecă prin care ELCEN își cesionase către Romgaz creanțe reprezentând încasări viitoare din vânzări de energie electrică efectuate în ultimele trei luni ale acestui an, în valoare de peste 31 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Cioloș: Dacă Parlamentul adoptă OUG privind Cumințenia Pământului, diferența de bani pentru cumpărarea operei poate veni de la GuvernTot în octombrie, ELCEN a cerut Romgaz să aplice Legea insolvenței, care stipulează că "orice furnizor de servicii - electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice sau altele asemenea - nu are dreptul, în perioada de observație și în perioada de reorganizare, să schimbe, să refuze ori să întrerupă temporar un astfel de serviciu către debitor sau averea acestuia, în cazul in care acesta are calitatea de consumator captiv, potrivit legii", iar consumatorul captiv este definit ca fiind "consumatorul care, din considerente tehnice, economice sau de reglementare, nu poate alege furnizorul".
Aceeași lege prevede că consumatorul captiv are dreptul la un termen de plată de 90 de zile pentru serviciile prestate pe perioada insolvenței, iar ELCEN a solicitat Romgaz, în consecință, să accepte plata facturilor cu o întârziere față de livrare de măcar 45 de zile, solicitări refuzate de Romgaz, care nu a acceptat statutul de consumator captiv al ELCEN, și a cerut, în schimb, pe 7 noiembrie, ca ELCEN să-i ipotecheze CET Grozăvești cu tot cu teren, la valoarea contabilă brută la care acest activ figurează în bilanțul ELCEN, de peste 299 milioane lei,
În aceste condiții, pe 9 noiembrie, KPMG Restructuring a solicitat judecătorului sindic să recunoască statutul ELCEN de consumator captiv la Romgaz, pentru a nu se întrerupe furnizarea gazelor pentru încălzirea Capitalei, sau, ca alternativă la un eventual refuz al acestei solicitări, constituirea unei garanții sub forma unei ipoteci de rang I, în favoarea Romgaz, asupra activului "teren imobil industrial CET Grozăvești", pentru ca Romgaz să nu mai ceară plata în avans a gazelor și să accepte achitarea facturilor la 45 de zile.
Dat fiind însă riscul ca judecătorul sindic să nu pronunțe o soluție până pe 28 noiembrie, data expirării perioadei de grație acordată de Romgaz, administratorul special al ELCEN, Dan Agrișan, a cerut KPMG Restructuring să aprope ipotecarea CET Grozăvești la valoarea de 299 milioane lei, "pentru garantarea livrării de gaze naturale pentru o perioadă de trei luni medii de consum și în vederea evitării întreruperii serviciului de încălzire centralizată a populației din București". Administratorul judiciar a aprobat cererea și a autorizat ipotecarea CET Grozăvești în favoarea Romgaz.
CITEȘTE ȘI Partidele au declarat contribuții de campanie de peste 32 milioane lei. PSD și PNL domină detașat topulLa data intrării în insolvență, ELCEN avea datorii totale de circa 1,8 miliarde lei. De asemenea, potrivit datelor publice disponibile, la finalul anului trecut, ELCEN datora la bănci suma totală de peste 362 milioane lei. Administratorul judiciar intenționează să ceară băncilor care au creditat ELCEN să acorde companiei o perioadă de grație până la jumătatea lunii aprilie a anului viitor, în care sa fie amânate la plată atât dobânzile și accesoriile, cat și ratele de principal scadente ale împrumuturilor.
ELCEN a intrat în insolvență pe 6 octombrie, a doua zi după RADET, și datorează Romgaz peste 300 milioane lei, reprezentând gaze livrate și neplătite. Datoria are drept motiv principal neplata de către RADET a agentului termic livrat de ELCEN, care la rândul ei are drept cauză neachitarea de către Primăria București a banilor meniți să acopere diferența dintre costul real al Regiei cu furnizarea de căldură și apă caldă pentru populație și prețul redus, subvenționat, pe care bucureștenii îl plătesc pentru acest serviciu. Datoriile totale, inclusiv cele istorice, ale RADET către ELCEN, cu tot cu penalități, se ridică la circa 3,6 miliarde lei.
ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din România, asigurând aproape 40% din totalul producției la nivelul țării și 90% din cea din București.
În iulie 2016, Romgaz a pus sechestru pe centrala CET Progresu a ELCEN, tot pentru garantarea plății datoriilor restante aferente livrărilor de gaze,. Decizia de ipotecare a CET Progresu a fost luată de ELCEN încă din decembrie anul trecut, după cum a relatat Profit.ro la acea dată.
CITEȘTE ȘI Lipsa unui buget aprobat de Guvern a majorat profitul Salrom cu 9%, la peste 37 milioane lei"Determinat de faptul că noi avem datorii la furnizorii de gaze, pentru faptul că nu am încasat debite de la RADET, avem un sechestru începând cu 2 iulie de către Romgaz pentru o datorie de 200 de milioane (de lei - n.r.) un sechestru care, nu vreau să mă gândesc, e pus pe o centrală și nu vreau să-mi aduc aminte că se întâmplă același lucru ca acum câțiva ani când, pentru aceleași datorii pe care ELCEN le avea la furnizorii de gaze, a trebuit să dăm în plată o centrală, Iernut, pentru datorii. Nu vreau să mă gândesc la acest lucru", declara în iulie directorul general al ELCEN, Marcel Nicolaescu, după o întâlnire la Ministerul Energiei cu ministrul de resort, Victor Grigorescu, și cu primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.
În 2013, Romgaz a preluat de la ELCEN centrala Iernut în contul unei datorii de 653 de milioane de lei.
După cum relatase Profit.ro în exclusivitate, ELCEN întrerupsese de la 1 mai contractul de furnizare de gaze naturale cu producătorul controlat tot de stat Romgaz, care este și acționar minoritar la ELCEN, după ce OMV Petrom a oferit ELCEN un preț mai bun la gaze, iar Romgaz a cerut în instanță sechestru asigurător asupra activelor ELCEN pentru datorii de peste 320 milioane lei reprezentând gaze livrate și neplătite. Între timp, livrările de gaze ale Romgaz către ELCEN au fost reluate.