Innogy a cedat și acceptă integrarea în E.ON, grupul german cu operațiuni și în România. Tranzacția reconfigurează industria energetică germană

Innogy a cedat și acceptă integrarea în E.ON, grupul german cu operațiuni și în România. Tranzacția reconfigurează industria energetică germană
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 20 iul 2018

Divizia de energie regenerabilă a grupului german RWE, Innogy, a agreat integrarea în grupul german de utilități E.ON, după ce începând din primăvară manifestase opoziție față de această operațiune în condițiile în care E.ON anunțase că va desființa aproximativ 5.000 de locuri de muncă în timpul integrării Innogy. Tranzacția, care evaluează Innogy la 22 de miliarde de euro, va fi efectuată printr-un schimb de active cu grupul RWE și transformă industria energetică germană, în tranziția acesteia spre energia regenerabilă.

Acordul prin care Innogy își dă acordul, după ce inițial Consiliul de Administrație a refuzat să recomande acționarilor să accepte oferta E.ON., prevede că"angajații ar trebui să fie tratați corect și cât mai echilibrat posibil", fiind convenite și "principiile și procesul de selecție pentru ocuparea corectă a unor poziții de conducere de vârf".

Urmărește-ne și pe Google News

Într-un acord complex care implică acțiuni și un schimb de active, E.ON va obține operațiunile de retail și rețelele energetice ale ambelor companii, în timp ce RWE va avea în proprietate activitățile de generare a energiei regenerabile, precum și o participație mare la E.ON.

Acest acord continuă transformarea grupurilor RWE și E.ON, începută de strategia cancelarului Angela Merkel de a reorienta industria energetică spre energia regenerabilă în locul energiei nucleare sau fosile.

E.ON se va concentra în primul rând pe rețelele de distribuție și pe operațiunile de retail, iar RWE va deveni cea mai mare companie de generare a energiei din Europa.

Analist: Zona de Sud și Sud-Vest - cea mai ridicată frecvență a insolvențelor induse și premeditate de către acționari. Unii antreprenori greșesc cu sufletul CITEȘTE ȘI Analist: Zona de Sud și Sud-Vest - cea mai ridicată frecvență a insolvențelor induse și premeditate de către acționari. Unii antreprenori greșesc cu sufletul

În cadrul acordului, E.ON cumpără întreaga participație de 76,8% a RWE la Innogy, în timp ce RWE primește 16,7% din acțiunile E.ON.

Grupul E.ON va face la rândul său o ofertă pentru cumpărarea deținerilor acționarilor minoritari ai Innogy, la prețul de 40 de euro pe acțiune, evaluând compania la circa 22 de miliarde de euro.

RWE va obține participațiile minoritare ale E.ON la două centrale nucleare, afacerile Innogy de stocare a gazelor și  participația Innogy la un furnizor austriac de energie.

RWE va plăti în numerar 1,5 miliarde de euro grupului E.ON.

Tranzacția va fi în mai multe etape și va depinde de acordul autorităților de reglementare și al consiliilor de administrație ale celor două companii.

Atât RWE, cât și E.ON au anunțat că sunt hotărâte să păstreze ratingurile recomandate investițiilor.

Luna trecută, E.ON a încheiat sindicalizarea unei finanțări de achiziționare în valoare de 5 miliarde de euro pentru această tranzacție.

Grupul german E.ON a intrat în România în anul 2005, când a preluat fostele societăți de stat din domeniul gazelor naturale și energiei electrice. Companiile din structura grupului operează o rețea de distribuție a gazelor naturale în lungime de peste 22.000 km, respectiv o rețea de distribuție a energiei electrice de peste 81.000 km și deservesc circa 3,1 milioane de clienți din 20 de județe situate în jumătatea de nord și în vestul țării.

De la intrarea pe piața locală, E.ON a investit circa 1,5 miliarde de euro în principal pentru modernizarea rețelelor de gaze și electricitate și a virat către stat 1,9 miliarde de euro sub formă de impozite și taxe. Grupul energetic E.ON desfășoară operațiuni în Germania, Italia, Franța, Belgia, Cehia, România, Slovacia, Marea Britanie și Ungaria. Dintre cei peste 40.000 de angajați E.ON la nivel global, peste 5.500 lucrează în România.

Recent, MET Group, companie înregistrată în Elveția și prezentă pe piața românească de energie prin MET România Energy SA, a semnat un acord cu Innogy pentru achiziția subsidiarei românești a acestuia, RWE Energie România (RWEE), ajungând astfel între primii trei furnizori de energie electrică de pe piața concurențială românească.

viewscnt
Afla mai multe despre
e.on
innogy
locuri de munca