Gigantul rus Gazprom a anunțat oficial că a mutat livrările de gaz către Ungaria și Croația, de pe ruta care traversa România pe cea care străbate Bulgaria și Serbia, în urma finalizării prelungirii TurkStream. Cu toate acestea, paradoxal, Ungaria a continuat în octombrie să se alimenteze cu gaze care au tranzitat sistemul de transport național (SNT) operat de Transgaz, după ce, în ultima săptămână a lunii septembrie, exportase gaze în România. În același timp, oficiali ai Republicii Moldova anunță finalizarea gazoductului Ungheni-Chișinău și susțin că vor primi gaze rusești prin România, însă la un preț de 4 ori mai mare.
Ce se va întâmpla pe piața de energie va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro Oil&Gas, organizată împreună cu Black Sea Oil&Gas și Federatia Patronală Petrol și Gaze (FPPG).
Videoconferința, programată pentru 19 octombrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI
“Livrările de gaz natural rusesc către Ungaria și Croația au început cu data de 1 octombrie să fie efectuate pe noua rută - prin intermediu gazoductului TurkStream și a sistemelor de transport din Bulgaria, Serbia și Ungaria”, a anunțat gigantul rus.
De la începutul acestei luni, Ungaria importă aproximativ 65 GWh/zi prin punctul de interconectare cu Serbia de la Kiskundorozsma/ Horgos, dar și aproximativ 17 GWh/zi prin punctul de interconectare de la Csanádpalota cu România. Gazul este rusesc, și pe o rută și pe cealaltă, și provine din nou construitul gazoduct TurkStream.
CITEȘTE ȘI UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succesÎn urma inversării fluxului cu Ungaria de la 1 octombrie, intrările de gaze din Bulgaria în România prin punctul de la Negru Vodă s-au majorat de la 65 GWh/zi la 90 GWh/zi.
Evoluția exporturilor de gaze către Ungaria din ultimele 10 zile
Toată această vară, Ungaria a importat gaze rusești folosindu-se de sistemul național de transport din România, 50 GWh/zi din volumul de aproximativ 130 GWh/zi importat prin Negru Vodă fiind reexportate prin Csanádpalota.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Startarium Re:Build: Cum s-au adaptat micii antreprenori din agribusiness, afectați de problemele HoReCaFolosirea de către Ungaria a României ca țară de tranzit are ca explicație evoluția prețurilor spot pe cele 2 piața. Dacă, pe Bursa Română de Mărfuri, un MWh pentru ziua următoare se tranzacționa luni cu 83,69 euro, pe bursa similară de la Budapesta (CEEGEX) acesta costa cu 6,5 euro mai mult, respectiv 90,19 euro.
Evoluția importurilor de gaze din Ungaria din ultimele 10 zile
Explicația ar putea consta în diferența de tarife de rezervare capacitate și de transport, care ar putea fi mai ridicate pe ruta Bulgaria-Serbia-Ungaria.
O altă țară vecină care s-ar putea alimenta cu gaz rusesc care tranzitează România ar putea fi Republica Moldova, ai căror oficiali au anunțat finalizarea gazoductului Iași-Chișinău.
CITEȘTE ȘI Ministrul Energiei susține că schema românească de compensare a scumpirilor la curent și gaze e în acord cu politica Bruxelles-ului: Le-a plăcut și colegilor mei din alte state!„După mulți ani de muncă, birocrație, procese, conducta Iași-Chișinău ne oferă acces la piața energetică europeană, dealtfel, am și discutat cu oficialii români despre oportunitatea de a livra gaze naturale prin această conductă în perioada următoare”, a transmis vicepremierul moldovean și ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.
Evoluția fluxului de gaze intrat în România din Bulgaria pe la Negru Vodă
La finalul lunii iunie, directorul Transgaz, Ion Sterian, afirma că, până la sfârșitul lunii august-începutul unii septembrie, vor fi finalizate și stațiile de comprimare Onești și Gherăiești, menite a permite exportul de gaze în Republica Moldova și, implicit, înlocuirea rutei ucrainene cu cea românească.
Gazele însă vor avea un preț de 4 ori mai ridicat decât actualul preț de 200 de dolari pe mia de metri cubi pe care-l achită în prezent Republica Moldova.
Evoluția importurilor de gaze ale Ungariei din Serbia
"Vom primi gaze la un preț de 790 dolari în luna octombrie. Indiferent de această situație, până la finalizarea negocierilor (cu Gazprom - n.r.) și până la semnarea unui contract pe termen lung, tariful pentru populație nu se va schimba. Negociem un contract în condiții mult mai favorabile", a declarat Spînu, citat de presa din Republica Moldova.
Noile fluxuri confirmă analiza Profit.ro, care în luna iunie anunța că România va rămâne o țară de tranzit pentru gazul rusesc, însă nu către Balcani, ca până în 2020, ci către Ungaria și, începând din această iarnă, către Republica Moldova.