INFOGRAFICE Ungaria a reluat importul de gaz rusesc prin România, situat în prezent peste nivelul celui din Serbia, în urma avariei Bulgartransgaz

INFOGRAFICE Ungaria a reluat importul de gaz rusesc prin România, situat în prezent peste nivelul celui din Serbia, în urma avariei Bulgartransgaz
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 10 nov 2021

După ce, în luna octombrie, România a importat gaze din Ungaria, de câteva zile Ungaria și-a reluat importurile de gaze rusești folosind România ca țară de tranzit, în urma avariei înregistrate săptămână în sistemul bulgar, care a condus la indisponibilizarea punctelor de intrare a gazelor în Serbia și România.

Gazprom a anunțat că, după finalizarea prelungirii gazoductului TurkStream prin Bulgaria și Serbia, pe 1 octombrie, acesta va fi traseul prin care va alimenta cu gaze Ungaria.

Urmărește-ne și pe Google News
Securizarea muncii de la distanță CITEȘTE ȘI Securizarea muncii de la distanță

Ceea ce s-a și întâmplat în luna octombrie. Prin punctul de interconectare de la Kiskundorozsma-2 au intrat în Ungaria, în medie, 65 GWh/zi, iar ungurii nu au mai importat, ci exportat gaz în România, prin punctul de interconectare de la Csanadpalota.

Numai că, în urma avariei Bulgartransgaz, dacă fluxurile din Negru Vodă și Ruse-Giurgiu au revenit la normal, tranzitul către Serbia și, apoi, Ungaria este încă redus. Deși operatorul de transport și sistem de la Sofia, Bulgartransgaz, anunțase că punctul de interconectare cu Serbia funcționează la capacitate totală, începând de miercurea trecută, ora 00:00, iar cel cu România de la Negru Vodă, începând cu ora 07:00, se pare că numai ultimul este funcționabil la capacitate maximă.

Cum îți aduci afacerea în online CITEȘTE ȘI Cum îți aduci afacerea în online

De la anunțul Bulgartransgaz privind rezolvarea avariei de pe 4 noiembrie, tranzitul către Serbia prin punctul de interconectare de la Kireevo a scăzut de la 150 GWh/zi la 85 GWh/zi, iar cel dintre Serbia și Ungaria de la Kiskundorozsma-2, de la 65 GWh/zi la 16 GWh/zi.

Drept urmare, în prezent, Ungaria importă mai mult gaz rusesc prin România, 20 GWh/zi (dintr-un total de 100 GWh/zi care intră în prezent în România prin punctul de la Negru Vodă) decât pe ruta bulgaro-sârbească.

Construirea unui site web - trei pași pentru un start bun CITEȘTE ȘI Construirea unui site web - trei pași pentru un start bun

Prețul pentru ziua următoare pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) a crescut luni cu aproape 15%, de la 321 lei/MWh la 367 lei/MWh (74,5 euro/MWh), apropiat de cel de pe bursa maghiară CEEGEX, de 75,51 euro/MWh.

Dacă nu va fi reluat tranzitul gazelor rusești către Ungaria prin Serbia la nivelul anterior avariei Bulgartransgaz, Gazprom ar putea apela la punctul de la Negru Vodă și la cel de la Csanadpalota pentru a furniza gaz maghiarilor. Ceea ce nu numai că va limita importurile autohtone prin Negru Vodă (cu o capacitate totală de 155 GWh/zi), dar va și indisponibilia importurile prin Csanadpalota (cu o capacitate de 77 GWh/zi), punctul respectiv urmând a fi folosit în sens invers, pentru exportul de gaz.

viewscnt
Afla mai multe despre
importuyri
gaz
negru vodă
csanadpalota
bulgartransgaz
avrie