INFOGRAFICE - INEDIT Jumătate din consumul intern de energie de astăzi, acoperit din surse solare și eoliene

INFOGRAFICE - INEDIT Jumătate din consumul intern de energie de astăzi, acoperit din surse solare și eoliene
scris 6 feb 2024

Vremea de astăzi, zi atât însorită, cât și cu rafale de vânt, a făcut ca producția de energie eoliană și solară dispecerizată să acopere, pentru câteva ore, peste 45% din consumul intern, destul de redus și ca urmare a faptului că producția de electricitate a prosumatorilor nu este dispecerizabilă, relevă datele analizate de Profit.ro.

Media orară a consumului de energie a fost în cursul acestei zile de aproximativ 6.300-6.400 MW, destul de redusă, însă probabil că s-a situat în mod real la 7.000 MW, ținând cont că prosumatorii, care nu apar în datele Transelectrica, au produs la rândul lor 500-700 de MW (capacitatea lor instalată situându-se la 1.500 MW).

Urmărește-ne și pe Google News
Fum în camera unei turbine la Unitatea 2 CNE Cernavodă. UPDATE Anunțul operatorului CITEȘTE ȘI Fum în camera unei turbine la Unitatea 2 CNE Cernavodă. UPDATE Anunțul operatorului
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În apropierea de ora 12, puterea venită din partea parcurilor solare dispecerizate era de 923 MW, iar cea de energie eoliană, de 1.992 MW.

Consumul orar se situa la 6.400 MW, ceea ce înseamnă că acesta era acoperit în proporție de 45,5% numai din cele 2 surse regenerabile. Dacă adăugăm și energia prosumatorilor, probabil că producția de energie solară și eoliană reprezenta peste 50% din consumul intern.

VIDEO&FOTO Protest cu tractoare al agricultorilor în fața sediului Parlamentului European de la Strasbourg CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Protest cu tractoare al agricultorilor în fața sediului Parlamentului European de la Strasbourg

Dacă adăugăm și puterea de 1.750 MW venită de la energia hidro, rezultă că 73% din consumul de la acea oră provenea din surse verzi.

După amiază, producția de energie solară a scăzut treptat, însă cea de energie eoliană a crescut, ajungând la peste 2.100 MW.

Turiștii sunt consternați că în Zanzibar nu se mai găsește bere. Hotelierii văd concedieri CITEȘTE ȘI Turiștii sunt consternați că în Zanzibar nu se mai găsește bere. Hotelierii văd concedieri

Media orară a producției era de 8400 MW, ceea ce a condus la exporturi orare de peste 2.000 MW.

Cu toate acestea, prețul spot din România a fost marți de 65 euro/MWh, cu 20 de euro peste cel din Gemania și cu 12 euro peste cel din Franța.

Motivul: piața regională este una cu deficit de capacități de producție, fiind mai scumpă decât cele occidentale. Astfel, prețul din Ungaria a fost cu un euro peste cel din România, cel din Bulgaria similar cu cel din România, iar cel din Serbia cu 3 euro peste cel autohton.

FOTO Accident spectaculos în Ploiești: Un autoturism a fost proiectat în vitrina unei patiserii CITEȘTE ȘI FOTO Accident spectaculos în Ploiești: Un autoturism a fost proiectat în vitrina unei patiserii

Prețul energiei spot din Grecia a fost de 77 euro/MWh, al treilea din Europa, după cel din Italia (95 euro/MWh) și cel din Elveția (71 euro/MWh).

viewscnt
Afla mai multe despre
consum energie
pret
iarna
producție eoliana
solară