INFOGRAFICE Gazprom taie Polonia și Bulgaria de la gaze. Impactul asupra României. Sofia ar putea apela la importuri din România

INFOGRAFICE Gazprom taie Polonia și Bulgaria de la gaze. Impactul asupra României. Sofia ar putea apela la importuri din România
scris 27 apr 2022

Statutul României de producător de gaz, al doilea din UE, face ca decizia Gazprom de a sista livrările către Polonia și, în special, Bulgaria să nu o afecteze direct. Potrivit datelor Transgaz, marți, în ziua anunțului oficialităților de la Varșovia și Sofia, România nu a importat niciun mc de gaz rusesc pe rutele tradiționale, Isaccea (de pe granița cu Ucraina) și Negru Vodă (de pe granița cu Bulgaria), relevă datele analizate de Profit.ro.

Producția autohtonă din ultimele zile, de 225-230 GWh/zi, cu aproape 100 GWh peste consumul intern, de 130-140 GWh/zi, și importurile de gaze din Ungaria, de 10-20 GWh/zi, au permis inclusiv înmagazinarea zilnică a peste 100 GWh.

Urmărește-ne și pe Google News

Însă aceste date au fost înregistrate în contextul unui consum de vacanță de Paște, foarte probabil urmând a crește cu aproximativ 50 GWh pe zi, însă se vor situa în continuare sub nivelul producției interne.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Situația s-ar putea însă schimba, în special ca urmare a dependenței de aproape 100% a Bulgariei de gazul rusesc.

Dacă nu cedează presiunilor Gazprom și nu acceptă formula de plată impusă de gigantul rus, Bulgaria va fi nevoită să apeleze fie la importuri de gaz azer sau de LNG din Grecia, fie la importuri din România.

Situația interconectorului greco-bulgar este una sensibilă, cele 2 state neefectuând investițiile necesare funcționării acestuia la parametri optimi, situație similară și la Giurgiu-Ruse, unde pe direcția bulgaro-română pot fi transportați fizic doar 27 GWh/zi.

Din fericire pentru bulgari, capacitatea tehnică în direcția inversă, din România către Bulgaria, este de 47 GWh/zi.

Iar capacitatea disponibilă de la Negru Vodă este una arhisuficientă pentru Bulgaria, de 219 GWh/zi.

Deocamdată, nimeni nu a efectuat nicio rezervare de capacitate prin aceste 2 puncte, ceea ce arată că atât autoritățile, cât și companiile bulgare au fost luate prin surprindere de decizia Gazprom.

Nu este clar dacă gigantul rus va trimite gaze și către celelalte state balcanice care se alimentează din TurkStream, via Bulgaria: Serbia, Macedonia, Grecia și Ungaria. Însă cum unele din acestea, precum Ungaria sau Serbia, au anunțat că acceptă sistemul de plată propus de ruși, este puțin probabil ca Gazprom să le sisteze livrările.

Grecia și-a dublat importurile de LNG, ceea ce face ca Bulgaria să fie cea mai afectată de o eventuală stopare a livrărilor de gaz prin TurkStream.

Vecinii sudici ar putea importa gaze din România sau din Ungaria și/sau Austria (via România). Însă vor fi nevoiți să achite prețul pieței, care, de exemplu, pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) era, marți, pentru gazul furnizat miercuri, de 495,7 lei/MWh (100 euro/MWh), iar pe cea de la Viena, de 95 euro/MWh. Aceste prețuri sunt aproape de 2 ori mai ridicate decât cele percepute de Bulgargaz EAD, cel mai mare furnizor de gaze din Bulgaria, de la clienții săi în luna februarie, de 56 euro/MWh.

Bulgaria are în prezent înmagazinat un TWh de gaze (17% din capacitatea totală), de aproape 7 ori mai puțin decât România, care are depozitați 6,85 TWh (aproape 21% din capacitatea toată).

În perioada următoare, numărul statelor europene cărora Gazprom le va sista livrările s-ar putea înmulți, la finalul lunii aprilie-începutul lunii mai expirând majoritatea termenelor contractuale de plată a facturilor.

Profit.ro a anunțat că cele două companii prin care Gazprom exporta gaze în România și-au redus considerabil activitatea la începutul lunii aprilie: Imex Oil Limited Nicosia Sucursala București nu a mai importat gaze, iar WIEE România SRL și-a redus de aproximativ 2,5 ori cantitatea de gaze livrată, de la peste 2,5 milioane mc/zi la aproximativ un milion mc/zi. Ulterior, nici WIEE nu a mai fost activă pe piața importurilor.

Tot la începutul acestei luni, Profit.ro estima că amenințarea “plății gazului în ruble” a lui Putin va avea efecte limitate asupra României, însă a avertizat că în eventualitatea în care mai multe companii din alte state europene vor refuza sistemul de plată introdus de Rusia, va apărea inevitabil o penurie de gaz la nivelul UE, iar prețurile, inclusiv cele din România, vor exploda. În plus, semnala articolul, România ar putea fi obligată să protejeze consumatorii casnici din Ungaria și Bulgaria cu gazele din propria producție internă.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
rusia
bulgaria
romania
producție
importuri
depozite
inmagazinare