INFOGRAFIC România - tot mai dependentă de importurile de petrol și gaze: majorare de 10% în T1

INFOGRAFIC România - tot mai dependentă de importurile de petrol și gaze: majorare de 10% în T1
scris 14 mai 2021

Deși a avansat pe poziția de cel de-al doilea producător de gaze și unul dintre cei mai mari producători de petrol la nivelul UE, România și-a majorat în primul trimestru al acestui an dependența de țițeiul și gazele de import, volumele intrate în țară majorându-se cu aproximativ 10% ca urmare în principal a declinului natural al producției, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Profit.ro a relatat anterior că România a avansat în 2020 o poziție în topul principalilor producători de gaze din Uniunea Europeană (UE), ajungând pe locul al doilea, dar pe fondul Brexit-ului și al reducerii producției în restul statelor europene, în special în Olanda, actuala ocupantă a primului loc.

Urmărește-ne și pe Google News
Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii

Astfel, importurile de gaze s-au majorat în primul trimestru al acestui an cu 60,8 mii tone echivalent petrol, sau 9,7%, ajungând la 689,3 mii tone echivalent petrol, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS) și analizate de Profit.ro.

Iar tendința s-a accelerat în următoarea lună, aprilie, în care România nu mai importă gaze decât prin punctul de interconectare cu Bulgaria, Negru Vodă, volumele situându-se între 60 și 70 GWh/zi (un total de 2,1 TWh). Gazul provine din TurkStream, iar capacitățile de import au fost rezervate, potrivit unor surse din piață, de una dintre cele 2 companii prin care Gazprom exportă gaze în România. Gazprom exportă direct gaze în România prin intermediul a două companii, Gazprom Schweiz AG (și filiala sa WIEE) și Conef Energy (și filiala sa Imex Oil).

Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului CITEȘTE ȘI Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului

Potrivit calculelor Profit.ro, pe baza fluxurilor fizice raportate de operatorul de transport autohton Transgaz, în luna aprilie a acestui an România a importat 2,2 TWh, cu 0,5 TWh sau 32% peste cantitatea importată în aprilie 2020.

Producția internă de gaze s-a diminuat cu 148 mii tone echivalent petrol, sau 7,2%, ajungând la 1,9 milioane tone echivalent petrol.

Așa se face că importurile de gaze din primele 4 luni au fost mai mari cu 15% față din perioada similară a anului trecut.

Ponderea importurilor de gaze în total consum a ajuns în primul trimestru al acestui an la 26,6%, cu 1,6% peste ponderea de 25% înregistrată în primul trimestru al anului trecut.

Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii

Similar, importurile de petrol s-au majorat, potrivit INS, cu 164,2 mii tone echivalent petrol, sau 8,6%, ajungând la 2 milioane tone echivalent petrol în primele trei luni ale acestui an.

Producția internă a scăzut cu 56,5 mii tone echivalent petrol, sau 6,8%, ajungând la 773 mii tone echivalent petrol.

Cum producția internă de țiței reprezintă doar o treime din valoarea importurilor (de peste 2 milioane tone echivalent petrol), ponderea producției interne în total consum reprezintă doar 27%.

Creșterea importurilor de materii prime a condus la o producție mai mare internă de produse rafinate, ceea ce explică reducerea importurilor de produse petroliere ciu 103 mii tone echivalent petrol, sau 16,4%, acestea situându-se la 503,7 mii tone echivalent petrol.

Cea mai importantă companie din sectorul energetic din România, OMV Petrom, estimează că-și va reduce în 2021 cu 9% producția de hidrocarburi, în special cea de gaze (-14%).

În schimb, principalul său concurent, Romgaz, și-a anunțat intenția de a-și majora producția brută cu 11,2%.

viewscnt
Afla mai multe despre
importuri
gaze
petrol
ins
omv
petrom
romgaz