DECIZIE&TABEL Statul a devenit entitate centrală de stocare petrolieră în România. Câți bani estimează că va încasa de la petroliști

DECIZIE&TABEL Statul a devenit entitate centrală de stocare petrolieră în România. Câți bani estimează că va încasa de la petroliști
scris 23 apr 2024

Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS) din subordinea Guvernului a fost desemnată ca entitate centrală de stocare a produselor petroliere, a decis Executivul.

″Constituirea unei entități centrale de stocare a produselor petroliere a fost reglementată prin Legea 85/2018 privind constituirea și menținerea unor rezerve minime de țiței și/sau produse petroliere. Măsura era necesară având în vedere dinamica impredictibilă a pieței petroliere, precum și necesitatea existenței instrumentelor legale necesare ca statul român să se poată implica în asigurarea stocurilor minime necesare și menținerea unui nivel minim al stocurilor de țiței și/sau produse petroliere, în scopul garantării siguranței în aprovizionare, în cazul situațiilor de disfuncționalitate majoră în aprovizionare, al situațiilor de urgență deosebită sau al situațiilor de criză locală″, a transmis Guvernul.

Urmărește-ne și pe Google News
Ciolacu își duce miniștrii în orașul lui Grindeanu CITEȘTE ȘI Ciolacu își duce miniștrii în orașul lui Grindeanu

Potrivit sursei citate, ANRSPS deține în patrimoniu capacități de stocare produse și stocuri petroliere în rezervă de stat cu o valoare de peste un miliard de lei.

″Desemnarea entității centrale de stocare din România va contribui la asigurarea disponibilității permanente și din ce în ce mai crescute a nivelului stocurilor în țara noastră, sens în care se garantează echilibrarea cantităților care există în țară, față de cele care, în prezent, pot fi doar delegate în extern, la o mare distanță de locul de consum. Evitând astfel o serie de dificultăți logistice imprevizibile, statul român va avea asigurată o accesibilitate verificabilă din punct de vedere fizic a stocurilor păstrate pe teritoriul său, cu economii de cheltuieli″, a mai spus Executivul.

FOTO Primul depou Alstom din București pentru trenurile electrice a fost finalizat CITEȘTE ȘI FOTO Primul depou Alstom din București pentru trenurile electrice a fost finalizat

Potrivit notei de fundamentare a actului normativ adoptat astăzi, în contextul actual, una din problemele existente cu care se confruntă statul român constă în asigurarea unei proporții cât mai mari a depozitării stocurilor minime petroliere pe teritoriul național, din cauza insuficienței atât a spațiilor de depozitare pentru produsele petroliere, cât și a deținătorilor de stocuri dispuși sa le ofere spre delegare.

″(…) în condițiile desemnării oficiale ca entitate centrală de stocare la nivelul ANRSPS, instituția va reduce în mod considerabil costurile cu împrospătarea stocurilor rezervă de stat de produse petroliere, acestea urmând a fi împrospătate prin mecanismul de delegare ce va fi creat de ANRSPS în calitate de entitate centrală de stocare, generând o reducere a cheltuielilor cu împrospătarea stocurilor de produse petroliere în cuantum de 3.750.000 lei/an, la un volum inițial de circa 20.000 de tone de produs.

VIDEO A fost deschisă prima centură rutieră din acest an CITEȘTE ȘI VIDEO A fost deschisă prima centură rutieră din acest an

Veniturile din delegări de obligații de stocare de la operatorii economici către entitatea centrală de stocare la nivelul ANRSPS se vor obține în sumă de circa 13.000.000 lei, la o cantitate acceptată în contul delegărilor de aproximativ 20.000 tone produs″, se afirmă în document.

Pentru perioada 1 iulie 2023-30 iunie 2024, operatorii economici cu obligație de stocare trebuie să constituie și să mențină stocuri de urgență în cantitate totală de peste 1,82 milioane tone echivalent petrol (tep).

Milano vrea să interzică înghețata și pizza după miezul nopții CITEȘTE ȘI Milano vrea să interzică înghețata și pizza după miezul nopții

În 2022, primul an al agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, un document de poziție elaborat de Confederația Patronală Concordia arăta că insuficiența spațiilor de depozitare a țițeiului și produselor petroliere pe teritoriul României face ca o bună parte din stocurile constituite în mod obligatoriu, potrivit legislației în vigoare, să fie ținute în străinătate, neputând fi accesate imediat în caz de nevoie, iar starea precară a infrastructurii feroviare românești, la care se adaugă aglomerarea traficului pe calea ferată ca urmare a fluxurilor de mărfuri dinspre și către Ucraina, întârzie și mai mult tranzitul.

″Soluția pe termen lung este ca România să își întărească sistemul logistic și de depozitare pe Entitatea Centrală de Stocare, care va răspunde atât pe partea de securitate energetică, cât și cerințelor de reglementare europeană. În al doilea rând, este importantă transparența în ceea ce privește efectuarea operațiunilor de încărcare-descărcare produse petroliere″, nota organizația.

viewscnt
Afla mai multe despre
stocuri țiței
stocuri produse petroliere
stocuri petroliere de urgență
anrsps stocuri petroliere