Producătorul de energie termică și electrică Electrocentrale București (ELCEN), principalul furnizor de agent termic al sistemului centralizat de încălzire din Capitală, controlat de Ministerul Energiei, a lansat două proceduri de achiziție directă pentru realizarea studiilor de fezabilitate pentru retehnologizarea, respectiv implementarea câte unei capacități de producție de energie termică în regim de vârf de circa 100 Gcal/h, la centralele sale Grozăvești și București Vest.
Astfel, ELCEN vrea să cumpere studii de fezabilitate pentru proiectele "Retehnologizarea/Implementarea unei capacități de producere a energiei termice în regim de vârf de circa 100 Gcal/h în CTE Grozăvești", respectiv ""Retehnologizarea/Implementarea unei capacități de producere a energiei termice în regim de vârf de circa 100 Gcal/h în CTE București Vest". Compania mai deține centralele Progresu și București Sud.
Termenul limită de primire a ofertelor a fost 23 ianuarie, iar valoarea estimată a fiecăreia dintre cele două achiziții directe este de 50.000 lei plus TVA. După semnarea contractelor, termenul de predare a studiilor de fezabilitate, inclusiv elaborarea documentațiilor necesare obținerii certificatelor de urbanism și a acordurilor de mediu, va fi de 90 de zile, studiile de impact ale proiectelor investiționale urmând să rămână în sarcina ELCEN.

Achizițiile au fost lansate într-un moment în care procedurile de insolvență ale ELCEN și RADET, care ar trebui să ducă la unificarea sistemului centralizat de încălzire bucureștean sub "umbrela" Companiei Municipale Energetica București SA a Primăriei Capitalei, par blocate din cauza unor complicații de natură juridică, în condițiile în care sistemul în integralitatea sa are nevoie de investiții masive pentru a putea să continue să funcționeze.
De altfel, și Primăria Capitalei are propriile planuri de construire de noi unități de producție de energie termică, prin Compania Municipală Energetica.
Potrivit propriilor sale estimări, ELCEN are nevoie de investiții totale în valoare de 515 milioane euro în perioada 2017-2030 pentru a putea să continue să funcționeze. Fără investiții, capacitățile de producție ale companiei care, din punct de vedere al legislației de mediu, vor putea fi autorizate să funcționeze după anul 2023, vor putea produce maxim 370 Gcal/h, mult sub necesarul de energie termică prevăzut a fi asigurat de companie, de circa 1.800 Gcal/h.

Guvernul vrea să reia, conform informațiilor Profit.ro, programul de finanțare a investițiilor în modernizarea, extinderea sau înființarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică ale localităților, denumit Termoficare, banii necesari urmând să provină în principal din alocații de la bugetul de stat și din sumele încasate de România din vânzarea la licitație a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră atribuite de UE (85%) și din bugetele locale ale localităților participante la program (15%).
"În vederea stabilirii necesarului de finanțare pentru perioada 2019-2025, prin adresa nr. 120.315/24.10.2018 au fost solicitate unităților administrativ-teritoriale informații cu privire la investițiile preconizate în sistemul centralizat de alimentare cu energie termică (centrale termice, distribuție și transport) a populației (sunt cuprinse 21 obiective de investiții). Din cele 53 de autorități ale administrației publice locale intervievate, 5 unități administrativ-teritoriale nu au solicitat fonduri, iar din centralizarea datelor a 22 de UAT care au răspuns, rezultă un necesar de finanțare în sumă de 5.972.523.506 lei, echivalentul a 1.270.749.682 euro. Având în vedere că o serie de autorități ale administrației publice locale nu au răspuns încă solicitării noastre (Municipiul București, Cluj Napoca, Turnu Severin, Sibiu), se anticipează că, la nivel național, necesarul de finanțare pentru modernizarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică este mult mai mare", se arată în nota de fundamentare a unui proiect de ordonanță de guvern obținut de Profit.ro.

Dat fiind că, potrivit Strategiei de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a consumatorilor din municipiul București, doar în Capitală este nevoie de investiții de aproape 1,9 miliarde euro în RADET și ELCEN, precum și în construirea de noi centrale în cogenerare, rezultă că necesarul total de finanțare al programului Termoficare va depăși pragul de 3 miliarde de euro.
Programul a fost lansat inițial în 2006 și are în prezent caracter anual, iar prin proiectul de OG se propune ca acesta să devină multianual, pentru a nu mai fi nevoie ca activitatea de analiză și evaluare a proiectelor, precum și încheierea contractelor de finanțare, să se facă în fiecare an calendaristic.
"Componenta de reabilitare a sistemului centralizat de alimentare cu energie termică din cadrul Programului "Termoficare 2006-2020 căldură și confort" a fost implementată efectiv, începând cu anul 2008. Astfel, din anul 2008 până în prezent, au fost finanțate 191 de obiective de investiții, pentru suma de 146.333.620,30 lei, repartizată la un număr de 48 unități administrativ-teritoriale. Din totalul de obiective finanțate, au fost finalizate 128 obiective de investiții. Pentru finalizarea obiectivelor în curs de execuție este necesară alocarea sumei de 105.958.750 lei", se mai afirmă în documentul citat.

Extras din caietul de sarcini al achiziției "Retehnologizarea/Implementarea unei capacități de producere a energiei termice în regim de vârf de circa 100 Gcal/h în CTE Grozăvești". Sursă: ELCEN

Extras din caietul de sarcini al achiziției "Retehnologizarea/Implementarea unei capacități de producere a energiei termice în regim de vârf de circa 100 Gcal/h în CTE București Vest". Sursă: ELCEN