EWIND SRL, firma care a absorbit toate companiile de energie regenerabilă achiziționate de Grupul Ingka, acționarul IKEA, în România, a lansat o ofertă de furnizare energie pentru consumatorii casnici din România, la preț reglementat, de 0,68 lei/KWh pentru un consum de sub 100 KWh/lună, 0,8 lei/MWh pentru un consum între 100,01 și 255 kWh/lună și 1,3 lei/Kwh pentru un consum de peste 255KWh/lună. Firma deține capacități de producție ce pot asigura echivalentul consumului a 150.000 gospodării din România, echivalentul consumului a 65 de magazine IKEA, relevă datele analizate de Profit.ro. VEZI MAI JOS OFERTA IKEA
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Interesant este că oferta propriu-zisă a EWIND SRL, cel puțin pentru București, este valabilă până la finalul acestui an și are un preț final, potrivit comparatorului Autoritatății Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), de 1,19 lei/KWh, sub cel reglementat, de 1,3 lei/MWh, la care îi facturează pe clienții cu consum peste 255 KWh/lună.
De altfel, acest preț din ofertă pare unul inutil, nefiind practicat nici dacă Guvernul renunță la plafonarea prețurilor. În acest caz, prețul facturat va fi calculat „prin utilizarea pentru componenta de achiziție a energiei electrice a mediei aritmetice lunare a prețurilor zilnice realizate pe PZU OPCOM în luna de consum + 15% din media anterior menționată, la care se vor adăuga tarifele reglementate stabilite de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)”.
CITEȘTE ȘI FOTO Mini-reactoare nucleare americane: Partenerul SNN la proiect a pus în funcțiune un parc fotovoltaic de 80 MW pe amplasamentul fostei termocentrale de la DoiceștiÎn plus, consumatorii care vor să semneze cu compania controlată de IKEA vor trebui să-și calculeze foarte atent consumul de electricitate.
Motivul: „În cazul în care consumul Clientului se abate de la prognoza de consum declarată, cu mai mult de 15%, Clientul va achita Furnizorului orice sume plătite in plus de acesta în Piața de echilibrare. Cantitatea totală contractată va fi cea comunicată de către client”.
Iar prețurile de pe piața de echilibrare sunt unele extrem de ridicate, chiar și comparativ cu cele de pe Piața spot pentru ziua următoare.
La începutul anului trecut, cum a anunțat atunci Profit.ro, IKEA a decis ca Dan Holding MGM SRL, Green Energy Farm, Soft Group, Smartbreeze, Smart Clean Power și Eol Energy, companiile producătoare de energie eoliană deținute de către Ingka Investments România (acționarul IKEA), să fie absorbite de Ewind SRL.
Tranzacția prin care grupul suedez IKEA, totodată cel mai mare proprietar local de păduri, a preluat respectivele companii dezvoltatoare și operatoare de parcuri eoliene în România de la danezii de la Vestas, cel mai mare producător de turbine eoliene din Europa, a fost semnată în 2019.
CITEȘTE ȘI FOTO Enel Green Power a pus în funcțiune cel mai mare parc fotovoltaic al său din RomâniaTranzacția a fost derulată prin intermediul firmei IRI Investments, o companie de tip holding, deținută de Ingka Investments B.V., Olanda, care aparține Grupului Ingka, pentru 136 milioane euro.
Operațiunea a vizat un total de 7 parcuri, care, cumulat, au 64 de turbine, cu o capacitate instalată de 171 MW, ce pot asigura echivalentul consumului a 150.000 gospodării din România, echivalentul consumului a 65 de magazine IKEA.
Compania absorbantă, EWIND SRL, operează parcul eolian Pantelimon 4 din comuna omonimă din județul Constanța, cu putere instalată de 123 MW, și a terminat anul 2022, potrivit termene.ro, cu un profit de 175,4 milioane lei, la o cifră de afaceri de 396,3 milioane lei.
Smartbreeze SRL deține centrala electrică eoliană Apollo din Frumușița, județul Galați, de 6 MW. În 2020, conform celor mai recente date disponibile, firma a consemnat un profit net de 1,5 milioane de lei, la o cifră de afaceri de aproape 4 milioane lei.
Eol Energy Moldova SRL operează parcurile eoliene Mahmudia din Tulcea (4 MW), Vârlezi și Smulți (ambele din Galați, cumulând 8 MW) și a înregistrat în 2020, conform ultimelor date disponibile, un profit net de aproape un milion de lei la o cifră de faceri de 13 milioane lei.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE CET Arad - vândut unui trader elvețian de mărfuri care a aparținut celui mai bogat belgianDan Holding MGM SRL a raportat în 2020 un profit net de 3,3 milioane lei la o cifră de afaceri de 3,5 milioane lei, Green Energy Farm SRL, un profit de 3,1 milioane lei la o cifră de afaceri de 3,6 milioane lei, iar Smart Clean Power, unul de 3,7 milioane lei la o ciră de afaceri de 4,3 milioane lei. Soft Group SRL a înregistrat în 2020 un profit de 5,5 milioane lei și o cifră de afaceri de 6,1 milioane lei.