Hidroelectrica: Un consorțiu româno-croat a depus singura ofertă la a cincea licitație consecutivă pentru retehnologizarea complexului Vidraru

Hidroelectrica: Un consorțiu româno-croat a depus singura ofertă la a cincea licitație consecutivă pentru retehnologizarea complexului Vidraru
scris 14 iul 2023

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a primit o singură ofertă la a cincea tentativă consecutivă de atribuire a contractului ″la cheie″ de retehnologizare a amenajării hidroenergetice (AHE) Vidraru, cu putere instalată de 220 MW, una dintre cele mai importante centrale de producție de electricitate din România, după ce cele 4 proceduri de achiziție anterioare, organizate din 2016 încoace, au eșuat, de cele mai multe ori din cauza neconformității ofertelor primite cu cerințele caietului de sarcini.

Actuala procedură competitivă cu negociere a fost demarată în primăvară.

Urmărește-ne și pe Google News
Marca chineză NIO primește cinci stele EuroNCAP în cele mai dure teste de siguranță din 2023 CITEȘTE ȘI Marca chineză NIO primește cinci stele EuroNCAP în cele mai dure teste de siguranță din 2023
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Valoarea totală a contractului de retehnologizare a AHE Vidraru este estimată la 145,637 milioane euro plus TVA. La cea mai recentă licitație precedentă, inițiată în 2020 și anulată la începutul lui 2022, contractul fusese estimat la o valoare totală de numai circa 87 milioane euro plus TVA.

Acum, Hidroelectrica a primit o singură ofertă, din partea unui consorțiu condus din postura de lider de Electromontaj, unul dintre cei mai mari și mai vechi constructori de obiective energetice din România, controlat indirect de familia omului de afaceri Dragoș Bîlteanu, fost președinte al SIF Banat-Crișana. Electromontaj a preluat anul trecut societatea Hidroconstrucția, specializată în lucrări hidroenergetice și hidrotehnice la suprafață și în subteran.

Tranzacție: Carrefour va cumpăra de la Louis Delhaize activele Cora și Match din Franța. În România, Carrefour a anunțat în primăvară achiziția magazinelor Cora CITEȘTE ȘI Tranzacție: Carrefour va cumpăra de la Louis Delhaize activele Cora și Match din Franța. În România, Carrefour a anunțat în primăvară achiziția magazinelor Cora

Din consorțiu mai face parte parte ca ofertant compania croată Koncar Engineering, specializată în lucrări de inginerie energetică și feroviară, precum și în automatizări.

Subcontractant este firma românească Butan Grup, controlată și condusă de Octav și Viorel Butan, care face proiectare, fabricație, montaj și punere în funcțiune de instalații de ridicat.

Guvernul nu a stabilit încă măsurile fiscale - discută cu CE pentru a nu pierde fonduri UE, pe masă fiind o serie foarte largă de propuneri din raportul Băncii Mondiale. Ulterior, ce măsuri vor fi adoptate depinde de negocierea politică dintre PSD și PNL CITEȘTE ȘI Guvernul nu a stabilit încă măsurile fiscale - discută cu CE pentru a nu pierde fonduri UE, pe masă fiind o serie foarte largă de propuneri din raportul Băncii Mondiale. Ulterior, ce măsuri vor fi adoptate depinde de negocierea politică dintre PSD și PNL

Licitația anulată în 2022 fusese câștigată de consorțiul Romelectro - Litostroj Power, însă în cele din urmă contractul nu a mai fost semnat (ca urmare a refuzului consorțiului, potrivit Hidroelectrica), iar Romelectro a intrat în insolvență.

Prin puterea instalată de 220 MW, centrala este deosebit de importantă pentru sistemul energetic național (SEN), deoarece participă și la reglajul putere-frecvență, asigurând totodată servicii de sistem″, se menționează în documentația de atribuire.

DOCUMENT Ambasada României în SUA și-a cumpărat lobby la Washington de minim 50.000 dolari pe lună. A angajat una dintre cele mai mari case de avocatură din lume. Obiective vagi CITEȘTE ȘI DOCUMENT Ambasada României în SUA și-a cumpărat lobby la Washington de minim 50.000 dolari pe lună. A angajat una dintre cele mai mari case de avocatură din lume. Obiective vagi

Hidroelectrica amintește în document că retehnologizarea amenajării Vidraru a fost considerată prioritară încă din 2014, fiind unul dintre cele mai importante proiecte din portofoliul companiei, inclus și în planul de afaceri pentru perioada 2020-2024.

Hidrocentrala Vidraru, pusă în funcțiune pe 9 decembrie 1966, utilizează potențialul hidroenergetic al Argeșului pe un sector de 28 km lungime, între Cumpăna și Oiești, valorificând o cădere totală de apă de 324 metri. Lacul de acumulare are un volum total de 465 milioane mc, din care 320 milioane mc reprezintă volumul util. Barajul Vidraru a fost, la momentul inaugurării, al cincilea în Europa și al nouălea în lume între construcțiile similare. Amenajarea asigură o producție anuală de energie electrică de circa 400 GWh, într-un an hidrologic mediu.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica vidraru
vidraru retehnologizare
hidroelectrica investiții