Havrileț, Ministerul Economiei: Ne gândim dacă mai au vreo utilitate prețurile reglementate la gaze și energie

Havrileț, Ministerul Economiei: Ne gândim dacă mai au vreo utilitate prețurile reglementate la gaze și energie

Inquam Photos/Ilona Andrei

scris 9 apr 2020

Niculae Havrileț, secretar de stat în Ministerul Economiei și fost președinte al ANRE, a declarat că actualul trend amplu descrescător al prețurilor de pe piețele angro românești și europene de gaze naturale și energie electrică, determinat de scăderea consumului pe fondul pandemiei COVID-19, ridică întrebarea în ce măsură menținerea unor prețuri reglementate la energie și gaze mai are vreo utilitate.

Asta în condițiile în care actualul Guvern a plafonat prețurile la utilități prin ordonanță militară.

Urmărește-ne și pe Google News

"Din cauza restrângerii consumului, au scăzut foarte mult prețurile în zona angro, sunt ieftiniri mari. Trendul este descrescător și forțează și producătorii să scadă prețurile. La gaze, s-a și stocat în exces, din cauza problemelor politice, respectiv plafonarea prețului prin OUG nr. 114/2018. Ne gândim la utilitatea prețurilor reglementate la energie și gaze. Furnizorii piețelor reglementate nu mai vor la prețuri reglementate, mai ales la gaze. Piața oferă prețuri de 60 sau chiar 58 de lei/MWh, sub cel plafonat. Observăm ce înseamnă o intervenție administrativă cum s-a făcut prin OUG 114, din cauza efectelor acesteiua, există posibilitatea ca furnizorii să nu-și mai recupereze pierderile. Nu vor mai putea recupera, ca să fiu mai direct, piața angro presează pentru prețuri mici. Nu putem obliga consumatorul final un preț mai mare decât cel de piață", a spus Havrileț, în cadrul unei conferințe online pe teme energetice organizată de The Diplomat.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Banca Mondială vede creștere economică în România, în pofida pandemiei de coronavirus CITEȘTE ȘI Banca Mondială vede creștere economică în România, în pofida pandemiei de coronavirus

El a mai spus că există posibilitatea migrării în masă a consumatorilor reglementați casnici pe piața concurențială, mai ales în ceea ce privește gazele naturale.

Pe de altă parte, secretarul de stat din Ministerul Economiei a spus că instituția vrea să asigure funcționarea unui mecanism de împărțire echitabilă a poverii crizei generate de pandemia de coronavirus între toți jucătorii de pe "lanțul trofic" (sic!) al industriei energetice. "Nimeni să nu câștige, nimeni să nu piardă pe nedrept", a subliniat Havrileț.

Fostul șef al ANRE a mai arătat că, deși România se află în stare de urgență, motiv pentru care prețurile la energie au fost plafonate prin ordonanță militară, statul nu poate încălca Regulamentul nr. 943/2019 al UE, care obligă ca prețurile în energie să se formeze prin mecanismul cererii și ofertei.

"Există riscul ca toți consumatorii din România să ajungă la FUI (furnizori de ultimă instanță ce practică prețuri reglementate – n.r.) în condițiile stării de urgență, ceea ce ar însemna re-reglementarea pieței. Este nevoie de un mecanism ca să nu se ajungă la FUI în masă, ci doar în anumite situații deosebite bine definite", a spus Niculae Havrileț, în contextul legislației emise de Guvern privind posibilitatea amânării plății facturilor la utilități

viewscnt
Afla mai multe despre
pret energie
pret gaze
plafonare preturi utilitati
amanare plata facturi utilitati
niculae havrilet