Furnizorii americani de servicii în sectorul petrolier Halliburton și Baker Hughes, pe locurile doi și trei pe piața mondială, au renunțat la un acord de fuziune în valoare de 28 de miliarde de dolari, din cauza opoziției autorităților de reglementare din Statele Unite și Uniunea Europeană, transmite Reuters.
Fuziunea a provocat îngrijorarea că va avea ca rezultat creșterea prețurilor.
”Problemele întâmpinate în obținerea acordului autorităților de reglementare și condițiile generale din industrie, care au afectat grav acordul, au dus la concluzia să renunțarea la fuziune este cea mai bună soluție”, a declarat Dave Lesar, director general al Halliburton, conform News.ro.
Contractul de fuziune în numerar și acțiuni care, la data anunțării, în noiembrie 2014, valora 34,6 miliarde de dolari, iar în prezent numai 28 de miliarde de dolari, a expirat duminică fără un acord de prelungire a acestuia.
Halliburton va plăti Baker Hughes, până miercuri, un comision de renunțare la fuziune de 3,5 miliarde de dolari.
Departamentul de Justiție din SUA a intentat un proces de oprire a fuziunii, argumentând că pe piață ar rămâne numai doi furnizori mari pentru industria de foraje și servicii petroliere, al doilea fiind compania Schlumberger.
Comisia Europeană a avertizat la rândul ei că fuziunea ar reduce concurența și inovația.
Departamentul de Justiție și Comisia Federală pentru Comerț, care aplică legislația antitrust, au intentat un număr neobișnuit de mare de procese pentru oprirea unor fuziuni, în ultimele 18 luni.
CITEȘTE ȘI Statul dă mână liberă șefilor CE Oltenia pentru restructurare. 2.000 de disponibilizați doar în acest anAtât Halliburton cât și Baker Hughes au probleme din cauza impactului prețurilor scăzute ale energiei asupra clienților lor.
Baker Hughes a raportat săptămâna trecută pierderi peste așteptări în primul trimestru și a avertizat că numărul platformelor petroliere va scădea în mod constat până la sfîrșitul acestui an, la nivel global, din cauza numărului mai mic de noi proiecte.
Halliburton a anunțat luna trecută că reduce peste 6.000 de locuri de muncă în primul trimestru și că a înregistrat costuri de restructurare de 2,1 miliarde de dolari, mare parte din cauza opririi unor activități și a reevaluării în scădere a activelor.
Anularea fuziunii este o lovitură și pentru băncile de investiții care au acordat consultanță celor două companii, întrucât comisionul lor, de obicei în jurul valorii de 1% din valoarea tranzacției, este calculat la finalizarea tranzacției.
Goldman Sachs Group a acordat consultanță Baker Hughes, iar Credit Suisse Group a fost consultant principal pentru Halliburton, care a mai colaborat și cu Bank of America.