Guvernul vrea să modifice Legea offshore pentru a putea folosi sumele încasate din impozitul pe veniturile suplimentare ale producătorilor de gaze naturale din perimetre offshore din Marea Neagră și din perimetre onshore de mare adâncime și la plata compensațiilor cuvenite furnizorilor de energie și gaze pentru diferența dintre costurile de achiziție din piețe și prețurile plafonate aplicate clienților finali.
Potrivit calculelor Profit.ro efectuate pe baza informațiilor cu privire la cea mai nouă concesiune offshore de gaze productivă, Midia, deținută de Black Sea Oil&Gas, Petro Ventures și Gas Dacia Plus, numai în primele circa 2 săptămâni de producție din iunie, concesionarii au realizat venituri totale de 42 milioane euro și au plătit supraimpozit de 12,45 milioane euro, plus redevențe. Pentru un an întreg (la cantități și prețuri presupus constante), estimarea ar indica venituri de 958 milioane euro și supraimpozit de circa 284 milioane euro, la care se adaugă redevențele.
În prezent, Legea offshore stipulează că banii din impozitul pe veniturile suplimentare ″se colectează într-un cont special utilizat pentru finanțarea înființării și extinderii rețelelor de distribuție a gazelor naturale și a racordurilor la sistemul național de transport gaze naturale, precum și altor investiții stabilite prin hotărâre a Guvernului″.
CITEȘTE ȘI Doar salariile unor bugetari cresc anul următor cu până la 10% față de decembrie, dar fără să depășească nivelurile prevăzute pentru anul acesta în Legea salarizării. Salariile demnitarilor rămân înghețateExecutivul vrea să adauge o prevedere potrivit căreia ″Din acest cont pot fi alocate, prin hotărâre a Guvernului, fonduri pentru finanțarea și altor investiții și activități de restructurare în domeniul energiei, precum și pentru alimentarea contului prevăzut la art. 15 alin. (6) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2023 (…)″.
Contul de la art. 15 alin. (6) din OUG nr. 27/2022 este contul de Trezorerie al așa-numitului Fond de Tranziție Energetică, alimentat în prezent doar cu sume încasate din supraimpozitarea producătorilor și traderilor de energie electrică și folosit la plata compensațiilor cuvenite furnizorilor de energie și gaze pentru plafonarea prețurilor facturate clienților finali.
″Sumele (…) reprezentând investiții și activități de restructurare în domeniul energiei stabilite prin hotărâre a Guvernului pot fi acordate și prin bugetele ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat″, mai stipulează, destul de vag, draftul de act normativ.