Guvernul saudit va strânge până la 12 miliarde de dolari din noua vânzare de acțiuni Aramco

Guvernul saudit va strânge până la 12 miliarde de dolari din noua vânzare de acțiuni Aramco
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 mai 2024

Arabia Saudită vinde o participație de aproximativ 0,64% la gigantul petrolier de stat Aramco, într-un plan de referință, în timp ce regatul continuă planul prințului moștenitor Mohammed bin Salman de a diversifica economia țării, transmite Reuters.

Arabia Saudită oferă 1,545 miliarde de acțiuni Aramco, la prețul de 26,7 și 29 de riali, ceea ce înseamnă că ar strânge aproape 12 miliarde de dolari la capătul superior al intervalului, potrivit unui document depus la autoritățile de reglementare, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Shell și Exxon Mobil se pregătesc să încheie un acord pentru a vinde zăcămintele de gaze deținute în comun în Marea Nordului. Se alătură astfel marilor companii de petrol și gaze, printre care Chevron, care părăsesc regiunea CITEȘTE ȘI Shell și Exxon Mobil se pregătesc să încheie un acord pentru a vinde zăcămintele de gaze deținute în comun în Marea Nordului. Se alătură astfel marilor companii de petrol și gaze, printre care Chevron, care părăsesc regiunea

Acesta își propune să anunțe prețul final pe 7 iunie.

Guvernul poate vinde acțiuni suplimentare printr-o așa-numită opțiune greenshoe.

Oferta de acțiuni la Bursa Saudită din Riad este punctul culminant al unui efort de ani de zile de a vinde o altă participație la una dintre cele mai valoroase companii din lume, după ce IPO-ul său record din 2019 a strâns 29,4 miliarde de dolari.

Surse au declarat săptămâna trecută pentru Reuters că oferta ar putea avea loc cel mai devreme în iunie.

De la IPO, Aramco a rămas o sursă de bani pentru guvernul saudit, finanțând un proiect economic mamut pentru a pune capăt dependenței de petrol” a regatului, așa cum a numit-o cândva prințul moștenitor.

Această vânzare de acțiuni va permite regatului să finanțeze proiecte interne mari legate de această agendă, a spus Hasan Alhasan, membru senior la Institutul Internațional de Studii Strategice.

După ce a ratat ținta de investiții străine directe și cu un deficit bugetar de până la 21 de miliarde de dolari, ”regatul recurge la vânzarea de capitaluri proprii din Aramco și la emisiuni de obligațiuni”, a spus el.

”Este probabil că regatul va continua să redirecționeze capitalul către alte sectoare, inclusiv energia regenerabilă, tehnologie, turism, logistică și producție, despre care Riadul speră să constituie surse de creștere economică pe termen lung”, a adăugat el.

Acțiunile Aramco au închis joi în declin cu 0,17%, la 29,1 riali (7,76 dolari) pe unitate, pentru a-i oferi o capitalizare de piață de aproximativ 1.870 miliarde de dolari.

Pierdere triplă pentru fostul Sidex Galați. Compania explică situația CITEȘTE ȘI Pierdere triplă pentru fostul Sidex Galați. Compania explică situația

Prețul IPO a evaluat economia la 1.700 miliarde de dolari, dar acțiunile s-au tranzacționat cu 10% mai mult la debutul lor, aproximativ în conformitate cu evaluarea sa actuală.

Compania a ridicat dividendele la aproape 98 de miliarde de dolari în 2023, de la cele 75 de miliarde de dolari pe care le plătea anual, în ciuda faptului că profitul a scăzut cu aproape un sfert. Se așteaptă la dividende de 124,3 miliarde de dolari în acest an.

Aramco a investit, de asemenea, în rafinării și proiecte petrochimice în China și în alte părți, și-a extins activitățile de vânzare cu amănuntul și comerț și și-a accentuat accentul pe gaze, făcând prima sa incursiune în gaze naturale lichefiate în străinătate, anul trecut.

Bănci, inclusiv Citi, Goldman Sachs și HSBC, gestionează vânzarea de acțiuni, a relatat anterior Reuters.

viewscnt
Afla mai multe despre
aramco
arabia saudita