Guvernul Cioloș își propune realizarea unei evaluări "urgente" a stadiului îndeplinirii obligațiilor aferente programului privind siguranța aprovizionării cu energie pentru această iarnă, în condițiile în care Bucureștiul, dar și alte orașe mari, riscă să rămână fără căldură și apă caldă din cauza problemelor financiare grave ale CET-urilor locale.
Astfel, potrivit unui comunicat recent al RADET, există riscul ca apa caldă și căldura să fie oprite în București în interval de circa o săptămână, atât din cauza lipsei de bani de la nivelul Regiei, cât și a posibilei întreruperi de către Romgaz a furnizării de gaze către ELCEN.
De asemenea, de-abia la începutul lunii trecute Ministerul Energiei a publicat un proiect de plan de urgență în caz de întrerupere a aprovizionării cu gaze naturale, la peste trei luni după ce Comisia Europeană a trimis România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru neadoptarea la timp a planului și la aproape trei de ani de la expirarea termenului-limită de adoptare prevăzut de legislația europeană.
Guvernul Cioloș va continua să promoveze producția de energie din surse regenerabile prin sistemul certificatelor verzi, astfel încât aceasta să ajungă la o pondere de 24% din consum în 2020, însă vrea să găsească o soluție de echilibru între subvențiile acordate acestui sector, costul acestora pentru consumatori, exigențele de securitate în funcționare ale sistemului energetic național și necesitatea asigurării unei concurențe corecte pe piața de energie, prin implicarea Consiliului Concurenței.
"Se va urmări promovarea energiilor regenerabile, astfel încât acestea să atingă o pondere de 24% din consumul aferent anului 2020. În acest sens, se va iniția un dialog cu toate părțile interesate și autoritățile cu competență în materie (Consiliul Concurenței și ANRE) pentru identificarea unei soluții de echilibru în ceea ce privește mecanismul de promovare a producției de energie regenerabilă", se arată în programul de guvernare pregătit de noul Cabinet.
CITEȘTE AICI PROGRAMUL DE GUVERNARE AL PREMIERULUI DACIAN CIOLOȘ
Pe de altă parte, potrivit datelor Eurostat, la finalul anului 2013, 23,9% din consumul final brut de energie electrică din România era asigurat din surse regenerabile, cifra fiind extrem de aproape de ținta națională privind ponderea regenerabilelor în mixul energetic românesc, fixată pentru 2020, de 24%.
În același document se vorbește despre "încurajarea producției de resurse energetice primare, din surse indigene, atât convenționale (cărbune, țiței, gaz natural, uraniu), cât și regenerabile".
Guvernul Cioloș, în care pentru postul de ministru al Energiei a fost propus Victor Vlad Grigorescu, actualmente membru al CA Electrica SA și fost expert la direcția de privatizare a Ministerului Energiei, își propune finalizarea strategiei energetice naționale și inițierea unui proces de adoptare a acesteia prin consens politic.
Noul Executiv își mai propune încurajarea programelor de eficiență energetică, cu precădere în sectorul rezidențial, care are un potențial semnificativ de economisire a energiei. "În acest sens, vor fi lansate cât mai rapid programele operaționale din fonduri structurale care vizează sectorul energetic", se menționează în programul de guvernare.
În document se mai face referire la continuarea implementării interconectării sistemelor naționale de transport de energie electrică și gaze naturale cu Republica Moldova și celelalte state vecine, precum și la stimularea tranzacțiilor cu gaze naturale de o manieră centralizată și transparentă, ca modalitate de a ajuta la dezvoltarea unei piețe funcționale de profil".