Guvernul a aprobat un memorandum confidențial privind unele măsuri necesare pentru asigurarea continuității proiectului construirii reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă și pentru finalizarea negocierilor cu compania chineză de stat China General Nuclear Power, care prevede, în mare, mai multă libertate de mișcare în negocieri pentru Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei.
Astfel, se are în vedere finalizarea negocierilor și semnarea acordului investitorilor până la sfârșitul acestui an, urmând ca din 2019 să fie inițiată faza de pre-proiect, prin înființarea noii companii de proiect (“JVCO”) și fuziunea acesteia cu EnergoNuclear pentru valorificarea investiției SNN în EnergoNuclear.
În perioada imediat următoare vor fi luate în discuție reorganizarea etapelor de negociere și încetarea activității comisiilor desemnate (comisia de negociere și comisia interministerială), negocierile urmând a fi derulate de o comisie de negociere desemnată de conducerea executivă a SNN, precum și modificarea potrivit căreia proiectele de acord al investitorilor și de act constitutiv al JVCo vor fi supuse aprobării AGA SNN, în limita competențelor și atribuțiilor.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul a modificat legislația pentru a ceda managementul Șantierului Naval Mangalia olandezilor de la DamenDe asemenea, va fi supusă la vot mandatarea Consiliului de Administrație SNN pentru a stabili termenii și condițiile de continuare a negocierilor pentru a permite înființarea societății mixte de proiect și implementarea strategiei revizuite privind proiectul.
Luna trecută, AGA Nuclearelectrica a aprobat angajarea de noi avocați și consultanți care să asiste compania în negocierile cu China General Nuclear Power. Potrivit unui document al companiei, firma sau firmele care își vor adjudeca contractul vor trebui să elaboreze inclusiv drafturi de acte normative în legătură cu proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și să ofere consultanță cu privire la mecanismele de sprijin care pot contribui la atractivitatea proiectului și la chestiunile care privesc legislația în domeniile concurență și ajutor de stat în legătură cu finanțarea proiectului.
De asemenea, vor trebui să se ocupe de aportul în natură sau în numerar al SNN la societatea mixtă, inclusiv în legătură cu activitățile pregătitoare fuziunii cu Energonuclear, compania de proiect înființată în 2009 pentru Cernavodă 3-4 și care în prezent este controlată 100% de către Nuclearelectrica.
CITEȘTE ȘI Vola.ro estimează vânzări de 80 milioane euro în acest an, în creștere cu 30%, pe fondul problemelor concurentelor Paravion și TripstaÎn martie, acționarii Nuclearelectrica au aprobat continuarea negocierilor cu CGN asupra documentelor investiției pentru o perioadă de 6 luni, respectiv până la data de 2 septembrie 2018. SNN este controlată de statul român prin Ministerul Energiei, cu 82,49% din acțiuni. Acum, perioada va fi prelungită din nou, cu încă jumătate de an.
Anterior, în februarie, oficialii Ministerului Energiei estimau că lucrările de construcție la noile reactoare ar putea începe până în 2020.
În urmă cu un an, Ministerul Energiei a relansat o licitație publică pentru a achiziționa un studiu privind dezvoltarea unui sistem de subvenționare a proiectelor de producție de energie cu emisii reduse de carbon, inclusiv a proiectului reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă, bazat pe mecanismul așa-numitelor contracte pentru diferență (CpD), prin care producătorilor li se garantează un preț minim de vânzare a energiei produse.
În noiembrie 2016, chinezii estimau valoarea totală a investițiilor necesare implementării proiectului la circa 7,2 miliarde euro. Până atunci, ultima estimare oficială a costurilor construirii reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă era de 6,5 miliarde euro și data din 2012, fiind rezultatul unui studiu de fezabilitate realizat de către Ernst&Young. Anterior, investiția era estimată la circa 4 miliarde euro.