Public Power Corporation (PPC), cea mai mare companie energetică din Grecia, la care statul elen este cel mai mare acționar, cu peste 34% din capital, vrea să rămână juridic cu câte o singură companie de furnizare și distribuție de energie electrică în România, prin fuziuni între societățile locale de profil preluate toamna trecută de la grupul italian Enel, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Pe partea de furnizare, se are în vedere ca PPC Energie să absoarbă PPC Energie Muntenia.
Contactați de Profit.ro, reprezentanții PPC România au transmis că societățile de furnizare energie electrică și gaze naturale din cadrul grupului din România, PPC Energie și PPC Energie Muntenia, ″au demarat procesul de fuziune, operațiunea urmând a se derula pe parcursul acestui an, având ca scop eficientizarea activității de furnizare și reducerea impactului volatilității pieței de energie din România″. Ei au precizat că ″Procesul de fuziune nu va impacta angajații companiilor".
CITEȘTE ȘI Buget de peste 400 milioane lei pentru infrastructura de cloud guvernamentalÎn ceea ce privește distribuția, planul este ca Rețele Electrice Muntenia, care administrează rețeaua din București, Ilfov și Giurgiu, să absoarbă Rețele Electrice Banat (județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș) și Rețele Electrice Dobrogea (Constanța, Călărași, Ialomița și Tulcea).
″Companiile Rețele Electrice, din cadrul grupului PPC în România, au inițiat procesul de fuziune a celor trei societăți de distribuție a energiei electrice aferente regiunilor Muntenia, Banat și Dobrogea. Procedura este în etapa inițială, urmând a se derula pe parcursul acestui an. Astfel, prin fuziunea companiilor se va urmărește asigurarea creșterii flexibilității investițiilor si eficienței acestora, precum și îmbunătățirea modului de alocare a resurselor în scopul eficientizării activității operaționale specifice distribuției energiei electrice. Procesul de fuziune nu va influența angajații companiilor″, au explicat cei de la PPC România, la solicitarea Profit.ro.
O mișcare similară a avut loc în urmă cu circa 3 ani în interiorul grupului Electrica SA, la care cel mai mare acționar este statul român, cu peste 48% din acțiuni. Atunci, cei 3 distribuitori din grup au fuzionat, sub denumirea Distribuție Energie Electrică România SA (DEER).
CITEȘTE ȘI VIDEO Un japonez va fi primul primul astronaut neamerican care pune piciorul pe LunăÎn prezent, statul român, prin Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), are dețineri minoritare de 37% din acțiunile PPC Energie, de câte 24,9% din Rețele Electrice Banat și Rețele Electrice Dobrogea și de câte 10% din PPC Energie Muntenia și Rețele Electrice Muntenia.
SAPE a propus recent ca, în cazul fuziunii prin absorbție a PPC Energie cu PPC Energie Muntenia, respectiv a Rețele Electrice Muntenia cu Rețele Electrice Banat și Rețele Electrice Dobrogea, contractele de privatizare și actele constitutive ale societăților absorbante să fie modificate astfel încât să prevadă că societățile absorbante preiau drepturile și obligațiile în vigoare ale acționarilor din contractele de privatizare aplicabile societăților absorbite. pentru ca acestea să devină drepturi și obligații cu privire la societățile absorbante.
Propunerea a fost însă respinsă la vot în AGA.
CITEȘTE ȘI Rusia permite ca producătorul de GNL Novatek să înființeze propria sa agenție de securitate pentru a-și proteja facilitățile de producțieAlte propuneri SAPE de asemenea respinse au vizat:
- impunerea în actele constitutive a obligației de a distribui dividende de minimum 35% din venitul net, cu condiția ca angajamentele curente și gradele de îndatorare să o permită, iar fluxurile de numerar să rămână pozitiv;
- dreptul SAPE de a numi câte doi membri în Consiliile de Administrație, cu condiția ca, în orice moment, PPC să aibă dreptul de a numi majoritatea membrilor CA;
- supunerea aprobării prealabile a SAPE a oricăror modificări ale politicilor de dividende, pe o perioadă de 5 ani de la aprobarea acestora care nu va fi mai târziu de 1 iunie 2024, a oricăror modificări ale actelor constitutive ″în aspecte care ar putea afecta în mod semnificativ dezavantajos SAPE în legătură cu PPC și a oricăror ″achiziții de capitaluri ale unei companii terțe, în companii terțe înființate în afara României″.
CITEȘTE ȘI BYD a primit ajutoare de stat în valoare de 3,4 miliarde de euro pentru a domina piața automobilelor electriceDupă cum a relatat Profit.ro, achiziția principalelor operațiuni din România ale grupului italian Enel, finalizată în octombrie 2023, a contribuit cu peste o treime la profitul înainte de impozitare pe anul trecut al PPC, prin diferența dintre valoarea estimată de greci a participațiilor preluate și prețul plătit pe acestea.
Strict din punct de vedere al contribuției la veniturile PPC pe 2023, operațiunile Enel din România au generat anul trecut încasări de circa 539 milioane euro pentru greci, reprezentând cam 7% din totalul de 7,7 miliarde euro. Asta pentru că doar banii făcuți de companiile Enel din România în lunile noiembrie și decembrie 2023, după finalizarea tranzacției, au fost trecuți în contabilitatea PPC.