Republica Moldova a demarat lucrările pentru a-și legea rețeaua electrică de cea a României și a-și reduce dependența de energia rusească, de care țara vecină vrea să se emancipeze complet, transmite AFP.
Proiectul va permite autorităților de la Chișinău să se lipsească de termocentrala de la Cuciurgan, amplasată în regiunea Transnistria, care furnizează în prezent 70% din necesarul de electricitate, scrie Agerpres.
„Prin conectarea directă a capitalei Chișinău de România, eliminăm orice vulnerabilitate”, a explicat Constantin Borosan, secretar de stat în Ministerul Energiei din Republica Moldova.
Atingerea securității energetice este o prioritate a acestei foste republici sovietice cu 2,6 milioane de locuitori, care a intrat în criză după demararea ofensivei rusești în Ucraina.
Președintele pro-european Maia Sandu, care a denunțat în repetate rânduri „șantajul energetic al Moscovei”, a salutat la finele lunii martie „unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură de la declararea independenței” în 1991. Într-o Moldovă „vulnerabilă față de cei care pot închide robinetul de gaze sau pot opri lumina atunci când doresc, vom deveni o țară liberă să aleagă de unde cumpără electricitate, la cel mai bun preț”, a subliniat Maia Sandu.
Pe lângă dependența sa de Transnistria, care în trecut i-a întrerupt livrările, Republica Moldova primea înainte de războiul din Ucraina cea mai mare parte a cantităților de gaze de la gigantul rus Gazprom. Țara vecină importa electricitate și din Ucraina, însă atacurile rusești asupra infrastructurilor energetice au forțat autoritățile de la Kiev să oprească exporturile de electricitate spre Republica Moldova.
Preconizate de mai multe decenii, lucrările pentru legarea rețelei electrice din Republica Moldova de cea a României au fost aprobate de Guvern în 2019, pentru suma de 27 milioane de euro, finanțată de Banca Mondială.
CITEȘTE ȘI Proprietarul Mega Image își unește forțele cu alte conglomerate pentru un fond de investițiiÎn comuna Congaz, muncitorii au început marți lucrările. În total, 500 de stâlpi ar urma să fie ridicați, până la finele lui 2025, pe întreaga lungime de 158 de kilometri a noii linii de 400 kilovolți (KV), de la Chișinău până la Vâlcănești (sud). De acolo există deja o conexiune cu localitatea Isaccea din România.
Chiar dacă România a furnizat, ocazional, energie electrică Republicii Moldova începând din 2022, aceste lucrări marchează un pas suplimentar spre „integrarea europeană”, a salutat Constantin Borosan.
Republica Moldova a obținut, la data de 23 iunie 2022, statutul de țară candidată la UE, un proces lung și complicat.
O primă etapă simbolică a fost atinsă în luna decembrie 2023, când cele 27 de state membre UE au decis să deschidă negocierile propriu-zise de aderare. „O nouă pagină în istoria țării”, potrivit președintei Maia Sandu, care intenționează ca la toamnă să organizeze un referendum cu privire la aderarea la UE.