Beijingul, nemulțumit de investigația UE privind furnizorii chinezi de turbine eoliene

Beijingul, nemulțumit de investigația UE privind furnizorii chinezi de turbine eoliene
scris 10 apr 2024

China și-a exprimat îngrijorarea față de ceea ce a numit măsurile discriminatorii luate de Uniunea Europeană contra firmelor sale, după ce Executivul comunitar a deschis o nouă investigație asupra subvențiilor de care au beneficiat producătorii chinezi de turbine eoliene, destinate unor parcuri eoliene construite în Europa, inclusiv în România, transmite Reuters.

"Lumea exterioară este îngrijorată de sporirea tendinței de protecționism în UE. China este extrem de îngrijorată în legătură cu măsurile discriminatorii luate de UE contra companiilor și chiar a industriei chineze. Blocul comunitar ar trebui să respecte reglementările Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) și principiile pieței", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Mao Ning.

Urmărește-ne și pe Google News
ANAF, ANPC și Consiliul Concurenței se pregătesc să lupte cu speculanții în caz de război, asediu sau ale situații de criză CITEȘTE ȘI ANAF, ANPC și Consiliul Concurenței se pregătesc să lupte cu speculanții în caz de război, asediu sau ale situații de criză
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Investigația reprezintă cel mai recent efort al Europei și Statelor Unite de a-și proteja firmele de ceea ce ele au numit concurența neloială din partea importurilor de tehnologie verde subvenționate de statul chinez, scrie Agerpres.

Luni, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat China că Washingtonul nu va accepta ca noile sale industrii să fie decimate de importurile chinezești, insistând ca Beijingul să țină sub control capacitatea industrială excedentară. Oficialul american s-a referit la produse cheie, cum ar fi vehiculele electrice, bateriile și panourile solare.

"Demarăm o nouă anchetă asupra furnizorilor chinezi de turbine eoliene. Investigăm condițiile pentru dezvoltarea de parcuri eoliene în Spania, Grecia, Franța, România și Bulgaria", a declarat comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager, fără a dezvălui identitatea companiilor chineze vizate.

Chiar dacă jucătorii locali, cum ar fi Siemens Energy și Vestas, încă furnizează cea mai mare parte a turbinelor eoliene în Europa, ei se confruntă cu o concurență intensă din partea produselor cu costuri mai scăzute din China.

Patru dintre primii cinci mari producători mondiali de turbine eoliene au fost anul trecut companii cu sediul în China, față de doar două companii în 2022, se arată într-un raport publicat luna trecută de BloombergNEF.

Sporul natural al populației se menține negativ CITEȘTE ȘI Sporul natural al populației se menține negativ

Potrivit acestui document, Goldwind Science & Technology Co. și-a conservat poziția de lider mondial, urmat de o altă firmă chineză, Envision Energy Co., care a reușit să treacă în fața grupului danez Vestas Wind Systems A/S. În schimb, grupul american General Electric Co. și cel spaniol-german Siemens Gamesa nu se mai numără printre primii cinci mari producători mondiali de turbine eoliene.

Același raport susține că China a fost responsabilă anul trecut pentru aproape două treimi din capacitățile eoliene onshore și offshore instalate la nivel mondial. În plus, chiar dacă producătorii chinezi de turbine eoliene și-au majorat vânzările pe piețele externe, ei au continuat să se bazeze pe piața lor internă pentru aproximativ 98% din capacitățile instalate.

China are cea mai mare și mai fragmentată piață a turbinelor eoliene, cu peste 12 producători locali, iar concurența acerbă la capitolul prețuri a afectat marjele de profit și i-a trimis pe mulți producători chinezi să se extindă peste graniță. Prețul turbinelor eoliene "made in China" care au fost livrate pe piețele externe este cu aproximativ o cincime mai mic decât cel al rivalilor americani și europeni, potrivit BNEF. 

viewscnt
Afla mai multe despre
turbine eoliene
china