Public Power Corporation (PPC), cea mai mare companie energetică elenă, la care statul este cel mai mare acționar, cu peste 34% din capital, și care a preluat anul trecut operațiunile și activele românești ale grupului italian Enel, ar vrea să construiască în România și centrale de producție de electricitate pe gaze naturale, pe lângă parcuri eoliene, centrale fotovoltaice și instalații de stocare a energiei.
Astfel, grecii ar avea în plan ridicarea în România a 2 sau 3 centrale pe gaze de echilibrare, care să intre în producție în momente de vârf de consum de energie electrică, pentru a profita de majorarea prețurilor angro din astfel de perioade, scrie portalul de specialitate Balkan Green Energy News.
O parte din energia produsă de acestea ar urma să fie exportată în Grecia, la nevoie, potrivit sursei citate.
Unitățile pe gaze avute în vedere de PPC în România ar urma să aibă o putere instalată însumată de 300 MW, mai notează publicația menționată, care pune proiectul grecilor în contextul perspectivei ca România să devină cel mai mare producător de gaze naturale din UE în 2027, odată cu startul extracției în perimetrul Neptun Deep.
În cea mai recentă actualizare a planului strategic al PPC pentru perioada 2025-2027 este menționată, ca obiectiv la nivel întregului grup, ″dezvoltarea a 1.800 MW de generare flexibilă, cum ar fi stocare hidro prin pompaj, baterii, unități pe gaze naturale și hidrocentrale mari, care să echilibreze intermitența surselor regenerabile și să aducă valoare mare″, fără să fie menționată România ca atare.
În Grecia, PPC deține 71% din capitalul companiei de proiect care construiește o centrală în cogenerare pe gaze de 840 MW la Alexandropoulis, lângă facilitatea LNG omonimă.
După cum a relatat Profit.ro, și alt producător local major de energie cu emisii reduse de carbon, Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, se gândește să-și construiască și o unitate de generare de energie electrică pe gaze naturale, cu putere instalată de cel puțin 100 MW și care să producă atât în bandă, cât și pentru piața de echilibrare.