GRAFICE România este astăzi cea mai scumpă piață de electricitate din Europa. Importator net din Ungaria

GRAFICE România este astăzi cea mai scumpă piață de electricitate din Europa. Importator net din Ungaria
scris 17 oct 2023

Prețul mediu al energiei cu livrare în ziua de marți din România este cel mai mare din Uniunea Europeană, doar Bulgaria, cu care piața autohtonă este interconectată direct, înregistrând un preț identic. Prețul de pe piața pentru ziua următoare (PZU), operată de OPCOM, este cu o treime peste cel aferent zilei precedente, relevă datele analizate de Profit.ro.

Profit.ro organizează, pe 19 octombrie, cu cei mai mari jucători în domeniu, Profit Energy.forum Ediția a VII- a - A doua iarnă de război în energie. Evenimentul, care va fi transmis în direct și la PROFIT NEWS TV, este organizat cu sprijinul Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Electrica Furnizare, Tinmar Energy, Black Sea Oil & Gas, Delgaz Grid, Artenie, Secrieru & Partners (AS Partners), Romgaz, OMV Petrom, Premier Energy, Nova Power and Gas, Transgaz, Federația Patronală de Petrol și Gaze (FPPG), REI Grup, Hidroelectrica

Detalii aici

Prețul unui MWh livrat marți în România este de 856,82 lei (172,6 euro), cu o treime sau aproape 43 de euro peste cel din Germania (130 euro/MWh) și cu peste 50% sau 62 euro mai mare decât cel din Franța (110 euro/MWh).

Urmărește-ne și pe Google News

Un preț identic cu cel din România este înregistrat doar în Bulgaria.

DECIZIE Bani pentru prosumatori CITEȘTE ȘI DECIZIE Bani pentru prosumatori

Grecia, cu un preț de 168 euro/MWh, și Italia, cu 161 euro/MWh, sunt și ele piețe scumpe.

La polul opus se situează zone din Suedia și Norvegia, unde prețul unui MWh furnizat marți era de sub 10 euro/MWh.

GALERIE FOTO Ministrul Energiei a coborât în Mina Livezeni: Extracție cu un utilaj de proveniență sovietică, din anii ‘80. Ministrul va deschide Profit Energy.forum - Ediția a VII-a, cu cei mai importanți lideri și experți ai industriei CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Ministrul Energiei a coborât în Mina Livezeni: Extracție cu un utilaj de proveniență sovietică, din anii ‘80. Ministrul va deschide Profit Energy.forum - Ediția a VII-a, cu cei mai importanți lideri și experți ai industriei

Marți dimineață, între orele 8 și 9, România importa și 1.800 MW, producția internă de 5.200 MW fiind insuficientă pentru a acoperi media orară a consumului de peste 7.000 MW.

România este astăzi importator net de electricitate din Ungaria în 23 din cele 24 de intervale orare, prețul mediu de pe piața maghiară fiind de 144 euro/MWh, cu 29 euro/MWh sub cel din România.

În ceea ce privește relația cu Bulgaria, România este exportator net în 12 din cele 24 intervale orare, în special noaptea, când consumul este mai redus și energia mai ieftină.

Proiect trecut tacit: Vânzătorii de produse din tutun și alcool vor putea verifica vârsta persoanelor care le cumpără, prin solicitarea buletinului de identitate CITEȘTE ȘI Proiect trecut tacit: Vânzătorii de produse din tutun și alcool vor putea verifica vârsta persoanelor care le cumpără, prin solicitarea buletinului de identitate

Marți dimineață, grosul producției era asigurat din surse hidro, nucleare și hidrocarburi, cu câte 1.300-1.400 MW, energia regenerabilă în schimb generând doar 100 MW (80 MW - solar și 20 MW - eolian).

Săptămâna trecută, prețul spot al energiei electrice tranzacționate pe piața pentru ziua următoare operată de OPCOM a fost al doilea cel mai ridicat din Europa, după cel din Italia, România fiind importator net de energie în respectiva perioadă.

Tensiunea pe prețurile energiei electrice se va accentua în următoarea perioadă, în special ca urmare a aprecierii gazelor, folosite de multe state la producerea de curent.

Potrivit unui raport al Alea Soft Energy Forcasting, în prima săptămână a octombrie, prețurile medii pe majoritatea piețelor europene de energie electrică s-au situat sub 85 euro/MWh, în scădere față de săptămâna precedentă ca urmare a reducerii prețurilor gazelor naturale și a certificatelor de emisii CO2.

Săptămâna trecută, însă, situația s-a inversat.

VIDEO Burduja: La Hidroelectrica se simte nevoia unei reîmprospătări la nivelul echipei, dar nu e decizia mea ca ministru CITEȘTE ȘI VIDEO Burduja: La Hidroelectrica se simte nevoia unei reîmprospătări la nivelul echipei, dar nu e decizia mea ca ministru

Prețul spot al gazelor tranzacționate pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) a sărit de pragul de 200 de lei/MWh pentru prima dată în ultimele 6 luni, în pofida faptului că România are depozitele pline. Reducerea producției interne cu 15% în urma intrării în revizie a zăcământului Petrom de la Hurezani și nou introdusa taxă de 10 euro/MWh pentru gazul rusesc transportat prin Bulgaria ar putea fi unele dintre explicațiile scumpirii gazului pe piața internă, dar și în regiune

O situație similară s-a înregistrat și pe cea mai importantă piață regională, cea austriacă CEGH, unde prețul pentru ziua următoare a depășit pragul de 50 de euro/MWh. Gazul cu livrare în ziua de luni a avut un preț de 52,2 euro/MWh, cu o treime sau aproape 13 euro peste cotația de marțea trecută, de 39,2 euro/MWh.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
energie
romania
europa
gaze