Vremea rece din ultima perioadă a majorat consumul de gaze și a făcut ca România să redevină, începând de joi, importator net în raport cu Ungaria, în condițiile în care retragerile din depozite se află la maximele ultimilor 3 ani și se apropie de cele istorice.
În această săptămână, extracțiile zilnice din depozitele de înmagazinare operate de Depogaz s-au situat la peste 250 GWh/zi (255,2 GWh luni, 256,3 GWh marți și 253,2 GWh miercuri), arată date analizate de Profit.ro. Probabil că joi și vineri nivelul extracțiilor a fost unul similar, dacă nu și mai ridicat.
În această perioadă, din depozitul operat de Engie, Depomureș, au intrat în sistemul național de transport în medie alți 22,7 GWh/zi, ridicând nivelul extracțiilor la 270-280 GWh/zi.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Un angajat la stat și-a dat demisia pentru că primea 6.500 lei și nu muncea nimic. "Ce facem azi?" / "Stăm și noi pe-aici!"Miercuri, de exemplu, retragerile din depozite au fost de 279,2 GWh (256,3 GWh - Depogaz, 22,9 GWh - Depomureș).
Evoluția importurillor nete de gaze din Ungaria din ultima lună
Un nivel zilnic mai ridicat al extragerilor a fost înregistrat în friguroasa iarnă 2016-2017. Astfel, în perioada 7-12 ianuarie 2017, la fel ca în această săptămână, părăseau zilnic depozitele peste 270 GWh, în două dintre respectivele zile fiind înregistrat și un nivel de 281 GWh. Numai că, în respectiva perioadă, minimele atinse în România au fost de -25 și chiar -30 de grade Celsius, cu peste 10-15 grade mai reduse față de minimele din prezent.
CITEȘTE ȘI Prefectul Capitalei a găsit soluția la cutremur: Blocurile construite în anii 50 – 60 care necesită consolidare mai bine să fie demolateAcum, vremea începe să se încălzească treptat, iar nivelul consumului (aproximativ 570 GWh/zi), afectat de explozia prețurilor și de “raționalizarea” voluntară, ca efect al războiului din Ucraina, se situează mult sub cel din prima parte a anului 2017 (de 650-700 GWh/zi).
Evoluția importurilor de gaze din Bulgaria (Turkish Stream) din ultima lună
Importurile din Ungaria (în creștere de la 8,1 GWh marți la 11,6 GWh vineri) și cele din Bulgaria (din Turkish Stream - de aproape 100 GWh, de 5 ori mai ridicate decât cele de la începutul acestui an), sunt menite a atenua presiunea pe extragerile din depozitele autohtone.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ GRAFIC&VIDEO Bursa din Turcia se prăbușește și este închisă, în premieră după 24 aniRomânia avea pe 8 februarie înmagazinați 18,8 TWh, reprezentând 57,4% din capacitatea totală de depozitare de care dispune. Dacă luăm în calcul și retragerile de joi și vineri, probabil că va intra în weekend cu 18,25 TWh depozitați sau 55,6% din capacitatea totală.
Importurile, extragerile din depozite și producția de gaze de vineri (Sursa: Transgaz)
Dacă vremea nu s-ar îmbunătăți, probabil că presiunea din depozite ar fi condus la o reducere a volumelor extrase care ar fi trebuit compensate cu volume suplimentare din import, fie gaz rusesc din Turkish Stream, fie din Ungaria.
CITEȘTE ȘI Creșterea vârstei de pensionare produce noi efecte pe piața munciiNumai că, spre deosebire de România, care-și asigură aproximativ 250 GWh din producția internă, Ungaria se bazează exclusiv pe extragerile din depozite pentru acoperirea consumului. Iar nivelul de umplere al acestora a coborât și în Ungaria (care asigură și consumul statelor vecine din propriile depozite) la 54,5% (sau 36,9 TWh).