GRAFICE Reuters - Industria germană, afectată de costurile mari, ar putea găsi un refugiu pentru energie curată în Europa Centrală. Cu ce atrage România. "Energie ieftină și curățică"

GRAFICE Reuters - Industria germană, afectată de costurile mari, ar putea găsi un refugiu pentru energie curată în Europa Centrală. Cu ce atrage România. "Energie ieftină și curățică"
scris 4 oct 2023

Economiile din Europa Centrală au fost mult timp eclipsate de suratele mai mari din Vest, însă România și celelalte țări din regiune ar putea fi pregătite pentru o mai mare proeminență în viitor, având în vedere baza de producție competitivă din punct de vedere al costurilor și sistemele de energie din ce în ce mai nepoluante, potrivit unui editorial publicat de Reuters.

Profit.ro organizează, pe 19 octombrie, cu cei mai mari jucători în domeniu, Profit Energy.forum Ediția a VII- a - A doua iarnă de război în energie. Evenimentul, care va fi transmis în direct și la PROFIT NEWS TV, este organizat cu sprijinul ACUE, Electrica Furnizare, Tinmar Energy.

Detalii aici

Marii jucători industriali care-și au sediul în Germania - de departe cel mai mare producător din Europa - au fost loviți de costurile ridicate ale energiei electrice și de restricțiile privind utilizarea energiei de la invazia Rusiei în Ucraina în 2022, care a întrerupt fluxurile de gaze naturale și a dus la creșterea costurilor energiei.

Urmărește-ne și pe Google News

Prețurile energiei s-au retras în 2023, dar rămân peste mediile pe termen lung, iar întreprinderile se confruntă în continuare cu restricții în ceea ce privește accesul la combustibilii energetici și la sursele de energie electrică cu emisii reduse.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
FOTO Hidroelectrica a suspendat aplicația de mobil după doar o zi CITEȘTE ȘI FOTO Hidroelectrica a suspendat aplicația de mobil după doar o zi

Prin urmare, multe companii iau în considerare opțiunea de a transfera o parte din producție în alte regiuni ale Europei, unde costurile de exploatare sunt mai mici și unde sistemele energetice sunt supuse unor revizuiri care ar putea fi capabile să reducă emisiile, sporind în același timp totalul producției în anii următori.

Avantajele Europei Centrale

O mare parte din Europa Centrală și de Est are reputația că găzduiește o industrie grea învechită, care a alimentat cândva fostele întreprinderi sovietice și care producea mașini și aparate de calitate inferioară.

În realitate, o mare parte din facilitățile de producție electronică de top din Europa se află în Ungaria și România, în timp ce Polonia, Slovacia și Cehia se mândresc cu industrii importante de producție de automobile, cu lanțuri de aprovizionare integrate extinse.

Șefii companiilor petroliere se apără de criticile legate de climă: Nu suntem în industria înghețatei CITEȘTE ȘI Șefii companiilor petroliere se apără de criticile legate de climă: Nu suntem în industria înghețatei

În plus, Polonia și Ungaria sunt unii dintre cei mai mari producători de baterii reîncărcabile din afara Chinei, cu cote de 6% și, respectiv, 3% din capacitatea globală în 2022, potrivit datelor Warsaw Institute Review.

Deși aceste cote de capacitate pălesc în comparație cu cota de 77% a Chinei, există planuri de creștere rapidă a puterii de producție a bateriilor din Europa Centrală, ceea ce indică faptul că regiunea are potențialul de a juca un rol integral în industriile-cheie cu creștere ridicată în următoarele decenii.

Energie ieftină și curățică

Un factor important al creșterii înregistrate până în prezent în industria prelucrătoare din Europa Centrală și de Est a fost costul relativ scăzut al forței de muncă și al terenurilor din aceste zone.

Petrom, HG cu anexă secretă – Proprietara unei locuințe dintr-un perimetru petrolier vrea oprirea explorărilor CITEȘTE ȘI Petrom, HG cu anexă secretă – Proprietara unei locuințe dintr-un perimetru petrolier vrea oprirea explorărilor

Costurile orare ale forței de muncă în industria manufacturieră din Polonia, Ungaria, România, Slovacia și Cehia s-au situat la mai puțin de jumătate din costul orar în principalele economii din Europa de Vest, cum ar fi Germania și Franța, în 2021, conform datelor Destatis.

Rezervele mari de talente calificate, costurile de trai scăzute, conexiunile bune de transport intra-regional și eliberarea relativ ușoară a vizelor reprezintă alte atracții pentru regiune.

Profilul de emisii al unora dintre sectoarele energetice din Europa Centrală constituie un alt punct forte.

În timp ce Polonia - cea mai mare economie din Europa de Est după Rusia - se bazează în mare măsură pe cărbune pentru energie, multe alte economii importante din regiune își procură mai mult de două treimi din energia electrică din surse nepoluante, arată datele Ember, un think tank dedicat climei și energiei.

Procentele ridicate de energie curată din aceste țări sunt cu mult peste media europeană în ansamblu și, de asemenea, peste media națiunilor mai bogate din cadrul Uniunii Europene. Acest lucru ar putea reprezenta o atracție puternică pentru companiile care doresc să relocheze capacitatea de producție din hub-urile cu costuri ridicate.

Piețe-cheie de urmărit

Slovacia, care se așteaptă ca produsul intern brut să înregistreze o creștere de peste 2% în 2024 datorită investițiilor puternice de capital, obține aproximativ 84% din energia electrică din surse curate, din care aproape 60% din energie nucleară și 14% din surse hidroelectrice.

DECIZIE Prima autorizare românească pentru mini-reactoarele nucleare SUA. Americanii în urmă cu un an: Românii nu vor să fie nevoiți să reinventeze roata CITEȘTE ȘI DECIZIE Prima autorizare românească pentru mini-reactoarele nucleare SUA. Americanii în urmă cu un an: Românii nu vor să fie nevoiți să reinventeze roata

Țara a inaugurat o nouă centrală nucleară de 471 de megawați în 2022, care a contribuit la transformarea Slovaciei într-un exportator net de energie electrică, și există planuri pentru extinderea industriei eoliene locale înainte de sfârșitul deceniului.

România este pe cale să își procure 71% din energia electrică din surse curate în 2023, în mare parte datorită unei creșteri mari a producției de energie hidroelectrică, care a reprezentat peste 36% din furnizarea de energie electrică în primele opt luni din 2023, față de aproximativ 26% în aceeași perioadă din 2022, arată datele Ember.

Statul român intenționează să mărească puternic capacitățile energetice eoliene și solare în următorii ani, pentru a atinge obiectivul stabilit de guvern de a asigura peste 30% din energia electrică din surse regenerabile până în 2030.

Ponderea energiei electrice din surse nepoluante în anumite țări europene:

GRAFICE Reuters - Industria germană, afectată de costurile mari, ar putea găsi un refugiu pentru energie curată în Europa Centrală. Cu ce atrage România.

Sistemul energetic al Ungariei este, de asemenea, în mare parte “curat”, aproape jumătate din energia electrică provenind din energie nucleară și peste 15% din energie solară.

FOTO Vicepreședintele AFM, despre suspendarea Programului Casa Verde Fotovoltaice: Problema e destul de serioasă, cazul e șocant. Sperăm ca instanța să se miște repede CITEȘTE ȘI FOTO Vicepreședintele AFM, despre suspendarea Programului Casa Verde Fotovoltaice: Problema e destul de serioasă, cazul e șocant. Sperăm ca instanța să se miște repede

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), guvernul de la Budapesta are ca obiectiv ca 90% din energia electrică să provină din surse cu emisii reduse de carbon până în 2030.

Emisiile din sectorul energetic din anumite țări din Europa Centrală și de Est:

GRAFICE Reuters - Industria germană, afectată de costurile mari, ar putea găsi un refugiu pentru energie curată în Europa Centrală. Cu ce atrage România.

Se așteaptă ca emisiile relativ scăzute din sectorul energetic să aibă o tendință de scădere constantă, pe măsură ce regiunea își dezvoltă mai multe surse de energie regenerabilă.

În primele opt luni ale acestui an, emisiile combinate ale sectoarelor energetice din România, Ungaria, Cehia, Slovacia și Polonia (care utilizează mult cărbune), au fost cu aproximativ 20% mai mici decât cele din Germania.

Amendamente PSD-PNL: Transportul și distribuția de energie și gaze, scutite de impozit pe cifra de afaceri. Redevența datorată de Transgaz, majorată de 25 de ori CITEȘTE ȘI Amendamente PSD-PNL: Transportul și distribuția de energie și gaze, scutite de impozit pe cifra de afaceri. Redevența datorată de Transgaz, majorată de 25 de ori

Alături de costurile substanțial mai mici ale forței de muncă, profilul energetic relativ mai curat al mai multor țări din Europa Centrală și de Est ar putea fi suficient pentru a atrage o parte din capacitatea industrială din Germania în anii următori și ar putea face din Europa Centrală și de Est un motor-cheie al economiei europene.

Emisiile combinate de energie electrică din Polonia, România, Cehia, Ungaria și Slovacia vs. emisiile din Germania:

GRAFICE Reuters - Industria germană, afectată de costurile mari, ar putea găsi un refugiu pentru energie curată în Europa Centrală. Cu ce atrage România.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie surse regenerabile
romania energie curata
europa centrala
germania
industrie germania