România va avea astăzi un consum record de gaze pentru această iarnă, de 54 milioane mc, pentru acoperirea cererii suplimentare venită din partea populației și CET-urilor, companiile autohtone apelând la cea mai mare cantitate de gaze importată exclusiv pentru piața internă și nu pentru tranzit, 4,5 milioane mc.
Răcirea vremii a majorat consumul clienților casnici și cel al CET-urilor cu peste 10%. Consumul zilnic al clienților racordați la rețele de distribuție s-a majorat cu aproape 100 GWh/zi în ultima săptămână, ajungând la 450 GWh/zi, iar cel al marilor consumatori legați direct la sistemul național de transport (SNT) cu aproximativ 20 GWh, sărind de 100 GWh/zi.
O cererere suplimentară a venit și din partea centralelor de producție a energiei electrice pe gaze, care funcționează aproape de capacitatea maximă. La primele ore ale dimineții de joi, centralele pe gaze erau prima sursă de electricitate a țării (1.900 MW din 6.300 producție totală - aproape o treime), urmate de nuclear, cărbune și hidro, toate cu câte 1350 MW.
Producția internă, importul, exportul și extragerile din depozite de joi, 16 ianuarie
Pentru acoperirea consumului, România apelează, pe lângă perimetrele de producție (24,4 milioane mc), la gaze extrase din depozite (25,1 milioane mc), și la importuri.
După ce recent a devenit importator net de gaze pentru prima dată pentru o lungă perioadă de timp, joi, România va importa din Bulgaria 8,6 milioane mc și va exporta în Republica Moldova 4,1 milioane mc.
Centralele pe gaz, prima sursă de electricitate a țării
Exporturile către Republica Moldova sunt în scădere cu aproape 20% față de media zilnică a începutului de an, de 5 milioane mc.