Ultima zi a lunii martie este prima zi din acest an când pe piața spot de electricitate au fost înregistrate prețuri negative la energie, timp de 4 ore producătorii practic plătind furnizorii să le preia energia, relevă datele analizate de Profit.ro.
Astfel, duminică, în intervalele orare dintre 10.00 și 14.00, cumpărătorii de energie electrică de pe piața pentru ziua următoare operată de OPCOM au primit de la producători pentru energia achiziționată 2,5 lei, 8 lei, 2,5 lei, respectiv 0,09 lei pentru fiecare MWh cumpărat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Prețurile negative sunt, în principal, dar nu numai, rezultatul integrării unui procent din ce în mai ridicat de surse de producție de energie regenerabilă în sistemele naționale.
La prima vedere, acestea par a fi favorabile consumatorilor finali și furnizorilor acestora, însă în realitate, ele sunt un semn al volatilității pieței, caracterizate de perioade cu “supraproducție” (când vremea e prietenoasă: soare și vânt din belșug) și perioade de “penurie” de energie (când sunt puse în funcțiune sursele mai scumpe de producție energie și se apelează la importuri).
Prețurile și volumele energiei tranzacționate pentru ziua de duminică
Și ca urmare a numărului mare de prosumatori, nedispecerizați, care au o capacitate de producție de aproximativ 1.400 MW, consumul la mijlocul zilei de duminică a fost unul extrem de redus, de aproximativ 4.300 MW orar.
CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Mobilizare fără precedent a grecilor pe Autostrada Bucureștiului, cu sute de muncitori și utilajeÎn plus, producția de energie regenerabilă din Europa, din vestul României, era una ridicată, ceea ce face ca România să importe la aceste ore 1.400 MW din Ungaria și să exporte către Bulgaria, 1.000 MW, țări cu care este interconectată fizic.
De altfel, se pare că prețurile negative a descurajat producătorii de energie autohtoni, inclusiv pe cei de energie regenerabilă.
Prețurile orare ale energiei cu furnizare în ziua de duminică
Aceștia din urmă, dacă beneficiază de o schemă de sprijin (de ex - certificatele verzi) preferă să rămână în piață și să vândă la preț negativ – practic să plăteasă el pe cel care cumpără – pentru că în final rămâne pe profit, beneficiind de schema de sprijin. În plus, costurile cu închiderea și apoi repornirea capacităților de producție ar putea fi mai ridicate decât cele achitate furniorilor pentru preluarea energiei în exces.
CITEȘTE ȘI VIDEO Prima News - Reacția străzii după mesajul economistului-șef al BNR: ”Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai, deja trăiți cu mult peste posibilități!”Totuși, duminică, deși a fost o zi însorită, producția de energie solară era de doar 600 MW (dintr-o capacitate dispecerizabilă, reprezentată de parcuri deținute de companii, de 1.500 MW), iar cea de energie eoliană de sub 100 MW (dintr-o capacitate totală de pste 2500 MW).
Producția și consumul de energie din ultimele 24 de ore
Și celelalte surse de energie, cea hidro (1.000 MW), cea pe hidrocarburi (900 MW) sau pe cărbune (400 MW), mergeau cu frâna pusă. Singura unitate care funcționa la capacitate maximă era cea de energie nucleară (1.390 MW).
Așa se face că producția se situa puțin peste nivelul consumului intern, România exportând net în acele ore aproximativ 250 MW.