Prețul spot al gazelor de pe platforma operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM) a coborât marți sub 183 lei/MWh (36,7 euro/MWh), cel mai redus nivel al ultimelor 40 de zile, în pofida faptului că ne aflăm în plină iarnă - consumul intern situându-se la un nivel dublu celui al producției interne curente - și că în prezent companiile autohtone importă atât din Bulgaria, cât și din Ucraina, exporturile fiind în schimb nule, relevă datele analizate de Profit.to.
O posibilă explicație este renunțarea de către coaliția guvernamentală de la Sofia la controversata taxă de aproximativ 10 euro/MWh de gaz rusesc care tranzitează Bulgaria.
În urma anunțului făcut luni de oficialii bulgari, prețul gazului pentru ziua următoare a scăzut cu peste 8% pe BRM, de la 202,2 lei/MWh (40,7 euro/MWh) la 182,9 lei/MWh 36,7 euro/MWh). Cantitățile tranzacționate au fost de aproximativ 35 GWh/zi, echivalând cu aproape 15% din producția internă curentă.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Iohannis retrimite în Parlament legea care dubla la 900 kW pragul scutirii de dezechilibre a prosumatorilorȘi pe piețele vecine s-au înregistrat evoluții similare, pe piața maghiară, gazele cu livrare în ziua următoare ieftinindu-se luni cu 3,76%, iar marți cu 8,76%, de la 37,5 euro/MWh duminică la 33,02 euro/MWh marți.
Evoluția prețurilor și volumelor de gaze tranzacționate pentru ziua următoare pe BRM
Și pe piața austriacă CEGH, cea mai importantă la nivel regional, un MWh de gaze a coborât de la 38,5 euro/MWh la un minim de 34 euro/MWh înregistrat marți pentru gazul cu livrare în ziua de miercuri.
CITEȘTE ȘI ANUNȚ Cu cât vrea Guvernul să majoreze salariul minimCa urmare a faptului că România a redevenit importator net de gaze, după o perioadă de mai multe luni în care a fost exportator net, prețurile de pe piaâța autohtonă se situează peste cele de pe piețele din regiune.
Potrivit datelor Tranzgaz, marți, România a importat 6 GWh (3,6 din Bulgaria, 2,4 din Ungaria) și nu a exportat nicio moleculă de gaze.
În prezent, consumul intern se situează la peste 500 GWh pe zi, în timp ce producția curentă este de puțin peste 250 GWh/zi. Extragerile din depozite sunt de puțin peste 200 GWh/zi, restul gazului necesar acoperirii consumului fiind importat din Bulgaria și Ungaria.