Prețul gazelor și-a continuat marți ascensiunea cauzată de răcirea vremii și de incertitudinile privind funcționalitatea pe termen lung a singurului gazoduct care mai transportă gaze rusești în Europa, TurkStream, depășind pragul de 300 de lei/MWh pentru prima dată în ultimii aproape 2 ani. După o lungă perioadă de timp în care a fost exportator net de gaze, marți România a redevenit importator net, conform datelor analizate de Profit.ro.
Marți s-a tranzacționat pe piața intraday o cantitate ridicată de gaze, 12,6 GWh, în creștere cu 65% față de ziua precedentă, la un preț mediu record al ultimilor 2 ani, de 305 lei/MWh.

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
O cantitate de 1,7 GWh s-a tranzacționat la un preț maxim al zilei de 315 lei/MWh.
În numai cinci zile, prețul intraday al gazelor s-a majorat cu o aproape o treime, de la 213,8 lei/MWh la 305 lei/MWh.
Evoluția prețurilor pe cele 2 piețe spot de gaze din ultima lună
Și pe cealaltă piață spot, cea pentru ziua următoare, evoluția a fost una similară. După ce luni, prețul gazelor pe această piață a crescut cu 15%, marți a avansat cu alte aproximativ 5 puncte procentuale, ajungând la 283,8 lei/MWh. Și volumele tranzacționate au fost unele ridicate, de 63,8 GWh.

Împreună cu volumele de pe cealaltă piață spot, cea intraday, marți s-au tranzacționat 76,4 GWh, echivalentul a aproape o treime din producția internă zilnică.
În ceea ce privește fluxurile, deși volumele exportate către Republica Moldova nu s-au modificat (5 milioane mc), iar intrările din Bulgaria (din TurkStream probabil) au rămas relativ constante (5,1 mil mc), România a importat gaze din Ungaria, și nu a exportat, cum s-a întâmplat până în prezent.
Astfel, importurile (4,8 milioane mc din Bulgaria și 1,3 milioane mc din Ungaria) au fost pentru prima dată superioare exporturilor (5 milioane mc către Republica Moldova), după o lungă perioadă în care România a fost exportator net.

Importurile din Ungaria au o explicație comercială, după mult timp prețurile din România fiind superioare celor din vest.
Dacă pe BRM prețul gazului pentru ziua următoare este de 58,7 euro/MWh, pe cea mai importantă piață regională, cea austriacă CEGH, acesta este cu 8,4 euro mai mic, de 50,3 euro/MWh.