Revenirea ninsorii și a temperaturilor reduse, de sub zero grade noaptea, după începerea oficială a sezonului de reumplere a depozitelor, face ca România să își acopere mai mult de o pătrime din consumul curent din importuri, inclusiv din Ungaria, în raport cu care de obicei era exportator și nu importator net. Și asta în pofida faptului că, așa cum a anunțat Profit.ro, începând de anul trecut, România este cel mai mare producător de gaze din UE, devansând Olanda.
Răcirea vremii a condus la o creștere a consumului și, implicit, a cererii, relevă datele analizate de Profit.ro.
Volumele de gaze tranzacționate pe cea mai importantă piață autohtonă, cea pentru ziua următoare operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM), s-au dublat de la o zi la alta, de la 52 GWh pentru ziua de luni la 95 GWh pentru ziua de marți, atingând nivelul maxim al ultimei luni.
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Cu toate acestea, prețul a rămas constant, de 213 lei/MWh atât pentru gazul cu furnizare în ziua de luni, cât și pentru cel cu furnizare în ziua de marți.
Marți, de exemplu, din totalul gazului utilizat intern, de 36,4 milioane mc, nu mai puțin de 9,1 milioane mc (25%) proveneau din import. Dacă sunt înlăturați și cei 3,2 milioane mc înmagazinați, ponderea importurilor în acoperirea consumului curent este de 27,5%.
Evoluția volumelor de gaze tranzacționate pe piața pentru ziua următoare operată de BRM (MWh)
Marți, România importa 10,4 milioane mc și exporta 1,3 milioane mc în Republica Moldova.

Interesant este că un milion mc este importat din Ungaria, unde de obicei România exportă gaze.
Importurile, exporturile, producția internă și înmagazinările de marși, 8 aprilie
9,4 milioane mc provin din Bulgaria, fiind probabil gaz din Turk Stream, singurul gazoduct care mai alimentează Europa cu gaze rusești.

Situația va continua probabil de-a lungul întregii săptămâni, până sâmbătă anunțându-se o perioadă cu temperaturi nocturne negative în toată țara.
Evoluția prețului gazelor din ultima lună pe piața pentru ziua următoare operată de BRM (lei/MWh)
Vineri, România mai avea înmgazinați aproximativ 8,8 TWh, reprezentând puțin peste o pătrime din capacitatea totală disponibilă