România a devenit de câteva zile exportator de gaze în Bulgaria în urma intrării în revizie planificată a nou-construitului gazoduct TurkStream, revizie care va dura până în dimineața zilei de 29 iunie. Astfel, începând cu data de 22 iunie, în România n-a mai intrat niciun metru cub de gaz prin punctul de interconectare Negru-Vodă, ci, dimpotrivă, a ieșit, ceea ce a condus la scumpirea cu 30 de lei a MWh de gaz pe piețele spot operate de Bursa Română de Mărfuri (BRM).
Ce se va întâmpla pe piața de energie din România, investițiile pregătite și ultimele date legate de liberalizarea pieței de electricitate vor fi anunțate la Videoconferința Profit Energy.forum, care va fi organizată cu sprijinul Electrica Furnizare, Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Biriș Goran, Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), Hidroelectrica și Grup Servicii Petroliere, urmând să fie transmisă în direct și de PROFIT NEWS TV
Detalii pot fi văzute AICI
Dacă, pe 21 iunie, România importa prin Negru Vodă aproximativ 120 GWh, din care 50 GWh îi exporta în Ungaria prin punctul de interconectare de la Csanadpalota, începând cu 22 iunie, România exportă gaze în Bulgaria, 19 GWh/zi, atât prin punctul de interconectare de la Negru Vodă, cât și prin cel de la Giurgiu-Ruse.
Aproximativ jumătate din această cantitate (10 GWh/zi) provine din Ucraina, intrând în conductele fostului coridor transbalcanic prin punctul de interconectare de la Isaccea.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Deficitul de gaz creat pe piața internă a făcut ca înmagazinările în depozitele Depogaz să se reducă de la 126,5 GWh pe 21 iunie la aproximativ 25 GWh/zi în zilele următoare.
Evoluția fluxului de gaze din România înspre Bulgaria prin punctul Negru Vodă din ultimele zile
Producția internă a rămas relativ constantă, de aproximativ 230 GWh/zi, în timp ce consumul intern s-a majorat, ca urmare a caniculei instalate, cu aproximativ 10 GWh/zi.
În România nu mai intrase gaz din Ucraina de pe 1 aprilie, când alimentarea cu gaze a tuturor statelor balcanice, inclusiv a țării, fusese mutată de Gazprom pe noul gazoduct TurkStream.
Evoluția exportului de gaze către Bulgaria prin punctul Giurgiu-Ruse din ultimele zile
În ceea ce privește fluxul de gaz dinspre România înspre Bulgaria prin punctul de interconectare de la Negru Vodă, acesta n-a mai fost înregistrat de pe 1 ianuarie 2020, cu o excepție de câteva zile în vara anului trecut (exact acum un an, 23-30 iunie, când probabil că TurkStream a fost de asemenea în revizie).
În urma stopării livrărilor prin Negru Vodă, s-au prăbușit și exporturile către Ungaria.
Penuria de gaze de pe piața internă, în urma dispariției gazelor care intrau în țară din Bulgaria, a afectat și cotațiile gazului pe bursele spot.
Evoluția fluxului de gaze din Ucraina înspre România din ultimele zile
Astfel, dacă, în perioada prealabilă intrării în revizie a TurkStream, prețul unul MWh, atât pe piața pentru ziua următoare, cât și pe cea intraday, era de aproximativ 125 lei, începând cu 22 iunie, acesta s-a majorat cu 30 de lei, la 155 lei/MWh.
Prețul mediu ponderat al gazului livrat pe 26 iunie a fost de 150 lei/MWh, însă a fost vorba de o zi de weekend cu consum mai redus.
Evoluția exportului de gaze în Ungaria din ultimele zile
Potrivit operatorului de transport de la Sofia, Bulgartransgaz, pe perioada 22-29 iunie va fi indisponibilă întreaga capacitate a gazoductului TurkStream care intra în Bulgaria, de 576 GWh/zi.
Bulgartransgaz explică indisponibilitatea prin existența unor “lucrări de întreținere ale South Stream Transport B.V. și TűrkAkim Gaz Tașima la terminalul Kiyiköy și Turk Stream Onshore Line-2 din Turcia”.