Prețul pe piața pentru ziua următoare operată de OPCOM va atinge joi un nivel record al anului pentru cea de-a treia zi consecutivă, de 1.666 lei/MWh sau 328 euro/MWh, acesta fiind cel mai ridicat preț pentru energia cu livrare în ziua de joi din întreaga Europă. De altfel, după ce în octombrie coborâse pe locul al 11-lea în topul celor mai scumpe piețe spot din Europa, de la începutul lunii și până în prezent, România și-a reluat poziția de lider, pe care a deținut-o în trimestrul al treilea, cu un preț mediu zilnic de 181,5 euro/MWh, relevă date analizate de Profit.ro.
Vremea rece, lipsită de soare și cu un vânt slab, a majorat consumul intern, dar a și redus producția de energie regenerabilă, ceea ce face ca prețurile pe piața PZU, pe care se tranzacționează o cantitate echivalentă cu 30-40% din consumul intern, să se situeze la un nivel ridicat în cursul întregii zile, nu numai seara și dimineața, cum se întâmpla până în prezent.
Joi România, alături de Bulgaria, va fi cea mai scumpă piață spot din UE, cu un preț de 328 euro/MWh. După aceste două state se situează Ungaria, cu 266 euro/MWh. Serbia, un alt stat vecin, chiar dacă nu este membră UE, a raportat un preț spot de 281 euro/MWh.
Comparativ, prețurile de joi din Franța și Germania sunt de aproape 3 ori mai reduse, de 122-125 euro/MWh.
După ce în luna octombrie coborâse pe locul al 11 în topul celor mai scumpe piețe UE spot de electricitate, România a revenit pe poziția de lider de la începutul lunii noiembrie, cu un preț zilnic mediu de 181,5 euro/MWh.
Ea este urmată de Bulgaria, cu 181,4 euro/MWh și de Ungaria, cu 178 euro/MWh, cea ce sugerează că piața est-europeană s-a decuplat din nou de cea occidentală.
CITEȘTE ȘI FOTO Ședință a Transelectricilor vecine din Estul Europei, prima după aprobarea majorării capacității de import de energie din UE a Ucrainei și Republicii MoldovaJoi, în În numai puțin de 12 intervale orare, începând cu ora 07:00 și până la 19:00 prețul orar al energiei pe piața pentru ziua următoare va fi superior celui de 2.000 de lei/MWh, între orele 16 și 18 el depășind 3.00 de lei/MWh.
Absența soarelui face ca inclusiv la orele de prânz prețurile să depășească 2.000 lei/MWh. Prosumatorii nu numai că nu mai furnizează curent în rețea, ci contribuie și la majorarea consumului cu cantitatea pe care în zilele cu soare o produceau pentru autoconsum.
Profit.ro a anunțat că în luna octombrie, România nu a mai fost cea mai scumpă piață spot a energiei din Uniunea Europeană, cum s-a întâmplat în trimestrul al treilea al acestui an, cu un preț mediu zilnic de puțin sub 90 euro/MWh, ocupând poziția a 11-a în acest top.
România se situează în continuare un loc fruntaș în topul celor mai scumpe piețe de energie din UE de la începutul anului și până în prezent, situându-se pe poziția a treia, cu un preț de 95,8 euro/MWh. Prețuri mai ridicate înregistrează doar Italia (103 euro/MWh) și Irlanda (104,5 euro/MWh).