Gigantul energetic german E.ON a retras 400 de milioane de lei din România

Gigantul energetic german E.ON a retras 400 de milioane de lei din România
scris 4 ian 2024

E.ON România SA, compania-mamă directă a principalelor business-uri locale de energie electrică și gaze naturale ale conglomeratului german E.ON, furnizorul E.ON Energie România și operatorul de distribuție Delgaz Grid, a plătit pe finalul lui 2023 dividende nete de aproape 400 milioane lei acționarilor săi germani din grup, din profiturile nete reportate cumulate până în 2022 inclusiv, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

E.ON România SA deține peste 68% din capitalul furnizorului E.ON Energie România și mai mult de 56% din cel al distribuitorului Delgaz Grid.

Urmărește-ne și pe Google News
Dunărea a ieșit din albie la Budapesta CITEȘTE ȘI Dunărea a ieșit din albie la Budapesta

La rândul său, E.ON România SA este controlată de vehiculele juridice germane E.ON Beteiligungen GmbH (99,92%) și E.ON Finanzanlagen GmbH (0,08%) din cadrul grupului omonim. 

Subsidiarele sale de furnizare și distribuție au cumulat pierderi totale de 484 milioane lei în 2022, anul de vârf al crizei energetice de după pandemia COVID-19 și startul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei. Cauzele au fost scumpirea galopantă a energiei și gazelor pe piețele angro, coroborată cu legislația românească de plafonare a prețurilor finale pentru furnizori și de limitare a recunoașterii în tarife a majorărilor de costuri pentru distribuitori, totul pe fondul creșterii costurilor de finanțare. 

Turcia majorează salariul minim cu 49% pe fondul unei inflații accelerate CITEȘTE ȘI Turcia majorează salariul minim cu 49% pe fondul unei inflații accelerate

E.ON România SA are ca obiect principal de activitate consultanța pentru afaceri și management și prestează contra cost servicii diverse, inclusiv financiare, pentru operațiunile E.ON din România, încasând totodată dividende de la acestea, după anii terminați pe plus. Compania a înregistrat în 2022 un profit net de 47,2 milioane lei, la venituri totale de peste 320 milioane lei și cu un efectiv mediu de mai mult de 100 de angajați, potrivit datelor raportate Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

În perioada 2016-2022 inclusiv, E.ON România SA a cumulat profituri nete totale de peste 1,8 miliarde lei.

FOTO Piața Matache, modernizată cu 160 milioane lei CITEȘTE ȘI FOTO Piața Matache, modernizată cu 160 milioane lei

La jumătatea lunii noiembrie 2023, acționarii E.ON România SA au decis ca societatea să le acorde dividende de aproape 400 milioane lei din ″profitul reportat cumulat la anul 2022″, potrivit unui document oficial analizat de Profit.ro. Sursa citată relevă că data limită de plată a banilor a fost 29 decembrie 2023.

Pentru grosul sumei, cea repartizată acționarului majoritar E.ON Beteiligungen GmbH (399,68 milioane lei), E.ON România SA nu a datorat impozitul pe dividende de 8%, se arată în document.

De la 1 ianuarie se scumpesc tarifele pentru parcările de reședință din capitală. Cât vor da bucureștenii în funcție de zonă CITEȘTE ȘI De la 1 ianuarie se scumpesc tarifele pentru parcările de reședință din capitală. Cât vor da bucureștenii în funcție de zonă

Codul Fiscal prevede că sunt scutite de impozitare dividendele plătite de un rezident în România unei persoane juridice rezidente într-un alt stat membru UE, dacă aceasta din urmă îndeplinește cumulativ următoarele condiții: (i) este rezidentă într-un stat membru al Uniunii Europene și are una dintre formele de organizare prevăzute în anexa nr. 1 la titlul II sau la art. 43 alin. (4) lit. a) pct. (ii) (în cazul de față, companie cu răspundere limitată germană); (ii) este considerată a fi rezidentă a statului membru al Uniunii Europene, în conformitate cu legislația fiscală a statului respectiv, și, în temeiul unei convenții privind evitarea dublei impuneri încheiate cu un stat terț, nu se consideră că este rezidentă în scopul impunerii în afara Uniunii Europene; (iii) plătește, în conformitate cu legislația fiscală a unui stat membru, fără posibilitatea unei opțiuni sau exceptări, unul dintre impozitele prevăzute în anexa nr. 2 la titlul II sau un alt impozit care substituie unul dintre acele impozite (în cazul de față, impozitul corporativ din Germania); (iv) deține minimum 10% din capitalul social al rezidentului pe o perioadă neîntreruptă de cel puțin un an, care se încheie la data plății dividendului.

Potrivit datelor proprii, de la intrarea pe piața locală, în anul 2005, grupul german E.ON a investit 2,2 miliarde euro în România, în principal pentru modernizarea rețelelor de gaze și electricitate, și a virat către stat impozite și taxe de 3,37 miliarde euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
e.on energie
e.on românia
grupul german e.on
delgaz grid
e.on dividende românia