Gigantul energetic Masdar din Emiratele Arabe Unite, cu care compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, vrea să înființeze o societate de tip joint-venture pentru dezvoltarea de proiecte de generare verzi, va construi 3 unități de producție de energie regenerabilă în Azerbaidjan, cu putere instalată cumulată de 1.000 MW, în parteneriat cu conglomeratul național de profil din statul caucazian, Socar.
Masdar și Socar au înființat recent, ca acționari, firmele joint-venture care vor dezvolta proiectele, documentele de înființare fiind încheiate în Azerbaidjan cu ocazia evenimentului Baku Energy Week.
Este vorba de parcurile fotovoltaice Bilasuvar (445 MW) și Neftchala (315 MW), precum și de parcul eolian Absheron-Garadagh (240 MW).
Acordurile investiționale inițiale pentru proiecte, contractele de vânzare în avans a energiei ce va fi produsă (Power Purchase Agreements – PPA), precum și contractele de racordare la rețea a centralelor au fost semnate toamna trecută.
Tot atunci, Masdar a finalizat parcul fotovoltaic de 230 MW Garadagh, primul proiect solar independent din Azerbaidjan dezvoltat de un investitor străin. Unitatea este cea mai mare centrală solară din regiune.
Proiectele verzi avute în vedere de Masdar în Azerbaidjan totalizează 10.000 MW, în condițiile în care autoritățile de la Baku și-au fixat ca țintă ca, până în 2030, țara să ajungă la o pondere de 30% a surselor regenerabile în totalul capacității de producție de electricitate.
CITEȘTE ȘI Băncile spun că dependența crescută de marile companii americane de tehnologie pentru AI creează noi riscuriAzerbaidjanul și-a propus să devină și exportator de energie regenerabilă, inclusiv în Uniunea Europeană. Acest lucru poate deveni posibil prin implementarea proiectului construirii în Marea Neagră a unui cablu submarin în lungime de aproape 1.200 de kilometri și cu capacitate de transfer de 1.000 MW, menit să interconecteze rețelele naționale de energie din Caucazul de Sud cu cea a Europei continentale și să aducă în UE, dar și în Balcani și Republica Moldova, energie regenerabilă produsă în Azerbaidjan și Georgia.
Operatorii sistemelor energetice din România, Azerbaidjan, Georgia și Ungaria intenționează să înființeze o companie de tip joint-venture pentru proiect.