Giganții români ai Energiei depun miliarde la băncile Finanțelor

Giganții români ai Energiei depun miliarde la băncile Finanțelor
scris 20 mai 2024

Cele mai mari, mai profitabile și mai lichide în numerar companii energetice românești de stat au constituit anul acesta depozite de mai multe miliarde de lei la una dintre băncile locale deținute tot de stat, relevă date analizate de Profit.ro.

Romgaz, Hidroelectrica și Nuclearelectrica, controlate de Ministerul Energiei, au depus în total în 2024, până în prezent, aproape 3,74 miliarde lei la Exim Banca Românească a Ministerului Finanțelor, fosta EximBank.

Urmărește-ne și pe Google News
Concedierea echipei Tesla de încărcare a vehiculelor electrice amenință să încetinească programul lui Biden de electrificare a autostrăzilor CITEȘTE ȘI Concedierea echipei Tesla de încărcare a vehiculelor electrice amenință să încetinească programul lui Biden de electrificare a autostrăzilor

Volumul cel mai mare a venit de la Romgaz, cu depozite de 1,422 miliarde lei, urmată de Hidroelectrica (1,35 miliarde lei) și Nuclearelectrica (967,36 milioane lei). Scadențele depozitelor variază între 6 luni și 1 lună, iar dobânzile – între 6,1% și 5,7%.

În cazul Romgaz și Nuclearelectrica, pentru care există date comparative, sumele sunt mai mari decât cele de anul trecut din aceeași perioadă – prima treime a lunii mai. Atunci, Romgaz a constituit depozite la Exim Banca Românescă de 1,038 miliarde lei, iar operatorul centralei nucleare Cernavodă a depus primii bani la fosta EximBank doar în iunie 2023, în cuantum de 287,5 milioane lei.

FOTO Aurora boreală, văzută din România. Cum explică oamenii de știință fenomenul CITEȘTE ȘI FOTO Aurora boreală, văzută din România. Cum explică oamenii de știință fenomenul

Pe parcursul întregului an 2023, Hidroelectrica a făcut depozite la Exim Banca Românească de 4,5 miliarde lei, altele, de peste 1,9 miliarde lei, mergând către cealaltă instituție de credit a statului român, CEC Bank. Cu un an înainte, în 2022, proporția a fost inversă, cel mai mare producător de energie din România depunând 4,55 miliarde lei la CEC Bank și 2,6 miliarde lei la Exim Banca Românească.

Tot în 2022, Hidroelectrica a cumpărat obligațiuni emise de CEC Bank cu scadență la 30 decembrie 2025, soldul de la finalul anului trecut fiind de peste 353 milioane lei.

Nicușor Dan: Costurile pentru recepționarea Podului Basarab - 130.000.000 de lei; constructorul ar putea plăti o parte CITEȘTE ȘI Nicușor Dan: Costurile pentru recepționarea Podului Basarab - 130.000.000 de lei; constructorul ar putea plăti o parte

Anul trecut, și Nuclearelectrica a achiziționat obligațiuni CEC Bank, de 45 milioane euro.

Romgaz, Hidroelectrica și Nuclearelectrica au raportat pentru 2023 profituri nete cumulate de circa 11,7 miliarde lei și vor distribui către acționari dividende însumate de aproape 8 miliarde lei, grosul urmând să meargă către Ministerul Energiei, care deține cote de 70%, 80% și 82,5% la cei trei giganți energetici.

viewscnt
Afla mai multe despre
companii de stat
bănci de stat
companii energetice de stat
depozite bănci de stat
exim banca românească
cec bank
hidroelectrica nuclearelectrica romgaz