Germania repornește termocentralele pe cărbune

Germania repornește termocentralele pe cărbune
scris 4 aug 2022

Rusia reduce în continuare livrările de gaze, dând vina pe presupusa lipsă a unei turbine. De aceea guvernul german mizează pe termocentrale pe cărbune. Dar jumătate din cărbune era importat din Rusia. Aceste importuri se stopează, arată o analiză Deutsche Welle.

„Turbina este aici, poate fi livrată. Cineva doar trebuie să spună că o vrea și atunci va fi foarte rapid acolo”. Demonstrativ, cancelarul federal Olaf Scholz s-a pozat la Mühlheim an der Ruhr cu o turbină de gaze construită de Siemens Energy, care trebuia să se afle iarăși în Rusia de mai multă vreme. Acolo este necesară pentru exploatarea gazoductului Nord Stream 1, arată G4Media.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ VIDEO EIA acuză România de inacțiune în privința comerțului ilegal cu gaze dăunătoare mediului și îi cere lui Kovesi să investigheze oficial CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO EIA acuză România de inacțiune în privința comerțului ilegal cu gaze dăunătoare mediului și îi cere lui Kovesi să investigheze oficial
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Aproximativ 1800 de gigawați/oră (GWh) – aceasta este cantitatea de gaze pe care Rusia o poate pompa zilnic prin conductă către Germania. Dar actualmente pompează doar aproximativ 350 GWh. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, spune că nu se poate mai mult din pricina lipsei turbinelor de gaze. Dar guvernul german este încredințat că diminuarea livrărilor are motivație politică.

Rusia ar putea livra nelimitat

Cancelarul a dat asigurări că nimic nu stă în calea transportătii turbinei în Rusia. „Doar că beneficiarul rus trebuie să spună că vrea turbina și va da informațiile vamale necesare pentru transportul în Rusia”, a adăugat el. Scholz a mai evidențiat că Gazprom își poate oricând onora nelimitat obligațiile de livrare către Europa.

Este o declarație politică. De facto, guvernul german nu se mai așteaptă ca Rusia să deschidă iarăși complet robinetul de gaz. De aceea caută febril alternative. Și termocentrale pe cărbune în conservare sau pe cale de închidere pot fi rebranșate de îndată la rețea pe o perioadă de până la nouă luni, concomitent cu închiderea termocentralelor pe gaze, care produc în prezent aproximativ 10 la sută din necesarul de curent al Germaniei.

Cărbunele este iarăși râvnit în lume

Cancelarul Olaf Scholz vorbește despre „o măsură de urgență, limitată strict în timp, care nu are voie să ne afecteze obiectivele de mediu”. De fapt, Germania vrea să renunțe până cel târziu în 2038 la termocentralele pe cărbune. „Ceea ce nu are voie să ni se întâmple este o renaștere globală a energiei fosile, și mai ales a cărbunelui”, avertizează Scholz.

Dar datele globale arată că tocmai asta se întâmplă. Anul trecut s-a obținut mai mult curent din cărbune ca niciodată. În 2022 se va produce și cumpăra mai mult cărbune decât oricând și această tendință va continua în următorii ani, potrivit calculelor Agenției Internaționale pentru Energie (IEA).

Interdicție pentru importurile de cărbune din Rusia

Asociația Importatorilor de Cărbune (VDKi), cu sediul la Berlin, pleacă de la premisa că în Germania va crește substanțial cererea pentru huilă începând din luna septembrie. „Iarna viitoare vom importa precis peste 30 de milioane de tone de huilă pentru termocentrale”, a declarat președintele VDKi, Alexander Bethe. Aceasta ar însemna cu 11 la sută mai mult decât în 2021.

50 la sută din cărbunele pentru termocentrale a fost până acum importat din Rusia. Dar asta se va încheia. Pe 9 aprilie, UE a sancționat Rusia prin interdicția importurilor de cărbune și petrol. Contractele încheiate anterior mai pot fi derulate până la sfârșitul lunii decembrie, în cazul petrolului, și până pe data de 10 august, în cazul cărbunelui.

Premierul cere investigație pe piața spot angro de energie: Verificați dacă sunt elemente speculative! România - cel mai ridicat preț mediu zilnic spot la energie electrică din întreaga Europă CITEȘTE ȘI Premierul cere investigație pe piața spot angro de energie: Verificați dacă sunt elemente speculative! România - cel mai ridicat preț mediu zilnic spot la energie electrică din întreaga Europă

Suficienți noi furnizori

Găsirea unor înlocuitori nu constituie o problemă, spun importatorii germani de cărbune. Există suficienți furnizori în Africa de Sud, Austrlia, SUA, Columbia și Indonezia, după cum afirmă Alexander Bethe. Dar, dat fiind că în funcție de țara de proveniență cărbunele are calități și proprietăți diferite, trebuie văzut ce amestec este cel mai bun pentru termocentrale. „În prezent se efectuează deja teste”, a precizat el.

Greutăți ar putea să apară la transportul cărbunelui. Porturile maritime din Amsterdam, Rotterdam și Anvers sunt ocupate până pe 10 august cu descărcarea cărbunelui din Rusia, lucrând la capacitate maximă. Și la transportul cărbunelui din porturi către termocentrale, fie cu barje fluviale, fie cu vagoane de marfă, există probleme din pricina lipsei de personal.

Nivelul scăzut al apelor fluviale împiedică transportul

În plus, navigația fluvială a demontat deja unele capacități, fiindcă s-a importat în ultimii ani tot mai puțin cărbune și Germania vrea să renunțe din motive de mediu la cărbune până cel târziu în 2038. Aproximativ două treimi din importurile de cărbune ale Germaniei sunt transportate către termocentrale cu barje pe Rin.

Momentan, nivelul apei este foarte scăzut în Rin, astfel încât barjele nu pot fi încărcate decât la 30-40 la sută din capacitate. „De aceea este nevoie de o capacitate de transport de 3-4 ori mai mare”, a socotit Bethe, care speră că nivelul apei va crește iarăși curând.

Huila a ajuns la un preț record

În plus, huila se scumpește accentuat. La începutul anului 2021, o tonă costa încă pe piața mondială 64 de dolari americani. Acum costă 400. Anul trecut, la nivel mondial s-au extras aproximativ 7,4 miliarde de tone, dintre care aproape jumătate în China. Partea leului din această cantitate au consumat-o țările producătoare, numai un miliard de tone au fost vândute pe piața globală.

Pentru operatorii termocentralelor în conservare repornirea lor este rentabilă în ciuda scumpirii cărbunelui, fiindcă și curentul s-a scumpit la fel de mult.

viewscnt
Afla mai multe despre
carbune
germania