Guvernul Germaniei va subvenționa în 2023 prețurile energiei pentru consumatori plătind 12,7 miliarde de euro din taxele de utilizare ale rețelelor de transmisie ale celor patru operatori de sisteme de transport (TSO), au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.
Taxele sunt incluse în facturile la electricitate, reprezentând 10% pentru clienții de retail și aproximativ o treime pentru companiile industriale, scrie Agerpres.
Informația vine cu câteva zile înainte de publicarea nivelului taxelor din 2023 de către operatorii de sisteme de transport.
Explozia prețurilor la gaze naturale și electricitate după revenirea post-Covid, și mai ales după debutul războiului din Ucraina, a declanșat o criză energetică fără precedent în ultimii 50 de ani, criză care nu ocolește nicio țară. Numeroase state au pus la punct măsuri de susținere a gospodăriilor și companiilor iar o serie de țări, precum Franța și Spania, au introdus plafonarea prețurilor la energie.
Cancelarul Olaf Scholz anunțase săptămâna trecută deblocarea a 200 de miliarde de euro pentru plafonarea prețurilor la energie, în ideea de veni în sprjinul consumatorilor în contextul inflației, care nu încetează să crească după invadarea Ucrainei de către Rusia.
Conform planurilor, care vor fi finanțate prin nou împrumuturi, Guvernul de la Berlin va introduce o frână de urgență la prețurile la gaze și electricitate și de asemenea va renunța la intenția anterioară de a introduce o taxă pe gaze care urma să fie plătită de consumatori, în ideea de a evita noi majorări de prețuri. Guvernul german va dezvălui în perioada următoare detaliile acestui nou dispozitiv, care se va adăuga precedentelor măsuri de sprijin cu o valoare totală de aproximativ 100 de miliarde de euro.