Compania rusă Gazprom a anunțat reducerea cu încă o treime a livrărilor de gaz spre Europa prin gazoductul Nord Stream, motivând că a fost nevoită să oprească un echipament al firmei germane Siemens, a doua zi după o primă reducere drastică, ceea ce l-a făcut pe un ministru german să afirme că Rusia încearcă să provoace creșterea prețurilor, relatează AFP și DPA.
"Gazprom oprește funcționarea unei alte turbine cu gaz a Siemens la stația de comprimare Portovaia", unde are loc umplerea Nord Stream, și a cărei producție cotidiană va trece de la 100 la 67 de milioane de metri cubi pe zi, scrie Agerpres.
Miercuri, Gazprom a anunțat o primă scădere de la 167 la 100 de milioane mc, explicând această decizie prin lipsa compresoarelor Siemens, ceea ce împiedică funcționarea tuturor unităților sale de comprimare a gazului.
Ultima decizie ridică la aproape 60% scăderea aprovizionării cotidiene prin gazoductul submarin care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică.
Dacă Gazprom a justificat aceste scăderi din motive tehnice, Berlinul a denunțat miercuri, înainte de anunțul celei de a doua reduceri, o "decizie politică" a Moscovei, într-un context de vii tensiuni cu țările occidentale din cauza conflictului din Ucraina.
Exporturile de gaz rusesc spre Europa sunt în scădere constantă de la începutul sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei, Uniunea Europeană încercând să scape de dependența energetică față de Moscova.
Gazprom a anunțat că exporturile spre țările care nu fac parte din Comunitatea Statelor Independente, un grup care reunește nouă foste republici sovietice, au scăzut cu 28,9% între 1 ianuarie și 15 iunie în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut.
Veniturile Rusiei nu au fost însă afectate, datorită creșterii prețului la gaz. Kremlinul nu a încetat să afirme încă de atunci că deciziile liderilor europeni afectează în primul rând propriile populații.
În ultimele săptămâni, Gazprom a întrerupt livrările de gaz către mai mulți clienți europeni care au refuzat să plătească în ruble.
În replică la sancțiunile impuse de UE în urma invaziei ruse asupra Ucrainei, președintele rus Vladimir Putin a cerut ca statele "neprietenoase" care vor să cumpere gaz rusesc să plătească în ruble în conturi din Rusia, în pofida contractelor ce prevăd plăți în euro sau dolari. Un anumit număr de clienți europeni au refuzat însă acest ultimatum.
După anunțarea deciziei Gazprom, ministrul german Robert Habeck a spus că Rusia încearcă să provoace probleme prin reducerea aprovizionării cu gaz.
"Justificarea părții ruse este pur și simplu un pretext. Este în mod evident strategia lor să creeze disconfort și să provoace creșterea prețurilor", a spus Habeck la Berlin. În prezent, deficitul de gaz poate fi acoperit procurând gaz de pe piață, "deși la prețuri mari", a spus Habeck.
Există de asemenea stocuri de gaze pe Germania se poate baza, a spus el, ceea ce înseamnă că "securitatea aprovizionării este garantată".
El a repetat apelul la cetățeni de a economisi energie și a spus că guvernul "va acționa dacă este necesar".