Gazele pentru încălzirea centralizată a Capitalei la iarnă, greu de plătit

Gazele pentru încălzirea centralizată a Capitalei la iarnă, greu de plătit
scris 26 sep 2023

Electrocentrale București (ELCEN), cel mai important producător de energie termică pentru sistemul centralizat de încălzire al Capitalei, a încheiat un contract cu Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, de achiziție a cantității de gaze necesare pentru generarea de agent termic destinat încălzirii la iarnă a locuințelor bucureștenilor racordați la rețeaua centralizată de transport și distribuție operată de Compania Municipală Termoenergetica, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Este vorba de cantitatea pe care Romgaz, ca producător de gaze, are obligația de a o livra către ELCEN, în calitate de producător de energie termică pentru populație, la preț reglementat de 150 lei/MWh, potrivit legislației în vigoare.

Urmărește-ne și pe Google News
Scenariștii greviști de la Hollywood au ajuns la un acord provizoriu cu studiourile CITEȘTE ȘI Scenariștii greviști de la Hollywood au ajuns la un acord provizoriu cu studiourile
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

ELCEN și Romgaz sunt controlate ambele de către Ministerul Energiei, iar Romgaz este și acționar minoritar la ELCEN, cu 2,5% din capital.

SNTGN Transgaz, în calitate de operator de transport și sistem (OTS), a stabilit, în conformitate cu prevederile OUG nr. 119/2022, ca obligație de vânzare în sarcina producătorului SNGN Romgaz SA (Romgaz), către Electrocentrale București SA, cantitatea de 2.056.300,839 MWh, cu livrare în perioada 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024″, se arată într-un document al Romgaz.

Tranzacție nouă pe piața automatelor de cafea din România - Concernul austriac café+co își vinde business-ul local CITEȘTE ȘI Tranzacție nouă pe piața automatelor de cafea din România - Concernul austriac café+co își vinde business-ul local

Prețul va fi cel reglementat, de 150 lei/MWh, la care se vor adăuga tariful de transport și TVA. Astfel, strict gazul-marfă, fără tarif și TVA, îi va costa pe cei de la ELCEN peste 308 milioane lei

Potrivit sursei citate, contractul prevede 2 modalități posibile de plată: a) la scadență, în termen de maximum 30 de zile de la data emiterii facturii, cu prezentarea din partea cumpărătorului a unei scrisori de garanție bancară (SGB) a cărei valoare trebuie să acopere contravaloarea gazelor naturale (inclusiv TVA) ce urmează a se livra în oricare trei luni consecutive cu cantitățile cele mai mari din perioada de livrare 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024; sau b) în avans, înainte de livrare.

Horia Constantinescu, ANPC, despre zborurile anulate: Noua lege a Protecției Consumatorilor este blocată în Parlament de către o anumită formațiune politică, foarte apropiată de cei de la Wizz Air CITEȘTE ȘI Horia Constantinescu, ANPC, despre zborurile anulate: Noua lege a Protecției Consumatorilor este blocată în Parlament de către o anumită formațiune politică, foarte apropiată de cei de la Wizz Air

″Contractul va intra în vigoare și va produce efecte numai după aprobarea acestuia de către Adunarea Generală a Acționarilor SNGN Romgaz SA Mediaș și de către Adunarea Generală a Acționarilor Electrocentrale București SA″, se mai menționează în document. AGA de la Romgaz este programată pe 25 octombrie.

Câtă vreme s-a aflat în insolvență, din care a ieșit în februarie, după 7 ani, ELCEN putea plăti gazele la 90 de zile de la livrare, iar Romgaz nu avea dreptul de a îi întrerupe furnizarea, potrivit Legii insolvenței. Pe parcursul procedurii, au fost situații în care ELCEN a garantat plata facturilor Romgaz cu ipoteci pe proprietăți imobiliare, după cum a relatat Profit.ro aici și aici.

Porumboiu: Premierul face pe croitorașul cel viteaz - taie, taie, taie! Prin facilitățile pentru agricultură și construcții se stabilizase relația cu forța de muncă. Vor pleca iar. Să taie de la partide! CITEȘTE ȘI Porumboiu: Premierul face pe croitorașul cel viteaz - taie, taie, taie! Prin facilitățile pentru agricultură și construcții se stabilizase relația cu forța de muncă. Vor pleca iar. Să taie de la partide!

Problemele de lichiditate ale ELCEN în ceea ce privește plata achizițiilor de gaze naturale se mențin și în prezent, din cauza restanțelor Termoenergetica la achitarea facturilor pentru agentul termic livrat de producătorul de energie. Restanțele operatorului de termoficare se datorează, la rândul lor, întârzierilor cu care Primăria Capitalei îi virează subvențiile de la bugetul local pentru acoperirea diferenței dintre costurile reale de operare și prețul final de furnizare redus facturat bucureștenilor racordați la sistemul centralizat de încălzire, precum și a costurilor pierderilor tehnologice din sistem.

Săptămâna trecută, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că a primit aprobare din partea Consiliului General al Municipiului București (CGMB) pentru plata de la bugetul local a sumei de aproximativ 407 milioane lei cu TVA inclus către Termoenergetica, pentru acoperirea diferențelor de tarif la energia termică din perioada noiembrie 2021 – ianuarie 2023. Anterior, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, posibil viitor rival al lui Nicușor Dan la alegerile locale de anul viiitor, declarase că datoria Termoenergetica față de ELCEN a ajuns la aproape 1 miliard de lei.

Arafat: Noile elicoptere multirol Blackhawk încep să ajungă în România în noiembrie. Experții români verifică la uzina Lockheed Martin din Polonia, unde sunt produse, stadiul livrărilor CITEȘTE ȘI Arafat: Noile elicoptere multirol Blackhawk încep să ajungă în România în noiembrie. Experții români verifică la uzina Lockheed Martin din Polonia, unde sunt produse, stadiul livrărilor

În toamna lui 2022, ELCEN nu a reușit să încheie contract de cumpărare de gaze naturale cu Romgaz și a fost nevoită să apeleze în iarnă la furnizorii de ultimă instanță (FUI), câte unul pentru fiecare dintre cele patru CET-uri ale sale, până în februarie 2023.

ELCEN beneficia și atunci de prevederea legală potrivit căreia atât producătorii români, cât și furnizorii, sunt obligați să vândă la preț reglementat pentru acoperirea consumului CET-urilor care livrează agent termic pentru populație. Însă după cum a relatat Profit.ro, au apărut dispute de interpretare a legislației, în condițiile în care un producător în cogenerare precum ELCEN folosește aceleași gaze pentru a genera atât energie termică, cât și electrică.

viewscnt
Afla mai multe despre
caldura apa calda bucuresti
nicusor dan apa calda
sebastian burduja primaria capitalei